5 vinkkiä kielitaidon kartuttamiseen

| Blogi

1,5 miljardia ihmistä maailmassa puhuu englantia. Espanja on 330 miljoonan ihmisen äidinkieli.  Suomessa on 5,4 miljoonaa asukasta, joista 5 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia. Yksinkertaisten laskutoimitusten perusteella lienee mahdollista tehdä johtopäätös, että suomea äidinkielenään puhuvien on hyödyllistä osata sujuvasti myös muita kieliä.

Monipuolisen kielitaidon kartuttaminen on tärkeää, koska tulevaisuus voi tuoda tullessaan yllättäviä asioita. Yhä useampi tekee nykyisin urallaan töitä kansainvälisellä tasolla, elämä voi lennättää asumaan toiselle puolelle maailmaa, työssä tai vapaa-ajalla voi tarvita tietoa, jota ei ole saatavilla suomeksi. Monipuolinen kielitaito taskussaan on hyvä suunnata kohti uusia haasteita, sillä ihmiset usein löytävät usein kielitaidolleen hyötyä yllättävistä tilanteista.

Englannin kieli on perustaito

Englannin kielen osaaminen on kielitaidon peruspilari, jota pidetään nykyisin välttämättömänä. Opiskelutöiden lähdeaineistot on usein englanninkielisiä, kansainvälisen yhteistyön kieli on tavallisesti englanti, verkossa on eniten sisältöä englanniksi ja usein yhteisen äidinkielen puuttuessa käytetään nykymaailman lingua francaa.

Englannin kielen valta-aseman juuret ovat siirtomaa-ajoissa, ja myöhemmin teollistuminen ja globalisaatio ovat vieneet kieltä eteenpäin maailmalla. Äidinkielenään englantia puhuu huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin esimerkiksi mandariinikiinaa, mutta silti englannin kielen valta-asemalle ei ole maisemissa haastajia, sillä englannista on muodostunut kansainvälinen kaupan, tieteen ja kulttuurin kieli.

Vierailla kielillä pystyy erottautumaan

Vaikka englanti on todennäköisesti käytetyin kieli kansainvälisissä yhteyksissä, sillä tuskin on mahdollisuuksia kokonaan syrjäyttää muita kieliä, joilla on pitkä kulttuurihistoria ja vahva asema paikallisena kielenä. Tämän vuoksi myös muiden vieraiden kielten, kuten ruotsin, venäjän, ranskan ja saksan opiskelu on edelleen tärkeää.

Monipuolisesta kielitaidosta on hyötyä, koska tulevaisuuden työelämää ja siellä tarvittavaa osaamista on vaikea ennustaa. Monet työnantajat katsovat eduksi useampien kielien osaamisen. Erinomainen englannin kielen taito on todennäköisesti hyödyksi, mutta työnhakijoiden joukosta pystyy erottautumaan, jos osaa lisäksi muita kieliä ja esimerkiksi jonkin harvinaisen kielen alkeet. Lisäksi monien kielten osaaminen kertoo, että ihminen on sinnikäs opiskelija, joka jaksaa tehdä pitkäjänteistä työtä.

5 parasta vinkkiä kielitaidon kartuttamiseen ja ylläpitoon kouluvuosien jälkeen

  1. Katso TV-ohjelmia ja elokuvia vieraskielisillä tekstityksillä. Esimerkiksi Netflixissä ja DVD:llä voi valita haluamansa tekstityskielen. Sanavarasto karttuu tehokkaasti, kun ohjelmia katsellessa voi kuulla puhuttua kieltä ja nähdä saman tekstin kirjoitettuna.
  2. Seuraa ulkomaisia Youtube-kanavia tai podcasteja. Näe paikallisten nuorten elämää eri maissa Youtube-kanavien kautta tai opi uutta maailmalta eri aihepiireistä kertovien podcastien kautta.
  3. Keskity omiin kiinnostuksenkohteisiin. Motivaatiota kielen opiskeluun löytyy paremmin, kun keskityt käyttämään kieltä sellaisten aiheiden parissa, joista olet muutoinkin kiinnostunut.
  4. Laula musiikin mukana ja tarkista vieraat sanat sanakirjasta. Musiikkia löytyy todennäköisesti kaikilla maailman kielillä ja alkuperäisen esittäjän mukana laulaminen on erinomainen tapa treenata ääntämistä.
  5. Ota tavoite lukea yksi tai kaksi vieraskielistä artikkelia päivässä. Selkeät tavoitteet auttavat kielten opiskelussa ja monipuolisen kielitaidon kartuttamiseksi kannattaa käyttää kieltä eri asiayhteyksissä. Lukemalla uutisia tai aikakauslehtiä pystyt treenaamaan työelämässä ja opinnoissa tarvittavaa sanastoa ja kirjoitustyyliä.

Lähteet:

Statista, Infopankki, EF Education First


Johanna Malinen

Bloggaaja on uransa alussa oleva viestinnän ammattilainen, joka työskentelee parhaillaan Lontoossa.