Olen 26-vuotias syksyllä 2019 luokanopettajaksi ja musiikinopettajaksi valmistuva opiskelija Oulusta. Olen kotoisin Keski-Suomesta pieneltä paikkakunnalta Hankasalmelta, ja Ouluun muutin opintojen perässä. Harrastuksiini kuuluu liikunta eri muodoissaan, kuten lenkkeily, luonnossa liikkuminen sekä pallopelit. Lisäksi harrastan musiikin kuuntelua, laulua ja soitan pianoa.

Kuulin Kesäyrittäjä-kampanjasta aviomieheltäni. Hänen työkaverinsa oli toiminut edellisenä kesänä kampanjassa mentorina ja kertonut siitä miehelleni. Hänen kokemuksensa perusteella kyseessä oli vain ja ainoastaan hyvä juttu, mikä sai minutkin innostumaan ja hakemaan mukaan. Olen seurannut yrittämistä läheltä koko ikäni, sillä äitini toimii yksityisyrittäjänä. Se on ehdottomasti vaikuttanut haluuni kokeilla yrittäjyyttä. Yrittäjyydessä – niin kuin missä tahansa muussakin työssä – on hyvät ja huonot puolensa. Olen aina nähnyt yrittäjyyden yhtenä tulevaisuuden työllistymisvaihtoehtona.

Kesäyrittäjä-kampanjan myötä perustin yritykseni Ainailona, joka tarjoaa ikäihmisille suunnattuja musiikki- ja virkistystuokioita kotihoidon, palvelukeskusten ja päiväkeskusten asiakkaille. Yritysideani eli musiikkituokioiden pitäminen ei ole aivan uusi, vaan on vuosien varrella hioutunut sellaiseksi, mitä juuri nyt tarjoan. Kotipaikkakunnallani olen yläkouluikäisestä lähtien tehnyt laulu- ja musiikkikeikkoja palvelukeskuksissa.

Yritystoiminnan aloittaminen sisälsi monenlaisia tunteita. Samaan aikaan tunsin jännitystä, innostusta, epävarmuutta, iloa ja ylpeyttä yrittäjäksi ryhtymisestä. Odottavaisuuden tunne etenkin yritystoiminnan alussa tuntui perhosina vatsassa. Valitsin toimia kevytyrittäjänä, sillä olen edelleen opiskelija ja näitä töitä on helppo tehdä opintojen ohella. Laskutuspalveluna käytän Op Kevytyrittäjää.

Kesä yrittäjänä meni hienosti ja voisin sanoa, että yli odotusten. Kesän alussa asettamani tavoitteet toteutuivat, mistä olen todella iloinen. Yrittäjyydessä ehdottomasti parasta on se, että siinä pääsee tuomaan esille omia vahvuuksiaan. Pääsin tekemään työtä omilla taidoillani ja tästä maksetaan – se on hieno tunne! Paras hetki on kuitenkin se, kun huomaa musiikin tuovan iloa ja onnea ikäihmisen päivään. Musiikkituokioni jälkeen asiakkaiden silmissä näkyvä vilpitön kiitollisuus muistuttaa, että teen merkityksellistä työtä ikäihmisten parissa.

Yrittäjänä saat itse päättää, milloin teet työtä. Tähän liittyen haasteena olikin välillä rajata, milloin työtä tekee ja milloin ei. Yritin kiinnittää tähän huomiota erityisesti alussa, etten koko ajan pyörittelisi lukuisia yritystoimintaan liittyviä asioita päässäni. Hyvinvoinnin ylläpitämiseen ehdottomasti auttaa selkeä aikataulutus ja ennakointi. Lisäksi liikunta on minulle se juttu, jonka avulla pääsee irrottautumaan töistä kokonaan.

Kesä opetti minulle valtavan paljon! Ensimmäisenä mieleeni tulee kuitenkin, että vastuuta! Loppujen lopuksi kukaan muu kuin sinä (vaikka Kesäyrittäjä-kampanjassa saakin tukea eikä tarvitse yksin pähkäillä ongelmatilanteissa!) ei ole vastuussa. Vastuuhan opettaa parhaiten; ongelmanratkaisukykyä, sinnikkyyttä sekä omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista. Vaikka olen seurannut yrittämistä läheltä perheessäni, tämä omakohtainen kokemus avarsi silmiäni valtavan paljon. Se on palkitsevaa työtä, jossa pääsee käyttämään ja kehittämään monipuolisesti erilaisia kaikilla elämän osa-alueilla tarvittavia taitoja.

Aion ehdottomasti jatkaa yritystoimintaani kesän jälkeen. Mikä olisikaan parempaa työtä opintojen ohella, kuin tehdä sitä mitä osaa parhaiten ja silloin kun se omiin aikatauluihin passaa? Lisätienestin kanssa yhtä arvokas asia, työkokemuksen kartuttaminen omassa yrityksessä, tuskin on pahitteeksi tulevaisuudessa työnhaussa.

Kesäyrittäjä-kampanjassa parasta oli yhteisön tuki. Myös muihin samassa tilanteessa oleviin kesäyrittäjiin ja heidän oivallisiin yritysideoihin tutustuminen oli huippua! Lisäksi aion tulevaisuudessa ehdottomasti palata sparrausviikkojen tarjoamaan infopakettiin yrittäjyydestä.

Jos mietit hetkenkään, kannattaisiko hakea mukaan, hae! Tämä on valtavan hieno kokemus, jolla voi olla kauaskantoiset vaikutukset tulevassa työelämässäsi, tai millä tahansa muulla elämän osa-alueella.

Ainailona

Facebook: @ainailonamusiikki

Instagram: @ainailonamusiikki

Sähköposti: huuskonen.anni(at)outlook.com