Kuinka haaveilla ammatista, jota ei tiedä olevan?

| Suvi Pappi

Mitä yhteistä on muusikolla, humanistilla ja IT-konsultilla? Voisi luulla, että kahdella ensimmäisellä paljonkin, mutta jälkimmäisellä ei paljoakaan heidän kanssaan. Nämä kolme voivat kuitenkin löytyä jopa samasta paketista.

Useat nuoret tuskailevat peruskoulun viimeisinä vuosina ammatinvalinnan ja opiskelusuuntauksien kanssa, tietämättä koko totuutta ammattikirjon mahdollisuuksista. Uusia ammatteja syntyy maailman ja teknologian kehittyessä, joten olisi hyvä muistaa pitää mieli avoimena mahdollisille uusille urille ja ammatillisille vaihdoksille. Myös ihmisten omat taidot kertyvät vuosien varrella, jolloin jokainen ainutlaatuisena persoonana tuo aina omaa erityistä osaamistaan mukaan kokonaisuuteen.

Uusia ammatteja syntyy maailman ja teknologian kehittyessä, joten olisi hyvä muistaa pitää mieli avoimena mahdollisille uusille urille ja ammatillisille vaihdoksille.

Pienenä tyttönä olin kertonut haluavani kaupantädiksi ja laulajaksi. Tuolloin pelkäsin koiria enkä sen vuoksi uskaltanut kävellä yksin kouluun. Vanhempani ehdottivat pyrkimistä musiikkiluokalle, jotta koulumatkat taittuisivat bussilla, ja koska musiikki oli minulle hyvin tärkeää. Musiikkiluokat toivat uuden, erittäin hienon maailman luokseni ja kartuttivat niin musiikillisia kuin sosiaalisiakin taitojani. Vaihdettuani harvinaisempaan soittimeen sain mahdollisuuden soittaa sellaisessa nuoriso-orkesterissa, joka matkusti ja esiintyi ulkomailla. Niiden kokemusten myötä eri asioiden pelot karisivat, kun näki maailmaa uudesta näkökulmasta.

Uusia sekä toteutuneita haaveita

Lapsuuteni haaveet toteutuivat, sillä olin ”kaupantäti” vuosia ja muusikkokin, tosin soitin laulamisen sijaan. Matkan varrella haaveilin myös toimittajan ja valokuvaajantöistä, joita pääsin kokeilemaan. En kuitenkaan päätynyt opiskelemaan mitään kokeilemaani ammattia, vaan kouluttauduin tshekin kielen tutkijaksi.

Tutkinto ei kuitenkaan tuonut minulle ammattia, sillä ymmärsin jo opiskeluiden aikana, ettei Suomessa ole alan töitä. Tutkinnon kautta avautui jälleen uusi tie. Se tie vei minut Prahaan ja aikaisempien kaupantätivuosien kokemuksella pääsin asiakaspalvelutöihin. Töiden kautta tutustuin myös IT-maailmaan järjestelmineen ja prosesseineen. Tshekkiläinen palkka ei päätä huimannut ja verottaja vei enemmän kuin Suomessa, mutta kokemuksellinen ja tieto-taidollinen pankkitili sen sijaan kasvoi kasvamistaan.

Prahaan olin muuttanut jäädäkseni, mutta elämä jaksaa yllättää ja löysin itseni pohtimasta, mikä minulle oli tärkeää ja minne elämäni haluaisin pysyvästi perustaa. Muutin takaisin Suomeen ja hyppäsin välivuodelle kolmekymppisenä, kun siihen tuli mahdollisuus. Haaveilin japanin kielen opinnoista ja käsityökirjallisuuden kääntäjän ammatista, mutta elämä heitti jälleen eri reittimahdollisuuden. Minusta tulikin IT-konsultti.

Soveltaminen on paras taito, jonka voi oppia

Kun eräs tuttavani totesi minulle, että minun kannattaisi hakea töihin Accenturelle SAP-yksikköön, oli ensimmäinen reaktioni, että kuinka voisin edes päästä sinne! Minä, joka koin olevani muusikko-humanisti. Eihän minulla ollut edes tutkintoa alalle, vaikka SAP-osaamista kylläkin. Tuolloin en tiennyt, että aiemmin omaksumani taidot olisivat sovellettavissa tulevassa työssäni.

Kuinka siis haaveilla ammateista, joita ei tiedä edes olevan? Kuulin itse ensimmäisen kerran IT-konsultti-ammatista noin kahdeksan vuotta sitten ja olen ollut pian jo seitsemän vuotta kyseisissä tehtävissä. En siis ollut ehtinyt haaveilla IT-alasta ennen sinne päätymistäni ja minulla oli IT-alasta vain mielikuvia, ei tietoa.

Musiikillinen koulutus on opettanut rutiinien ja toistojen hyödyntämistä, kuuntelutaitoa, käskyjen, neuvojen ja kritiikin vastaanottamiskykyä sekä ymmärrystä siihen, milloin voi improvisoida.

Se IT-maailma, jossa itse työskentelen, on erilainen kuin mitä luulin sen olevan. Nopeasti huomasin, että humanistinen tutkinto on opettanut erittäin tärkeitä taitoja: tiedon keräämistä, uuden omaksumista nopeasti, itsenäistä työskentelyä, monikulttuurisia työyhteisötaitoja sekä tiedon tuottamista niin yksityiskohtaisella tasolla kuin laajoissa skaaloissa. Musiikillinen koulutus on opettanut rutiinien ja toistojen hyödyntämistä, kuuntelutaitoa, käskyjen, neuvojen ja kritiikin vastaanottamiskykyä sekä ymmärrystä siihen, milloin voi improvisoida. Niistä taidoista on hyötyä alallamme joka päivä.

IT-alan projektityöt antavat myös uskomattoman mahdollisuuden päästä tekemään erilaisia työtehtäviä, kehittämään omia vahvuuksia ja oppimaan uusia taitoja. Asiakaspalvelutyökokemuksesta on ollut asiakasprojekteissa iso hyöty, samoin kielentutkijan pikkutarkasta, analyyttisestä ja uteliaasta mielestä erikoistumisosa-alueessani eli järjestelmäturvallisuudessa. Työpäiväni sisältävät niin suunnittelua, analyysejä, teknistä toteutusta ja dokumentointia kuin myös asiakaspalavereja, tiedonsiirtoa ja kouluttamista. Musiikkiharrastuksen sadoista konserteista kertynyt esiintymiskokemus on ollut myös hyödyksi.

Asiakaspalvelutyökokemuksesta on ollut asiakasprojekteissa iso hyöty, samoin kielentutkijan pikkutarkasta, analyyttisestä ja uteliaasta mielestä.

IT-ala yllätti minut myös siinä, kuinka paljon naisia työskentelee siellä. IT-ala on miesvoittoinen, mutta Accenturen SAP-yksikön tämän hetkinen sukupuolijakauma taitaa olla 54-46 naisten eduksi. Yksikkömme vetäjäksi tuli nainen vähän sen jälkeen kun aloitin ja tänä vuonna hän sai seuraajan, jälleen naisen. Mikä tärkeintä: Meidän yksikössämme on yli sata ainutlaatuista ihmistä, naisia ja miehiä, jotka yhdessä muodostavat tieto-taidollisesti ainutkertaisen kokonaisuuden. Heidän kanssaan olen tehnyt ammatillista matkaa, joka tuo uutta opittavaa joka päivä.

Haaveilu on tärkeää ja haaveet vaihtuvat. Kun maailma ja teknologiat muuttuvat näin nopealla tahdilla, on vaikea tietää, millaisia ammatteja syntyy tulevina vuosina. Sen vuoksi ei kannata nuorena miettiä liikaa sitä, tekeekö oikean päätöksen ammattinsa suhteen peruskoulussa, lukiossa tai ammattiopinnoissa. Suuntaa voi aina muuttaa.

 

Accenture on mukana Women in Tech -verkostossa. #WomeninTechfi


Kuinka haaveilla ammatista, jota ei tiedä olevan?

Suvi Pappi

Business & Integration Arch Specialist , Business & Integration Arch Specialist

Kirjoittaja on filosofian maisteri ja IT-konsultti, joka työpäivien jälkeen tyhjentää ja rauhoittaa mielensä kasviksia pilkkomalla.

 

Accenture on edelläkävijä, jonka laajasta tehtävävalikoimasta voi löytää haaveiden ammatin tai uuden ammattihaaveen. Työntekijöinä kehitymme jatkuvasti ja opimme uutta – mikä onkin edellytys voidaksemme palvella parhaiten asiakkaitamme, jotka itsekin ovat alansa kehityksen kärjessä.