Alanvaihto mielessä? Katso Mehmet Kasapin tarina opiskelualan vaihdosta

| Blogi

”Tällä hetkellä olen todella tyytyväinen, että päätin vaihtaa alaa, sillä nykyinen ala tuntuu todella sopivalta. Olen todella motivoitunut ja ala oikeasti kiinnostaa minua.”, näin kertoo Mehmet Kasap, 21-vuotias sosionomiopiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta Helsingistä.

Opiskelupaikan vaihtaminen ei ole viime vuosina ainakaan helpottunut. Paljon puhutaan, miten aikaisin nuorten täytyy tehdä päätös tulevasta opiskelusuunnastaan ja kuinka stressaavaa se usein on.

Mehmetkään ei maalaa opiskelualan vaihdosta ruusuista kuvaa, mutta toteaa, että sitä kohti kannattaa pyrkiä, jos nykyinen opiskeluala ei motivoi:
”Jos nykyinen ala ei kiinnostaa, kannattaa oikeasti miettiä alanvaihtoa, sillä on tyhmää tehdä asiaa, josta ei oikeasti nauti. Alanvaihto voi olla haastavaa, mutta polkuja voi olla monenlaisia. ”

Syitä opiskelualan vaihdolle on monia. Mehmetin tapauksessa hän valitsi ensin osin järkiperustein tietojenkäsittelytieteiden opiskelun, ja pääsi sisälle, muttei kuitenkaan lopulta kokenut alaa omakseen. Kipinään alanvaihdosta vaikutti myös vapaaehtoistyön ja järjestötoiminnan avaamat näkökulmat. Opintojen aikana hän nimittäin teki vapaaehtoistyötä näkövammaisten parissa ja kiinnostui muutenkin enemmän ihmisistä ja ihmisten hyvinvoinnista. Mehmet oli alun perin haaveillut yhteiskuntatieteiden opiskelusta, ja vaihto sosionomiopintoihin tarjosi mahdollisuuden hyödyntää yhteiskuntatieteellistä kiinnostusta yliopistoa käytännönläheisemmin.

Lopulta Mehmet haki opiskelupaikkaa viime kevään yhteishaussa ja osallistui kaksiosaiseen pääsykokeeseen korona-aikana. Vaihto siis kannatti ja osoitti, ettei lukion päätyttyä tarvitse välttämättä tietää varmaksi mitä tulevaisuudeltaan haluaa.”

 

Tutustu tarkemmin Näkövammaisten liiton palveluihin ja toimintaan.

Video on toteutettu yhdessä Näkövammaisten liiton kanssa.

 

 


Maria Kankkunen

Kirjoittaja on Talous ja nuoret TATin yhdenvertaisuusasiantuntija, jonka sydäntä erityisen lähellä ovat yhdenvertaisuus, koirat ja lähiluonto.