Festivaalit tiskin takaa: ”Opin, että töissäkin voi pitää hauskaa”

| Ammattiesittely, Artikkeli, Uutinen, Vuokratyö

Festivaalityöntekijä pääsee paistattelemaan kesäpäiviä ja kuuntelemaan suosikkiartistien keikkoja. Viime kesän juhlatunnelmasta nauttineet Kalle Granlund ja Mikael Laine jatkavat tulevanakin kesänä baarimikkoina henkilöstövuokrausfirman kautta.

“Suomalaiseen työmoraaliin kuuluu, että ensin työt ja sitten huvi. Festareilla olen oppinut, että töissäkin voi pitää hauskaa”, Kalle Granlund nauraa.

Espoolainen Granlund ja tamperelainen Mikael Laine kiersivät kesällä suomen suurimpia festivaaleja työkseen – ei tosin tiskijukkina, vaan baarimikkoina. Kun yhden festarin humu laskeutui, purettiin juomateltat, huilattiin pari päivää ja kohta jo käännettiin nokka kohti seuraavia karnevaaleja. Festarityöntekijän päivät ovat pitkiä, mutta täynnä aurinkoa ja musiikkia.

Kalle Granlund uskoo festivaalityön sopivan kaikenikäisille.

“Työn parhaita puolia on, että esitysten aikana pystyy eläytymään keikkoihin tiskin takaa. Välillä ei edes tunnu työltä, kun on kaunis kesäpäivä, asiakkaat ovat fiiliksissä ja ympärillä huippu työporukka”, kertoo puolestaan Laine, joka suhasi kesällä tapahtumia aina Helsingistä Kemijärvelle ja Powerparkin juhannusfestivaaleilta Blockfesteille.

Työntekijäkin pystyy laskemaan estojaan

Matkat maakuntiin taittuivat usein kätevästi kimppakyydeillä, ja perillä vuokratyöfirma kustansi majoitukset ja ruokailut. Granlund oli aikaisempina vuosina käynyt ulkomaalaisilla festivaaleilla, ja yllättyi, kuinka hyvissä tunnelmissa suomalainen festarikansa osaa bilettää. Yli kymmenet karkelot Pori Jazzeilta Weekendeille kiertäneen Granlundin tempasi mukaansa ennen kaikkea vapautunut työilmapiiri.

“Tulee hyvälle mielelle itsekin, kun saa lämpimän vastaanoton asiakkailta. Ilmapiiri on niin rento, että pystyy vähän laskemaan omiakin estoja”, Granlund kertoo.

Kaksikon työnkuva koostui suurimmaksi osaksi juomien tarjoilusta, mutta lisähommana sai halutessaan tehdä myös rakennusta ja purkua. Vaikka festivaalipäivät ovat työntäyteisiä, ehtii musiikistakin nauttia. Tiskit on usein sijoitettu lavojen kupeeseen tai suoraan eteen, joten kapakoitsijankin jalkaa alkaa helposti vipattaa.

“Esityksiä sai myös lähteä kuuntelemaan ruokatauoilla sekä silloin, kun baarissa ei ollut asiakkaita. Itselleni kesän ehdoton kohokohta oli Kendrick Lamarin näkeminen Flow-festivaaleilla”, Granlund muistelee.

Taidot kehittyvät festarivilinässä uudella tavalla

Miehistä kummallakaan ei juuri ollut ravintola-alan kokemusta etukäteen. Työntekijöille koulutetaan perusasiat, ja tiskillä päivystää koko ajan vastaava esimies, jolta saa apua tarpeen tullen. Baarimikoilta ei myöskään vaadita anniskelupasseja.

Festivaalien vilskeessä baarityöntekijän taidot kehittyvät aivan eri tavalla kuin tavallisissa baareissa.

Mikael Laineen festivaalikesän kohokohta oli aurinkoinen Ilosaarirock.

“Kesän aika tuli opittua nopeasti uutta, kun oli koko ajan osaavia ihmisiä ympärillä. Opin myös käyttämään kassajärjestelmiä ja tekemään drinkkejä nopealla tahdilla”, Laine summaa.

Vuokratyöfirma tarjosi Laineelle onnistuneen kesän jälkeen työpaikkaa laskettelukeskuksessa, jossa hän pääsee hyödyntämään festivaaleilla opittuja taitoja. Kaksikon mukaan festivaaleilla työskentely on mainio tapa tutustua alan ihmisiin ja solmia kontakteja tulevaisuutta ajatellen.

Sekä Laineen että Granlundin voi bongata myös tulevana kesänä festivaalien juomateltoilta.

“Jos haluaa nauttia kesästä, niin miksi ei tekisi töitä festivaaleilla. Meitä oli tiskillä kaikenikäisiä, kuka tahansa pystyy hommaan ja kaikki tarvittavat taidot oppii perehdytyksessä ja tekemällä”, Granlund kannustaa.

 

 

 

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: iStock