HAMKista biotalouden uraputkeen työelämälähtöisillä opinnoilla

| HAMK Biotalous, Hämeen ammattikorkeakoulu - HAMK, Opiskelijaesittely

Jenna Halminen ja Timo Lehtinen - biotalous

Jenna Halminen, 23, hortonomiopiskelija

“Jonain päivänä haluan osata suunnitella asiakkaalle sekä talon että puutarhan.”

Abina

Olen ollut pienestä pitäen suunnitteluintoinen. Lukiossa aloin haaveilla arkkitehdin opinnoista. Olin hyvä matematiikassa, ja pidin kuvaamataidon tunneista. Hain alalle, mutta en päässyt.

Olen kotoisin Hämeenlinnasta, ja aloin tutkia HAMKin tarjontaa. Löysin maisemasuunnittelun. Äitini on opiskellut aikoinaan täällä Lepaalla, joten opiskelualue oli minulle etäisesti tuttu.

Pääsin kouluun, ja olen tyytyväinen valintaani. Voin yhä suunnitella, mutta kohteena on talojen sijaan puutarhat.

HAMKissa

Maisemasuunnitteluun kuuluu muun muassa viherrakentamista ja rakennetun ympäristön suunnittelua. Puutarhataloudessa voidaan opiskella kasvihuone- tai avomaaviljelyä. Opettajat ovat ammattitaitoisia, ja opetus on käytännönläheistä. Olen ollut tyytyväinen.

Asun Hämeenlinnassa ja matkustan tänne noin 24 kilometrin matkan suuntaansa. Kuljen autolla, koska busseja menee harvoin. Liikenneyhteyksien ei kuitenkaan tarvitse olla este täällä opiskelulle. Osa oppilaista asuu Lepaan kampuksella. Tilat ovat mukavat ja ryhmähenki loistava.

Töissä

Opiskeluun kuuluu kaksi harjoittelujaksoa. Olen tehnyt ensimmäisen harjoitteluni viherrakennusfirmassa. Loppukesästä pääsin jopa sijaistamaan sairastunutta työnjohtajaa.

Olen tehnyt opintojeni ohessa puutarhasuunnittelua eri tahoille. Kuulun koulun osuuskuntaan, mutta en ole saanut vielä tätä kautta työtehtäviä. Toivottavasti sekin päivä koittaa pian.

Haluan suunnittelijaksi, ja tavoitteenani on tämän koulutuksen jälkeen opiskella vielä rakennuspuolen suunnittelua. Jonain päivänä haluan osata suunnitella asiakkaalle sekä talon että puutarhan. Yritystoiminta kiinnostaa.

Timo Lehtinen, 22, Metsätalouden insinööriopiskelija

“Vietin viime kesän helteet raivaussahan kanssa metsässä.”

Abina

Olen maatilalta kotoisin, ja pappani oli metsuri. Olen viettänyt lapsuuteni metsissä juosten. Nämä kaikki asiat varmaan vaikuttivat siihen, että halusin lukion jälkeen opiskelemaan metsäalaa. Lukiossa biologia oli lempiaineeni. Pidin myös matematiikasta ja kielistä. Koulumme oli hyvin pieni. Meidän luokallamme oli vajaa 20 opiskelijaa, ja se oli luokista suurimpia.

Armeija hidastutti jatko-opintojani, mutta hain HAMKin metsätalouden koulutukseen, eli Evolle, heti kun pystyin. Pääsin ensiyrittämällä sisälle.

HAMKissa

Opinnot ovat olleet juuri sellaiset kuin toivoin. Parasta on se, että käytännönopetus tapahtuu metsässä. Mieluummin opin nämä asiat puiden siimeksessä kuin pulpetin ääressä.

Koulumme on myös kansainvälinen, ja opettajat kokeneita. Meiltä on mahdollista lähteä ulkomaille opiskelemaan tai harjoittelemaan. Tuttujani on lähtenyt Alppeja ympäröiviin maihin.

Asun kampusalueella, ja olen mukana opiskelijatoiminnassa. Evolla on todella hauska ja leppoisa ryhmähenki. Koulumatkanikaan ei ole pitkä, sillä koulua ja kampusaluetta erottaa vain leveä oja.

Töissä

Evolla kannustetaan työelämään. Ajatuksena on, että opiskelija käyttää kesälomansa työharjoittelussa. Koulu auttaa tarvittaessa paikan saamisessa. Itse vietin viime kesän helteet raivaussahan kanssa metsässä. Kokemus auttoi minua ymmärtämään, mihin metsuri pystyy, ja millä aikataululla. Toinen harjoitteluni tulee liittymään työnjohdontehtäviin. Meiltä on mahdollista valmistua moniin eri ammatteihin, kuten puunkorjuuseen, puukauppaan tai tutkijaksi. Itse olen kiinnostunut metsäneuvojan ammatista.

www.hamk.fi/luonnonvara

HAMKin luonnonvara-alan koulutukset:

  • Maatilatalous, agrologi (AMK)
  • Hevostalous, agrologi (AMK)
  • Maisemasuunnittelu, hortonomi (AMK)
  • Puutarhatalous, hortonomi (AMK)
  • Metsätalous, metsätalousinsinööri (AMK)
  • Kestävä kehitys, ympäristösuunnittelija (AMK)
  • Bio- ja elintarviketekniikka, insinööri (AMK)

HAMK_yhdistelma_vari_72

Teksti: Johanna Nykopp, kuva: Teemu Granström

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä HAMKin kanssa.