Kone ja tuotantotekniikan opiskelua Savonia-ammattikorkeakoulussa

| Blogi

Olen Heikki Meuronen ja opiskelen kone- ja tuontantotekniikkaa Savonia-ammattikorkeakoulussa. Ennen Savoniaa valmistuin Juankosken lukiosta ylioppilaaksi ja Kuopion ammattikoulusta elektroniikka-asentajaksi. Kuopioon jääminen tuntui hyvältä ratkaisulta, koska suurin osa kavereista asui täällä. Ammattikoulun harjoittelujen kautta olin saanut oman alani työpaikan Amphionin kaiutintehtaalla. Tiesin kuitenkin, että tulisin jatkamaan opintojani ylemmällä tasolla, sillä halusin enemmän haasteita pitkällä tähtäimellä.

Alkoi pohdinta minkälainen työ kiinnostaisi minua. Päässäni pyöri lääkärin, fysiikan opettajan ja koneinsinöörin ammatit – taisinpa hakea palopäällystön koulutukseenkin. Olen aina ollut käytännönläheinen tyyppi ja mekaaniset laitteet ovat kiehtoneet minua. Tämä näkyi myös harrastuksissani, joihin kuuluivat moottoripyöräily ja enduro. Aloin siis sovittamaan itseäni koneinsinöörin raameihin.

Olen aina ollut käytännönläheinen tyyppi ja mekaaniset laitteet ovat kiehtoneet minua.

Palopäällystön pääsykokeissa matemaattiset ja johtamisen testit menivät erinomaisesti, mutta sain soveltuvuustestissä täydet nolla pistettä. Psykologin kysymykset liittyivät aikaisempaan kokemukseen palokuntatoiminnasta ja lopulta päädyin itsekin samaan johtopäätökseen – ei minusta palokunnan työntekijää saisi mitenkään.

Kesällä sain tiedon, että minut oli hyväksytty fysiikan opettajan tutkintoon sekä kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmaan. Päätös tulevasta opinahjoistani oli helppo, sillä olin jo siinä vaiheessa päättänyt ryhtyä koneinsinööriksi.

Koulutuksen ensimmäisenä ja toisena vuonna asiat keskittyvät teoriapainotteisesti matemaattisiin aineisiin, kuten fysiikkaan, lujuusoppiin sekä opiskelijoiden keskuudessa jonkin sortin möröksi muodostuneeseen kemiaan. Opiskelin lukio-opintojeni aikana pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian, jotka auttoivat paljon koulutuksen ensimmäisinä vuosina. Luokallani oli myös opiskelijoita, jotka olivat avanneet oppikirjan viimeksi yli 15 vuotta sitten. Oli mukava huomata kuinka hekin pärjäsivät ja oppivat uutta.

Päätös tulevasta opinahjoistani oli helppo, sillä olin jo siinä vaiheessa päättänyt ryhtyä koneinsinööriksi.

Kolmantena ja neljäntenä opiskeluvuotena opiskelu muuttuu projektityöluontoiseksi. Erilaiset kurssit suoritetaan ryhmäprojekteina. Kannattaakin ensimmäisenä ja toisen vuonna tutustua omiin luokkalaisiinsa ja etsiä valmiiksi työryhmä, jonka kanssa asiat sujuvat.

Olen huomannut, että arvosanat ovat suoraan verrannollisia annetun työpanoksen määrään. On kuitenkin hyvä muistaa, että arvosanat merkitsevät oikeassa työelämässä vähän. Tärkeintä on osata hyödyntää opittuja taitoja käytännössä, tosin en ole kuullut hyvien arvosanojen haitanneen ketään.

Opiskelu ei koskaan ole ruusuilla tanssimista ja tulette löytämään hyvät ja huonot puolet opettajistanne ja itsestänne. Olen itsekin ollut monta kertaa kahvilassa puhumassa koulukavereideni kanssa opettajien touhuista. Se on ihan tervettä, mutta tärkeintä on muistaa, että kehitystä ei tapahdu mikäli palautetta ei anneta suoraan itse opettajille.

Tarkoituksenani on valmistua aikaistetusti huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Tämä siksi, että minulle tarjoutui vuorotteluvapaan sijaisuus käynninvarmistajana. Edellytyksenä kuitenkin on, että valmistun kyseisenä ajankohtana.

Loppuun haluan vielä sanoa sanan harjoitteluista. Hakekaa moniin paikkoihin! Kilpailu on kovaa, mutta ei voi voittaa jos ei kokeile. Panostakaa hakemuksiin! Tämä on äärimmäisen tärkeää, sillä se voi olla ainoa kontaktinne henkilöstörekrytointiin. Töihin päästessänne tehkää työt huolella ja sovitusti, sillä se takaa teille tulevaisuuden työllisyyden.

Heikki Meuronen
Kone- ja tuotantotekniikan opiskelija
Savonia-ammattikorkeakoulu

Lue lisää Savonia-ammattikorkeakoulusta