Nuori: nämä 5 asiaa muuttuvat uuden hallitusohjelman myötä!

| Artikkeli

Energiajuomat, pakkoruotsi, oppivelvollisuus… Mikä kaikki tulee muuttumaan?

Suomen tulevan hallituksen hallitusohjelma on julkaistu. Monet ohjelman suunnitelmista tulevat vaikuttamaan nuorten arkeen ja tulevaisuuteen. Kysyimme keskustakirjasto Oodissa oleskelleilta nuorilta, mitä mieltä he ovat hallitusohjelman linjauksista.

 

1. Alkoholin ja energiajuomien verotus kiristyy, minkä seurauksena niiden hinnat nousevat. Lisäksi energiajuomat kielletään alle 16-vuotiailta.

Suvi Kinnunen, 15, Helsinki, aloittaa lukion syksyllä

”En juo mitään näistä, joten ei vaikuta hirveesti mun elämään. Varmaan ihan hyvä.”

Eeli Santala, 13, Äänekoski, menee syksyllä kasiluokalle

”Eipä muuta juuri mitään. Meidän koulussa ei juuri kukaan niitä hörpi muutenkaan.”

Nikolai Martiskainen, 14, Mäntyharju, menee syksyllä kasiluokalle

”Hyvä asia omasta mielestäni. Valtio saa enemmän rahaa ja tulee vähemmän mahdollisuuksia alkoholisoitua. Energiajuomat on ihan turhia, niistä ei saa mitään muuta paitsi energiaa.”

 

2. Ruotsi on tulevaisuudessa pakko kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa.

Suvi: ”Musta se on vähän huono juttu. En ole kovin vahva ruotsissa, joten se tulee olemaan minulle haastavaa. Toisaalta ruotsin kieli on iso osa Suomen historiaa, joten ihan ymmärrettävää, että siitä tulee pakollinen.”

Eeli: ”Kyllä se vähän ongelmia tuottaa. Sen ruotsin opiskelu, en koe olevani kovin hyvä siinä. Omassa luokassa se tuntuu vaikealta useimmille.”

Nikolai: ”Mulle tää ei ole mikään ongelma, koen olevani ihan hyvä ruotsissa. Joillekin se saattaa olla ongelma, jos ei ole esimerkiksi motivaatiota opiskella. En oikein ymmärrä, miksi ruotsin pitää olla pakollinen.

 

3. Lukion tai amiksen käymisestä tulee pakollista, sillä oppivelvollisuusikä korotetaan 18 ikävuoteen. Lukiosta ja ammattiopinnoista tulee maksuttomia oppivelvollisuuden myötä.

Suvi: ”Mun mielestä hyvä, koska nuoret ei silloin syrjäydy niin helposti. Lisäksi opiskelun ollessa ilmaista kaikilla on paremmat ja samanlaiset mahdollisuudet opiskella.”

Eeli: ”Se on hyvä, että vähävaraisemmatkin pääsevät opiskelemaan. Ja että ne, joilla ei yläasteella ole mennyt kovin hyvin pääsee nekin jatkamaan opiskelua, tai ainakin yrittämään sitä.”

Nikolai: ”Hyvä asia, että siitä tulee pakollista, kun kaikki saa sentään peruskoulun jälkeen jonkun koulutuksen. Lukio- ja amistutkintojen arvo varmaan laskee, kun kaikilla on samat tiedot. Vie kyllä valtion budjetista osan. Löytyy siis sekä hyviä että huonoja puolia.”

 

4. Ehkäisy on jatkossa ilmaista kaikille alle 25-vuotiaille. Aiemmin ehkäisy on ollut maksutonta vain suurissa kaupungeissa.

Suvi: ”Hyvä juttu, koska se voi olla joillekin syy olla käyttämättä ehkäisyä, jos se siis maksaa tosi paljon.”

Eeli: ”Ei ainakaan vielä itteeni vaikuta. Ei hyvä tai huono juttu.”

Nikolai: ”En osaa yhtään sanoa. Hyvä asia kai.”

 

5. Nuorille taataan työ- tai oppisopimuspaikka. Jos alle 25-vuotias nuori tai alle kolmikymppinen tutkinnon suorittanut jää työttömäksi, taataan hänelle kolmen kuukauden kuluessa esimerkiksi työharjoittelu- tai oppisopimuspaikka.

Suvi: ”Hyvä juttu. Ei hirveesti koske mua vielä kylläkään.”

Eeli: ”Hyvä, että nekin jotka ei ole pärjänneet koulussa tai työelämässä saa työpaikan ja pääsee jotenkin etenemään elämässä.”

Nikolai: ”Ihan hyvä asia kai on, mutta löytyy huonoja puoliakin. Perusturva taataan myöhempäänkin ikään asti, jos oppivelvollisuusikää korotetaan samalla.”

 

Mietityttääkö sinua jokin muu asia hallitusohjelman suhteen?

Suvi: ”Olis kiva, että hallitus keskittyisi ilmastonmuutoksen torjumiseen ja tasa-arvon edistämiseen. Ne on mulle tärkeitä arvoja ja koskee ihmisiä laajemmin.”

Eeli: ”Eipä juurikaan ole enempää asioita, jotka mietityttäisi politiikan suhteen. Ihan hyvin asiat on nyt.”

Nikolai: ”Ei hallitusohjelman suhteen, mutta ylipäätään ahdistaa tää ahdasmielisyys yhteiskunnassa. Tunnen ihmisiä, jotka on todella maahanmuuttokriittisiä. He ajattelevat olevansa parempia kuin maahanmuuttajat vain taustansa takia. Ilmapiirissä näkyy vain erimielisyys.”

 

Kommentoi hallitusohjelmaa kolmella sanalla.

Suvi: ”En Mä Tiiä.”

Eeli: ”Ihan hyvä uusi hallitus. Siinä oli kyllä vähän enemmän kuin kolme sanaa.”

Nikolai: ”En tiedä siitä juuri muuta, kuin mitä juuri sanoit. Ei sen perusteella voi musta kovin hyvin kommentoida.”

 

Minkä arvosanan antaisit hallitusohjelmalle asteikolla 4-10?

Suvi: ”Kasi puol.”

Eeli: ”Kasi puol.”

Nikolai: ”Kasi.”

 

Mikä hallitusohjelma?

  • Julkaistu hallitusohjelma on Sosiaalidemokraattisen puolueen, Keskustan, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Ruotsalaisen kansanpuolueen muodostaman ”viisikon” käymien hallitusneuvotteluiden lopputulos.
  • Hallitusneuvotteluissa hallitusta muodostavat puolueet neuvottelevat ohjelman sisällöstä. Nyt käydyt hallitusneuvottelut aloitettiin huhtikuussa, kun keväällä käytyjen eduskuntavaalien suurin puolue SDP oli tehnyt päätöksen puolueista, joiden kanssa se haluaa hallituksen muodostaa.
  • Kun hallitusneuvottelut on käyty, hallituspuolueet nimeävät keskuudestaan ministerit ministeriöihin, esimerkiksi valtiovarainministeriöön ja opetusministeriöön. Hallitusta johtaa pääministeri. Kukin ministeri on vastuussa oman ministeriönsä erityisalasta. Hallituksen tehtävä on tehdä esityksiä laeista ja asetuksista, joista äänestetään eduskunnassa.
  • Hallitusohjelma toimii hallituksen vallassa olon ajan sen toiminnan ohjenuorana. Ohjelman tavoitteet pyritään toteuttamaan mutta niistä kaikki eivät todennäköisesti toteudu.

 

Ella Okko

Kirjoittaja on helsinkiläinen lukiolainen, joka on kesällä 2019 töissä Talous ja nuoret TATissa. Taloudesta ja politiikasta kiinnostunut Okko tuo Kun koulu loppuu -mediaan nuorten näkökulmia ja ajatuksia ajankohtaisista asioista.