Finanssialalla on monenlaisia töitä monenlaisille osaajille!

| EtäTET, Finanssiala, Finanssialan etäTET, TET-kokemus

Finanssiala tarjosi ensimmäistä kertaa koko toimialan kattavan työelämään tutustumisjakson eli TETin etänä suomalaisille koululaisille ja opiskelijoille 19.4.-23.4. Viikon ohjelma oli jaettu viiden eri toimijan kesken. Mukana olivat Finanssiala ry, Danske Bank, OP Ryhmä, Varma ja Nordea. Kukin toimija isännöi nuoria yhden päivän ajan. Idea etäTET-viikosta ei syntynyt pelkästään koronan takia, vaan sitä on suunniteltu jo pitkään finanssialalla. Tarkoituksena oli tarjota kaikille suomalaisille nuorille mahdollisuus tutustua yhdenvertaisesti finanssialaan etäyhteyksien välityksellä.

Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi (kuvassa) avasi etäTET-viikon kertomalla omia ensimmäisiä työelämäkokemuksia ja kokemuksia mm. ensimmäisestä käynnistä pankkikonttorissa Oulussa. Piia-Nooran viesti nuorille olikin, että kannattaa rohkeasti tutustua uusiin asioihin ja suhtautua avoimesti muuttuviin tilanteisiin. Finanssiala on alana muuttunut nopeassa ajassa paljon digitalisaation myötä ja ala vaikuttaa joka päivä tavalla tai toisella jokaisen suomalaisen arkeen. Päivän juontajana toiminut Finanssiala ry:n asiantuntija Jussi Karhunen haastoikin tettiläisiä pohtimaan finanssialan merkitystä erilaisten entä jos -skenaarioiden avulla. Mitä tapahtuisi, jos pankkien maksujärjestelmät yhtäkkiä lopettaisivat toimintansa? Miksi vakuutuksia kannattaa olla olemassa ja minkä takia esimerkiksi eläkkeitä maksetaan?

Finanssiala ry kokoaa suomalaisen finanssialan näkemyksiä yhteen, vaikuttaa ja ajaa jäsentensä etuja Suomessa ja Euroopassa asiantuntijoidensa voimin. Siksi olikin hienoa, että Finanssialan ry:n asiantuntijat pääsivät ääneen päivän aikana ja kertoivat alan merkityksestä. Finanssiala ry:n kehitysjohtaja Katja Repo korosti omassa puheenvuorossaan sitä, että finanssialalla työskentelee 36 000 ihmistä aina juristista tekoälykoodariin ja alalle voikin päästä usean eri reitin tai koulutuksen avulla. Finanssialalla viestintätehtävissä toimiva Faisa Kahiye kertoi nuorille omasta TET-kokemuksestaan eduskunnassa, josta sai kipinän yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. 23-vuotias Kahiye on hyödyntänyt jokaista työkokemustaan oman urapolun rakentamisessa finanssialalla. Finanssiala ry:n vastuullisuusasiantuntija Elina Kamppi kertoi taas omassa puheenvuorossaan nuorille, miksi vastuullisuus kannattaa yrityksille ja miten kestävä rahoitus voi olla keinona esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Finanssialalla on monenlaisia duuneja monenlaisille osaajille

Nuorten odotuksia etäTET -viikolle ja palautetta päivästä

Nuoret pääsivät päivän aikana vahvasti ääneen ja saivat esittää kysymyksiä jokaiselta vieraalta joko chatin kautta tai avaamalla mikin. Vaikka etäTETissä on melkein 200 nuorta osallistumassa, niin nuorille annettiin mahdollisuus kysyä ja harjoitella etätyötaitoja esimerkiksi puheenvuorojen ottamisessa tai ohjeiden kysymisessä. Nuoret tekivät myös viikon aikana oikeita työtehtäviä yrityksille jokaisen päivän päätteeksi. Finanssiala ry:n päivänä nuorille annettiin tehtäväksi joko arvioida käytössä olevaa maksusovellusta tai toisena vaihtoehtona oli arvioida ja kehittää finanssialalle.fi -sivustoa. Työtehtävien tekeminen osoittautuikin nuorille erittäin mielekkääksi.

 

Odotan etäTETistä lisää tietoa finanssialasta ja raha-asioista oppimista. Oli mielenkiintoinen työtehtävä, jossa sai hyödyntää omia kehittämisideoita.

          Lukiolainen Hämeenlinnasta

Haluan hankkia työkokemusta ja tehdä mielenkiintoisia työtehtäviä. EtäTET näyttää hyvältä cv:ssä.

          Ysiluokkalainen Kittilästä

Odotan saavani tietoa eri yrityksistä ja saan hyvää työkokemusta. Oli kiva työtehtävä, jossa pääsi olemaan luova.

          Lukiolainen Askolasta

Päivässä parasta oli tehtävien tekeminen, sen takia että pidän itsenäisestä työskentelystä ja olen tosi kiinnostunut myös sovellusten ja verkkosivujen kehityksestä.

          Kasiluokkalainen Leevi Karjalainen, Maikkulan koulu, Oulu

Mun mielestä Mentimeter kyselyt olivat kivoja, koska sai nähdä mitä ajatuksia muilla oli TETistä ja päivän tehtävistä. Jussin esittämät entä jos -skenaariot olivat hyviä, koska niiden avulla sai helposti käsityksen finanssialan merkityksestä.

          Kasiluokkalainen Tuuli Vaskivuo, Maikkulan koulu, Oulu

 

Suuri osa etäTETissä mukana olevista nuorista olikin jo heti ensimmäisen TET-päivän päätteeksi valmis harkitsemaan uraa finanssialalla. Ja nuorten tekemien tehtävien perusteella monella etäTETissä mukana olevalla nuorella onkin todella hyvät valmiudet päästä finanssialalle. Niin kuin päivän aikana moneen otteeseen todettiin, reittejä finanssialalle on monenlaisia.

Lisätietoa:

Finanssiala ry:n uutinen päivästä

Lisätietoa finanssialasta finanssialalle.fi -sivustolla

TAT:in uutinen