Balettia ja brunssia

| Maarit Korhonen

Kävin viikonloppuna Helsingissä. Sain syntymäpäivälahjaksi liput Joutsenlampi-balettiin. Ennen esityksen alkua kiinnitin huomiota naisten iltapukuihin. Oli käyty oikein kampaajalla, hiukset oli nostettu hienosti pään päälle ja alakouluikäisellä tyttärellä myös. Osa yleisöstä oli puketunut kuin Linnan juhliin ja osa oli arkivaatteissa. Suurin osa lapsista oli puettu todella hienosti.

Edessäni istui kaksi 10-vuotiasta ja ehdin jo sadatella mielessäni tuuriani. Sitä karkkipussin rapistelua ja tuolilla heilumista olisi sitten pakko sietää.

Kumpikaan ei liikahtanutkaan 2,5 tunnin aikana. Itse asiassa yleisössä oli paljon lapsia, mutta mitään meteliä he eivät pitäneet.

Seuraavana aamuna menin klo 11 merenrantakahvilaan. Se oli aivan täynnä. Lastenvaunuparkki pursui. Korvapuusti maksoi 3,80. Totesin, että kyllä on ihmisillä rahaa. Aamiainen maksoi 22 euroa. Vieressäni istui isoäiti lastenlastensa kanssa. Molemmat lapset kaivoivat viinereistä vadelmat, loppu jäi syömättä. Sprite kaadettiin laseihin, mutta niistä otettiin vain siemaus.

Olen töissä lähiössä, jossa baletti ja brunssi eivät kuulu tapoihin. Viinerit syödään kokonaan ja Sprite juodaan viimeiseen tippaan.

Päätimme viedä koko alakoulun laskettelemaan kaupungin ainoaan laskettelupaikkaan. Kysyin, moniko 4-luokkalaisistani olisi halukas kokeilemaan laskettelua. Yksikään käsi ei noussut. Tämä on uusi ilmiö. Koetin houkutella ja innostaa, mutta ei. Kerroin homman maksavan 25 euroa sisältäen hissilipun ja vuokravälineet. Näin aallon pyyhkäisevän luokan yli: päät laskeutuivat alas ja ryhti huononi. Kuului vain: liian kallis, ei ole rahaa.

Näin aallon pyyhkäisevän luokan yli: päät laskeutuivat alas ja ryhti huononi. Kuului vain: liian kallis, ei ole rahaa.

Näytin videoita laskettelusta ja sitten heillä välähti: ai, tämä on laskettelua. He eivät tienneet. Kerroin, miten ankkurihissi toimii, miten kaadutaan oikein, miten monojen laittaminen vaatii vähän sisua. Lopputunnista oppilas vielä varmisti: niin, mihin se hissi vie mut?

Loppujen lopuksi 18 oppilaasta 11 tuli rinteeseen. Osa lautaili, osa lasketteli. Se oli tämän vuoden paras koulupäivä. Kuten aina, ensimmäisen laskun jälkeen kaikki osasivat tulla alas. He huusivat tullessaan:
─ Voi ope, tää on niin hienoo!!

Toinen oppilas varmisti, että milloin keskus olisi seuraavan kerran auki. Sanoin, että se on auki koko talven.

Sen reissun jälkeen monet ovat käyneet siellä perheensä kanssa.

Vanhempainyhdistys maksoi bussit, muuten retkestä olisi tullut vieläkin kalliimpi.

Kalliiden asioiden haikailun sijaan olen huolestunut apatiasta, saamattomuudesta ja yrityksen puutteesta.

Näidenkin lasten vanhemmat käyvät töissä. Palkkataso on vain niin alhainen, etteivät rahat riitä balettiin, brunssiin eikä lasketteluun. Enkä tiedä, tarvitseeko edes. Kalliiden asioiden haikailun sijaan olen huolestunut siitä apatiasta, saamattomuudesta ja yrityksen puutteesta. Kaupungin suurin uimahalli on vieressä, silti osa ei ole koskaan siellä käynyt eikä myöskään osaa siis uida. Oppilas sai vapaapaikan uuteen harrastukseen lahjakkuutensa takia, muttei mennyt, koska äiti ei tiennyt, missä harrastuspaikka on. Kirjasto on koulurakennuksessa, mutta vain kolmella oppilaalla on kirjastokortti.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n uusimman tutkimuksen mukaan 63 % lapsista suorittaa isiensä tavoin korkeakoulututkinnon. Mitä lapsi oppii isältä, joka ei poistu kotoaan eikä kannusta ketään muutakaan poistumaan?

Näissä tapauksissa pelastuksen tuo koulu, joka jaksaa järjestää mahtavia kokemuksia sekä vanhempainyhdistykset, jotka jaksavat kerätä rahaa. Joku bisinesenkeli voisi keskittyä neuvomaan, miten vanhempainyhdistykset saisivat varoja vieläkin tehokkaammin, sillä tarvetta on.


Balettia ja brunssia

Maarit Korhonen

Luokanopettaja , Luokanopettaja

Kirjoittaja on kolmen pamfletin ja kymmenien blogien kirjoittaja, joka on syntymälahjana saanut provosoinnin lahjan ja käyttää sitä saadakseen muut hulluuden partaalle. Twitterissä @maakor.