Oodi opettajille

| Lotta Punkanen

”Laudatur, se on aika hyvin pitkästä. – Ville”

Kännykkääni kilahtanut tekstiviesti herätti minut ja vieressä siskonpedissä nukkuvat parhaat ystävät. Hämmennyksestä toinnuttuani soitin triplauutiset vanhemmille: olin käynyt ensi kertaa kaverin papereilla yökerhossa (äiti hurrasi ja isä itki, mutta se on toinen tarina), saanut opettajalta etunimellä allekirjoitetun tekstiviestin ja matematiikasta tavoittelemani arvosanan!

Tuosta talviaamusta on yli vuosikymmen aikaa ja kohahduttanut tekstiviesti on kadonnut monta kännykkää sitten. Sanamuodon ja sen herättämän tunnekuohun muistan kuitenkin edelleen tarkasti, samoin kuin tuota laudaturia edeltäneet tuntikausien laskuharjoitukset, sekä Villen (nimeä ei muutettu) pitämän ylimääräisen yksityistentin; olinhan kouluni ainut pitkän matematiikan syksyllä kirjoittava.

Edesmenneeseen espanjan opettajaani ihastuin niin palavan platonisesti, että päädyin suunnittelemani yhden turistikurssin sijaan lukemaan kaikki tarjolla olleet ja kirjoittamaan espanjan viidentenä kielenäni ylioppilaskirjoituksissa. Sen jälkeen olen opiskellut Meksikossa ja Argentiinassa, työskennellyt Espanjassa ja matkustanut Lattarit ristiin rastiin rinkka selässä. Nykyisen työni sain pitkälti kielitaitoni ansiosta.

Ranskan opettaja, joka ymmärsi, miksi ysin korottaminen kympiksi oli tärkeää, ja järjesti tarvittavan lisätehtävän. Yhteiskuntaopin opettaja, jonka avulla ylsin voittoon kansallisessa kirjoituskilpailussa ja jonka kanssa matkasimme palkinnoksi Brysseliin; lentokoneessa ja mukulakivikaduilla käydyt keskustelut elämästä opettivat enemmän kuin monta koulussa istuttua oppituntia yhteensä. Sitten se yksi opettaja, joka tokaisi 15-vuotiaan olleen liian nuori muuttamaan pois kotoa (koulun vuoksi). Terkkuja; isäni halaa edelleen kohdatessamme kolmesti ja äidilleni soitan päivittäin. Äidinkielenopettaja, joka opetti, että välimerkeillä saa leikitellä vasta ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Kuvaamataidon opettaja, joka soitti äidilleni vain kehuakseen luovuuttani. Opinto-ohjaaja, joka kävi yli puoli vuotta valmistumiseni jälkeen kesätyöpaikallani onnittelemassa, kun oli nähnyt nimeni yliopistoon valittujen joukossa. Vuosia myöhemmin kadulla moikannut toinen äidinkielen opettaja.

Ne lukuisat muut inspiroivat aikuiset, jotka jaksoivat uskoa meihin teineihin myös silloin, kun matematiikantunti tarkoitti päivän parasta juoruiluhetkeä. Jotka eivät kyseenalaistaneet, että ahmin matematiikkaa, mutta kiersin luonnontieteet kaukaa. Jotka auttoivat näkemään muitakin vaihtoehtoja, kuin vain ne itsestäänselvimmät. Jotka kohtasivat minut tasavertaisena, ajattelevana ihmisenä. Jotka välittivät.

Opettajat, teissä on voimaa. Käyttäkää se hyvin.


Oodi opettajille

Lotta Punkanen

Projektipäällikkö , Projektipäällikkö

Kirjoittaja päätyi sittenkin teknilliselle alalle kaupallisella koulutuksella, ja seisoo vapaa-ajalla päällään.