Näillä keinoilla sain kesätyöpaikan

| Blogi

Terve! Miten mahtavaa, että pyörällä pääsee taas kouluun. Aikaiset aamutkaan ei ole enää ihan niin pahoja, kun valoa puskee ikkunoista herättäessä. Maassa on vielä pöllyävät katukivet, mutta lumet ovat Helsingistä sulaneet pois.Kevät 2016 saapuu

Muistatko, kun viime blogitekstissä kerroin ajatuksiani kesätöiden hausta ja millaista se on kohdallani ollut.

Nyt aion avata kesätyönhaun saloja, joita olen itse käyttänyt. Kalenteriini on nyt raapustettu kolme kesätyöpaikkaa ja yksi työ, joka on koko loppuvuoden. Mielenkiintoista!

Opiskelua ja kalenterin tutkailua.Musta tuntuu, että töitä kyllä löytyy tekevälle kun asenne on paikallaan ja osaa hyödyntää sosiaalista mediaa muuhunkin kuin instagramin tai snapchatin selaukseen.

Nämä viisi kohtaa olen kokenut kaikista olennaisiksi valttikorteiksi kesätöiden ja vastaavien haussa:

Step one. Oma aktiivisuus. Työt eivät kävele koti-ovellesi tai työnantaja yleensä soita sinulle. Mutta sinä voit soittaa, kävellä liikkeen ovelle ja mennä kysymään. Eikö totta. Kynnys voi tuntua aluksi suurelta, mutta kun kerran ylitätä itsesi, on muuri murrettu. Sulla ja mulla. Pystyt siihen kyllä.

Step two. Realistisuus. Olen kuullut, kuinka ihmetellään, miten työnkuvauksessa voidaan vaatia ”50 vuoden työkokemusta ja 100 vuoden ikää”. Siinätapauksessa kannattaa miettiä, onko itsellä liian suuret odotukset kesätyöpaikalta. Miten realistista olisi hypätä suoraan vaativiin ja vastuullisiin tehtäviin. Kannattaako paikan etsiminen aloittaa Suomen menestyneimmästä yrityksestä tai lakitoimistosta? Vaihtoehtoja voi olla alkuun muitakin! Mieti hetki lähialueesi yrityksiä. Miksei ne olisi kelpoja? Jostain on aina aloitettava.

Step three. Ennakkoluulottomuus. Mielestäni tärkein asia kesätöiden haussa on olla avoin ja ennakkoluuloton. Olen tämän itse monta kertaa todistanut. Eihän sun kesätöiden haku tökkää siihen että ”se olis vaan siivoomista ja toi paikka kuulostaa oudolta”? Kaikesta eteentulevasta voi oppia. Ei kannata sulkea mitään ovia edestä mielikuvien takia. Mistä sitä tietää mitä tuleva tuo, jos ei ikinä kokeile.

Step four. Älä anna periksi. Toistan, älä vain anna periksi. Olin soittanut yhdeksän puhelua ja ollut työsopimusten kanssa pöydän ääressä, kun aikataulut eivät sopineetkaan yhteen. Hetken sitä sai miettiä, että hohhoijaa vieläkö pitäisi yrittää. Kymmenes kertako toden sanoisi? Ja kyllä sanoi.

Älä luovuta!

Step five. Älä mene massan mukana. Tällä tarkoitan siis sitä, ettei välttämättä ole kannattavinta hakea massahakuihin, mihin hakee 500 muuta samanikäistä nuorta. Ainahan joku tietenkin paikan nappaa! Olen saanut ensi kesälle kesätyöpaikkoja kysymällä suoraan paikasta, johon koen kiinnostusta. Mihinkään niistä ei ollut ns. julkista hakua. Kannattaa!

Jos käy niin, että vaikka kuinka yrität ja teet parhaasi eikä paikka aukea, älä lannistu. Olet opinnut töiden hausta ja tiedät siitä nyt varmasti enemmän.

Uskalla toimia, yrittää ja luottaa itseesi ja kykyihisi. Tsemppiä kaikille!

Sandra

P.S. Työnantajat huomio, kalenteristani saattaa löytyä vielä muutama vapaa viikko. Valintani saattaa kohdistua juuri teihin. 😀


Sandra Malmström

Bloggaaja on ysiluokkalainen, joka opiskelee Laajasalon peruskoulussa Helsingissä.