5 syytä opiskella oppisopimuskoulutuksella!

Artikkeli

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista oppisopimusviikkoa. Jo neljättä kertaa järjestettävän oppisopimusviikon tarkoituksena on, että mahdollisimman moni saisi kuulla oppisopimusopiskelun sekä työelämässä oppimisen lukuisista mahdollisuuksista sekä tuoda esiin osaamistaan. Keräsimme tähän artikkeliin 5 syytä opiskella oppisopimuskoulutuksella. 

 

1. Oppisopimusopiskelijana teet tutkinnon ja samalla tienaat

Oppisopimuskoulutus on monipuolinen ja työelämälähtöinen tapa opiskella tutkintoon ja kehittää omaa osaamistaan. Oppisopimuskoulutuksen ideana on saavuttaa ammattitaito työtä tekemällä. Oppisopimusopiskelu sopii hyvin sinulle, jos olet oma-aloitteinen ja käytännönläheinen oppija. Oppisopimuksella voi suorittaa perus,- ammatti-tai erityisammattitutkinnon tai niiden osatutkintoja. 

Suurin osa oppimisesta tapahtuu työpaikalla työpaikkaohjaajan tuella ja työtunteja on oltava vähintään 25 tuntia viikossa. Opiskelija käy myös täydentämässä osaamistaan koulussa tai suorittaa itsenäisesti kursseja verkossa. 

Yksi oppisopimuskoulutuksen suurimmista eduista on mahdollisuus ansaita oppimisen aikana. Oppisopimusopiskelijana olet myös työntekijä, jolla on työntekijän vastuut ja edut. Työnantaja maksaa sinulle kyseisen alan työehtosopimuksen mukaan. Jos työehtosopimusta ei ole, sovitaan palkkaehto työsopimuksessa. 

 

2. Opit tärkeitä työelämätaitoja

Työelämätaitoja tarvitaan työelämässä pärjäämiseen ja menestymiseen. Näitä taitoja on esimerkiksi aloitteellisuus, yhteistyötaidot ja sopeutuvuus. Oppisopimuksen aikana oppii monia työelämätaitoja sekä sillä alalla tarvittavia tietoja ja taitoja. 

Lisäksi työnhakutaidot kehittyvät, sillä opiskelija hakee itse oppisopimuspaikkaa. Etsi oppisopimuspaikkaa samalla tavalla kuin mitä tahansa muuta työpaikkaa. Ota rohkeasti yhteyttä kiinnostavaan työpaikkaan sähköpostilla tai puhelimitse. Mikäli avoimia paikkoja ei ole löytynyt, voit lähettää avoimen hakemuksen, jossa kerrot omasta osaamisestasi, miksi haluat työpaikkaan ja mitä tarjottavaa sinulla on yritykseen. Kaikki mahdolliset aikaisemmat työelämäkontaktit kannattaa hyödyntää työnhaussa. Kysy myös vinkkejä alan työpaikoista opettajiltasi. Ohjeita työnhakuun löydät täältä. 

 

3. Pääset käytännössä kokeilemaan, onko ala sinulle oikea

Oppisopimus antaa näkemystä siitä, mitä haluat tehdä työksesi jatkossa. Ehkä huomaatkin, että ala ei ole ollenkaan sinua varten tai päinvastoin. 

 

4. Voit kehittää omaa yritystoimintaasi yrittäjän oppisopimuksella

Jos olet aloitteleva nuori yrittäjä tai jo kokenut yrittäjä, kannattaa tutustua yrittäjän oppisopimukseen. Oppisopimuksella kehityt yrittäjänä ja kehität yritystäsi. Oppisopimuksella opiskelevaa yrittäjää ohjaa mentori.

 

5. Oppisopimus avaa sinulle ovia työelämään

Oppisopimuskoulutus avaa ovia omalle alalle työllistymiseen sekä uusille mahdollisuuksille. Oppisopimuksen aikana kannattaa tuoda rohkeasti esiin, jos olet kiinnostunut jatkosta tutkinnon suorittamisen jälkeen. Monet oppisopimuksella opiskelleet ovat jatkaneet samassa paikassa tai samalla alalla muissa tehtävissä. 

 

 

Tutustu oppisopimiskoulutukseen oppisopimus.fi-sivustolta.