Aurinkokennoja tutkiva Hele Savin innostuu ongelmien ratkaisemisesta

| Energiateollisuus, TechWomen

Sähkötekniikan professori Hele Savin sai kesäkuussa eduskunnan myöntämän ensimmäisen naisten innovaatiopalkinnon. Nyt Savinilla on tähtäimessä tutkimusryhmän keksintöjen maailmalle vieminen oman yrityksen kautta.

 

Kun oivaltaa jotain uutta, keksii ratkaisun ongelmaan. Se on sähkötekniikan professori Hele Savinin työssä parasta.

– On todella palkitsevaa löytää uusia ratkaisuja ongelmiin, joita ei ole aiemmin ratkaistu, Savin pohtii.

Aalto-yliopistossa aurinkokennoja tutkivalle Savinille tekninen ala oli aikoinaan selvä valinta: luonnontieteet ja matematiikka kiinnostivat nuoresta lähtien. Savin opiskeli sähkötekniikkaa Otaniemen Teknillisessä Korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto) ja päätyi myöhemmin tutkimaan aurinkoenergiaa.

– Kun kirjoitin väitöskirjaani, aurinkoenergia alkoi nostaa päätään. Ulkomailla näki alan massiivisuuden, kun siellä kaikki uskoivat, että aurinkoenergia on tosi iso juttu, Savin kertoo.

Savin on viettänyt useita vuosia Yhdysvalloissa ja Euroopassa tutkimuksen huippupaikoissa. Savinin mukaan niinä vuosina hän ei tietoisesti valinnut aurinkoenergiaa, vaan ajautui alan pariin – sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Aurinkoenergiassa kiinnosti nimenomaan tekniikka ja ongelmien ratkaisu, mutta yhteiskunnallinen vaikuttavuus houkutteli myös.

– Kun omaa tutkimusta pystytään hyödyntämään, ei tarvitse miettiä, onko tästä hyötyä jollekin. Olen jo nyt nähnyt omia tuloksiani hyödynnettävän.

Eduskunta myönsi tänä vuonna Savinille ensimmäisen naisten innovaatiopalkinnon tunnustuksena aurinkoenergian parissa tehdystä hyvästä työstä. Nimenomaan innovaatiopalkinnon, eikä tutkimuspalkinnon, saamisella oli Savinille suuri merkitys.

– Kun kyseessä on innovaatiopalkinto, tarkoittaa se sitä, että tekee keksintöjä, joilla on kaupallista potentiaalia ja joita on hyödynnetty yhteiskunnassa. Siihen suuntaan olen yrittänyt tutkimustani viedä, Savin miettii.

Uudet ideat syntyvät yhdessä

Tutkijan sydän, se Savinilla on. Se tarkoittaa sitä, että itse aurinkoenergiaa enemmän Savin on kiinnostunut ilmiöistä, innostunut uuden oivaltamisesta. Hänelle tärkeää on ymmärtää asioita ja löytää uusia ratkaisuja riippumatta siitä, mikä sovellus tai lopputuote sen kautta syntyy.

Mutta Savin innostuu työssään myös muiden tuloksista – etenkin nuorten.

– On tosi kiva nähdä nuoria, fiksuja opiskelijoita, jotka pystyvät itse ratkomaan tiettyjä asioita ja tykkäävät tehdä tutkijan työtä. Mitä enemmän porukkaa on mukana, sitä enemmän tulee uusia ideoita.

Savin huomauttaa, että usein uudet ideat tulevat juuri muiden kanssa keskustellessa. Hänen mukaansa ongelmia ratkaistaan parhaiten yhteistyöllä.

Suomessa Savin on tehnyt uraauurtavaa tutkimustyötä aurinkoenergian parissa. Tulevaisuuden tavoitteet ovat tutkijalla selvät: perustaa yritys, jonka kautta viedä innovaatioita maailmalle.

– Aalto-yliopisto on hyvin innovaatiomyönteinen ja kannustaa omien start up -yritysten perustamiseen. Ajatuksena on yrityksen kautta viedä useampaakin meidän keksintöä ulkomaille. Tavoite on kasvaa mahdollisimman suureksi yritykseksi, Savin kertoo innostuneesti.

Professorina Savin ei täysipäiväisesti voisi yrityksessä olla mukana. Savin kertoo, että heidän jatko-opiskelijoiden on tarkoitus viedä yritystä eteenpäin.

– Yritystoiminta olisi itselleni uutta ja erilaista. Siinä on riskejä, mutta se on myös unelma.

Valitse ala, joka aidosti kiinnostaa

Tekniikka ja luonnontieteet ovat olleet Savinille intohimo, joiden kautta hän on päätynyt energia-alan tutkijaksi. Hän näkee uusiutuvien energioiden tulevaisuuden hyvänä ja uskoo työmahdollisuuksien lisääntyvän ja monipuolistuvan.

Savinin mukaan sekä opiskelupaikan valinnassa että työelämässä tärkeintä on motivaatio: pitää valita se ala, joka oikeasti kiinnostaa. Vahvan kiinnostuksen vuoksi opiskelupaikan valinta oli hänelle aikoinaan helppoa. Myöskään sukupuoli ei saisi hänen mielestä vaikuttaa siihen, millaisen alan uskaltaa valita.

– Joskus olen kohdannut asenteita sukupuoleni vuoksi, mutta suurimmaksi osaksi sillä ei ole ollut merkitystä. Vahva itseluottamus auttaa, Savin vinkkaa.

 

Teksti: Helena Immonen, kuva: Jani Lappalainen

Artikkeli on tehty yhteistyössä Tekniikan akateemiset TEKin kanssa.


Miksi tekniikan alalle?

Tekniikan alan koulutus on monipuolista eikä osaaminen ei ole sidottu kieleen tai paikkaan. Diplomi-insinöörin koulutus antaa mahdollisuuden monenlaisiin työtehtäviin. Työ on monipuolista, kansainvälistä ja kiinnostavaa. Sen sisältöön voit itse vaikuttaa valitsemalla kursseja ja harjoittelupaikkoja oman kiinnostuksesi mukaisesti. Tulevaisuudessa on työtehtäviä, joita kukaan ei osaa vielä edes kuvitella. Voit vaikka luoda itsellesi haluamasi työn.

Lue lisää: opo.tek.fi/

TEK Facebookissa
TEK Twitterissä
TEK LinkedInissä
TEKrekryn ryhmä LinkedInissä

Tekniikan akateemiset TEK on Suomen suurin diplomi-insinöörien ja arkkitehtien järjestö.