“En olisi koskaan uskonut yrittäjyyden olevan näin mielenkiintoista, kuin mitä se on ollut” – oululaisten nuorten kokemuksia kesäyrittäjyydestä

| Kesäyrittäjä-ohjelma uutinen

TATin Kesäyrittäjä-ohjelmassa on mukana monenlaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Yrityksistä nähdään usein valmiit tuotteet ja palvelut, ja piiloon saattaa helposti jäädä ne asiat, mitä niiden takana on. Kuinka paljon tunteja yritykseen menee? Mikä yrittäjyydessä on haastavaa? Kaksi oululaista kesäyritystä jakavat tarinansa siitä, millainen matka Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistuminen on ollut heille. 

 

Ideasta yritykseksi  

Toiminimellä toimivan Oona Halmeen liikeidea oli perustaa pieni koju, josta saisi ostettua jäähilejuomia lapsille ja aikuisille. Oonan idea sai lähtönsä ulkomaiden jäähilejuomakulttuurista sekä siitä, mitä hän kaipasi Suomen katukuvaan. “Jäähilejuomat ovat helppoja, yksinkertaisia viilentäviä juomia, jotka eivät sisällä maitoa tai gluteenia. Näin ollen ne sopivat monelle asiakkaalle, jotka eivät saa jäätelökioskeilta viilennystä hellepäivinä”, Oona kertoo. 

Kuvassa Pakotalo Oulun (vasemmalta oikealle): Roope Harjuniemi, Akseli Aikio, Juho Rantapelkonen ja Jere Niiranen. Nelikosta Roope ja Akseli osallistuivat Kesäyrittäjä-ohjelmaan.

 

Liikeidea voi myös syntyä odottamattomalla tavalla. Akseli Aikio näki vuoden 2019 syksyllä unta isommasta pakopelistä, jonka voisi pelata jahdilla. Hän kertoi tämän idean seuraavana päivänä koulun ruokalassa Roope Harjuniemelle, Juho Rantapelkoselle ja Jere Niiraselle. Aluksi muut nauroivat idealle, koska silloin se kuulosti heidän mielestään päättömältä. Kipinä oli kuitenkin syttynyt kaverusten takaraivoon ja se hautui aina vuoden 2021 alkuun asti, jolloin he päätyivät puhumaan uudelleen pakopeleistä. Roope kuvailee liikeidean konkretisoitumista: 

“Totesimme, että pakopelit ovat jääneet rullaamaan hieman paikoilleen ja kaipaavat muutoksia. Ratkaisimme ongelman tekemällä pakopelistä pidemmän ja kokonaisvaltaisemman, ja lopulta päädyimme kahden tunnin mittaiseen pakopeliin, Pakotalo Ouluun.” 

 

Hetken mielijohteesta mukaan ohjelmaan  

Oona Halme haki mukaan Kesäyrittäjä-ohjelmaan hetken mielijohteesta viimeisenä hakupäivänä. 

“Ajattelin, että miksipäs ei ja lopulta ideani myös valittiin mukaan ohjelmaan. Kaikki tapahtui niin nopeasti, että en osannut edes kasata mitään odotuksia ohjelmasta. En olisi kuitenkaan koskaan uskonut yrittäjyyden olevan näin mielenkiintoista, kuin mitä se on ollut.” 

Pakotalo Oulun jäsenien aikaisemmat kokemukset yrittäjyydestä liittyivät kouluprojektina käynnistettyyn Osuuskunta Räheeseen, ja tämän lisäksi Juholla oli aikaisempaa kokemusta rakennusalan yrittäjänä, josta olikin paljon hyötyä pelin rakentamisessa. Nelikosta Roope ja Akseli päättivät lähteä mukaan Kesäyrittäjä-ohjelmaan, koska kokivat, että ohjelman kautta voisi saada lisätukea ensimmäiseen kesään päätoimisina yrittäjinä. 

 

Kuvassa Oona Halme, jonka kesäyritys oli jäähilejuomakoju

Yrittäjäkesään mahtuu myös haasteita

Haastavinta yritystoiminnan käynnistämisessä on Oonan mielestä ollut lupa-asioiden selvittely ja monen uuden asian oppiminen lyhyessä ajassa;

“Kun ei tiennyt etukäteen mitään yrittäjyydestä, ja sitten kuukauden sisään tulee koko ajan aivoille uutta infoa, niin meinasi välillä pudota kärryiltä. Onneksi tein koko ohjelman ajan muistiinpanoja, ja luennotkin pystyi kuuntelemaan tallenteena uudelleen, mikäli jokin asia unohtui.”

Oona mainitsee myös, että mentorit ja Oulun Uusyrityskeskus tarjosivat apua ja neuvoja, jos hän niitä tarvitsi. 

Yrittäjyydessä voi tulla haasteita yrityksen perustamisen jälkeenkin. Roopen ja Akselin mielestä haastavinta yrittäjyydessä on motivaation ylläpito: “Olisi helppoa jäädä laiskottelemaan ja tehdä vaan pakolliset työt, mutta yrittäjänä se ei ole kuitenkaan järkevää. Välillä pitää muistuttaa itseään, että jos alkaa heti panostamaan tähän, niin tulevaisuudessa pakollisten tehtävien tekeminen tuntuu helpommalta.” Myös epäsäännölliset työajat ovat tuoneet omat haasteensa yrittäjien arkeen, koska he eivät ole voineet tottua tiettyyn rytmiin. 

“Työpäivät voivat olla ihan minkälaisia tahansa, ja työpäiviä voi tulla sinne tänne.”  

 

Vaihtelevia päiviä ja oivalluksia yrittäjyydestä

Yrittäjien työpäivät voivat tosiaan olla vaihtelevia. Pakotalo Oulun yrittäjät kertovat, että pakopelin rakentamisvaiheessa työpäivät olivat pitkiä, sillä kaikki piti tehdä itse opiskelujen ohessa. Pelin valmistuttua päivät ovat olleet ajallisesti poikkeavia, aina vapaapäivistä 12 tunnin työpäiviin. Pelivarauksia tulee toisinaan erittäin lyhyin varoajoin, jolloin on oltava lähes aina valmiudessa. “Kokonaistuntimäärää on vaikea arvioida kaikelle työlle, mutta kevät ja kesä ovat koostuneet pelin rakentamisesta, varatuista peleistä, seuraavan pelin suunnittelusta ja pienistä korjaustoimenpiteistä.” 

Jos ei ole toiminut aiemmin yrittäjänä, voi käsitys yrittäjyydestä nojata yleisiin uskomuksiin ja ennakkoluuloihin. Näin oli myös Oonan kohdalla, sillä hän oli ajatellut pienyrittäjyyden olevan pelkkiä rahahuolia ja paperitöitä. Kesäyrittäjä-ohjelma kuitenkin muutti hänen käsityksensä yrittäjyydestä:

“Yrittäjyys onkin ollut todella kivaa. Olen saanut mielenkiintoista oppia yrittäjyydestä ja yrityksistä kesän aikana. Yrittäjyys ei myöskään ole ollut niin yksinäistä kuin luulin – yhteisöllisyys ja verkostoituminen muiden yrittäjien kesken ovat muuttaneet tämänkin ennakkoluulon.” 

 

Tulevaisuuden suunnitelmia  

Kesäyrittäjä-ohjelman lopuksi yrittäjä päättää, haluaako jatkaa yritystoimintaansa ohjelman loputtua. Oona kertoo jatkavansa yrittäjyyttä myös kesän jälkeen: “Jatkan joko tämän idean parissa tai muuten. Minulla on jo muitakin ideoita valmiina, joihin aion soveltaa Kesäyrittäjä-ohjelmassa oppimaani.” 

Pakotalo Oulun yrittäjille tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät. “Olemme todenneet, että pakopelien tekeminen jatkuu, ja uusi pakopeli valmistuukin lähiaikoina. Elämä yrittäjyyden parissa tulee jatkumaan opintojen ohessa seuraavat 1,5 vuotta, ja tämän jälkeen meistä tulee 100% varmuudella päätoimisia yrittäjiä”, Roope kertoo.  

 

Nuorten viesti Kesäyrittäjä-ohjelmasta kiinnostuneille  

Oona kannustaa hakemaan rohkeasti mukaan ohjelmaan, jos on kiinnostusta perustaa oma yritys.

“Ohjelman aikana saa varmasti kaiken tarvitsemansa tiedon yrityksen työstämisestä eteenpäin vaihe vaiheelta ja tutustuu ihan mahtaviin tyyppeihin!” 

Myös Roopen ja Akselin mielestä Kesäyrittäjä- ohjelma sopii parhaiten yrittäjälle, jolla yrittäjyys on vielä alkuvaiheessa. 

“Ohjelman avulla saat ainakin yhden suunnan mistä kysyä tukea ja apua haastavissa tilanteissa. Osallistumalla ohjelmaan et menetä mitään!” 

 

Jutussa haastateltujen Roopen ja Akselin yritykseen Pakotalo Ouluun pääsee tutustumaan yrityksen verkkosivuilla www.pakotalo.fi .


Lauri Heikkilä ja Reetta Määttä / Kesäyrittäjämentorit