5 + 1 säästövinkkiä jouluksi

Mun rahat

Katoavatko rahat tililtä joulun alla? Lue 5+1 säästövinkkiä jouluksi.

 

1. Tee joulubudjetti

Budjetin avulla pystyt hahmottamaan, kuinka paljon sinulla on käytettävissä rahaa ja kuinka paljon sinulla on mennyt rahaa joulukuun aikana. Budjetista voi myös helposti nähdä, mistä asioista kannattaa luopua. Merkkaa budjettiin joka ikinen euro minkä tienaat tai kulutat. Tee budjetti paperille tai lataa esimerkiksi Marttojen tulostettava joulubudjettimalli. Jos rahasta on pulaa, harkitse kausitöiden tekemistä. Tutustu oikotie-sivuston kausityöilmoituksiin.

2. Anna itsetehty lahja

Lahjan ei tarvitse maksaa kymmeniä tai satoja euroja. Lahjassa tärkeintä on ajatus, joten miksi et tekisi itse joululahjoja? Tekemällä lahjat itse voit oppia uusia taitoja, kokeile vaikka neuloa villasukat tai leivo jouluisia keksejä tai ilahduta muita tuunaamalla vanhasta uutta.

3. Anna lahjaksi omaa osaamistasi

Lahjan ei myöskään tarvitse aina olla aineellista tavaraa, anna sen sijaan apuasi tai kokemuksia toisille. Vie tuttusi elokuviin tai taidenäyttelyyn, tarjoudu pesämään mummosi ikkunat tai yllätä ystäväsi itse tekemällä illallisella.

4. Vertaile tuotteiden hintoja

Joulun aikaan kaupoissa vilisevät 50 ja jopa 70 prosentin alennuskyltit. Vertaa hintoja ennen ostopäätösten tekemistä esimerkiksi täältä. Kannattaa myös tehdä ostoslista jo ennen kauppaan astumista, jotta et tule ostaneeksi turhia asioita. Mikäli ostat tuotteita netistä, etsi alennuskuponkeja verkkokauppaan.

5. Suosi käytettyä

Kirpputoreilta voit löytää uudenveroisia ja hienoja tavaroita sekä vaatteita lahjaksi parilla eurolla. Tienaa lahjarahaa viemällä vanhoja tavaroitasi kirpputorille tai myy niitä nettihuutokaupassa. Ehdota kavereillesi vaihtajaisia: anna lahjaksi tavaroitasi sekä vaatteitasi, joita et itse enää tarvitse. Lahjoita puhtaita ja ehjiä vaatteita ja tavaroita hyväntekeväisyyteen.

+

6. Kokeile Secret Santa eli salainen joulupukki -lahjaleikkiä.

Jos et pysty ostamaan kaikille tutuillesi joululahjaa ehdota kavereillesi tai parheen jäsenillesi Secret Santa -lahjaleikkiä, jonka avulla voitte hankkia lahjoja tietyn summan puitteissa. Arpokaa ennen joulua, kenelle kukakin ostaa lahjan. Aattona on jännittävää avata oma paketti, kun ei tiedä kuka antaja on. Ja tietysti iloa tuo myös se, kun saa seurata oman lahjansaajan ilmettä, kun hän avaa pakettiaan.  Voitte myös sopia pitääkö lahja olla käytetty tai itse tehty.

Tutustu myös Mun elämä, mun rahat -sivuun tästä.