AMK-tutkinto taskussa on hyvä jatkaa eteenpäin

| Artikkeli

Tiesitkö, että voit suorittaa insinöörin AMK-tutkinnon, vaikka olisit valinnut peruskoulun jälkeen ammattikoulun? Ennestään opittua voi hyödyntää jatko-opinnoissa, eikä samoja asioita tarvitse opiskella uudestaan.

Arviolta joka kymmenes ammatillisesta oppilaitoksesta valmistunut jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa. Jokainen opiskelija on yksilö, mutta hakijoita yhdistää usein koulutuksen käytännönläheisyys.

Kevään 2015 yhteishaussa lähes puolet Hämeen ammattikorkeakoulun ja Savonia-ammattikorkeakoulun insinöörikoulutuksen hakijoista tuli ammattikoulun kautta.

Päätös hakea varmistui kerran, kun työmaalla satoi vaakasuoraan vettä. Puhtaampiin hommiin piti päästä, naurahtaa Joonas Viiman. Hän opiskelee Hämeen ammattikorkeakoulussa rakennusmestariksi.

Viiman on valmistunut ammattikoulusta ja tähtää amk-tutkintoon.

Ammatti- ja ammattikorkeakoulujen välillä tehdään tiiviisti yhteistyötä, jotta opiskelun jatkaminen olisi mahdollisimman joustavaa.

Opinnot eivät koskaan sulje ovia

Vakavasti puhuen yleisin syy jatko-opiskeluun tuntuu olevan halu oppia uutta ja edetä uralla.

Sen vahvistavat myös rakennusmestari-amk -tutkintoon opiskelevat Marko Haapala, Pinja Kasurinen ja Suvi Partinen. Haapala muistuttaa amk-tutkinnon antavan laaja-alaisen pätevyyden. Työmahdollisuudet ovat monipuoliset.

Eivätkä opinnot koskaan sulje ovia, kiteyttää Partinen.

Miten opiskelu sitten sujuu?

Nuorten mukaan ammatillinen tausta huomioidaan opetuksessa ja siitä on selvästi hyötyä. Suoraan työelämästä opiskeluun siirtyminen vaatii kuitenkin totuttelua ja paneutumista.

Opiskelijoiden erilaiset taustat tuovat esimerkiksi ryhmätöihin eri näkökulmia ja laaja-alaisuutta.

Täällä on rennompaa kuin oletin. Ryhmähengen merkitys on suuri, kuvaa Pinja Kasurinen.

 

Tutustu insinöörikoulutukseen tarkemmin täällä!

 

Teksti:

Petteri Alanko, viestintäpäällikkö, Savonia-ammattikorkeakoulu

Lea Mustonen, viestinnän lehtori ja julkaisupäällikkö, Hämeen ammattikorkeakoulu

Kuva:

Lea Mustonen