Iik! Pääsykokeet!

| Opiskelutaidot

Olet valmistautunut huolella, lukenut ja kerrannut. Pian koittavat pääsykokeet. Lue seuraavat vinkit – näin päiväsi sujuu paremmin!

 

 1. Selvitä hyvissä ajoin, missä sinun tulee olla ja mihin aikaan. Selvitä myös, miten pääset paikalle. Parempi olla vähän etuajassa kuin myöhässä!

 

 1. Pukeudu mukaviin vaatteisiin. Collegehousuissa istuu useamman tunnin helpommin kuin farkuissa.

 

 1. Ajatus ei kulje, jos kroppaa uhkaa kuivuminen. Varaa pienten eväiden lisäksi mukaan iso pullo vettä!

 

 1. Ajattele myös muita: ota mukaan eväitä, joiden syömisestä lähtee mahdollisimman vähän ääntä. Jätä esimerkiksi rouskuvat murot kotiin.

 

 1. Selaa materiaali läpi ennen kuin syöksyt suorittamaan. Näin saat yleiskäsityksen tehtävistä.

 

 1. Tarvitset pisteitä – tee ensin tehtävät, joista saat ne vähimmällä vaivalla ja siirry sen jälkeen vaativampaan aineistoon.

 

 1. Muista valmistautua myös mahdolliseen soveltuvuuskokeeseen etukäteen: mieti miksi haluat juuri tälle alalle ja ota selvää alakohtaisista vaatimuksista. Sinua saatetaan pyytää esimerkiksi kuvailemaan, mitä tulet tekemään valmistuttuasi. Pelkkä tutkintonimike ei kerro juuri mitään!

 

 1. Mind map on hyvä työkalu ajatusten selkeyttämiseen. Voitte harjoitella soveltuvuuskoetilannetta myös kavereiden kanssa. Haastatelkaa toisiaanne: Kuka olet? Miksi juuri tämä ala? Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua? Miten arvioit toimivasti ryhmässä?

 

 1. Kiiruhda hitaasti! Myös pääsykokeessa kannattaa pitää taukoja.

 

 1. Tarkista, että vastauksesi vastaa kysyttyyn kysymykseen tai annettuun tehtävänantoon. Jos tämä ei toteudu, pisteitä ei tule.

 

 1. Usko itseesi, keskity itseesi ja tee parhaasi.

 

Huomasithan?

Pääsykokeet muuttuvat lähivuosina. Tutki tarkasti hakukohteenasi olevan oppilaitoksen nettisivuja. Mikä muuttuu ja millaista valmistautumista vaaditaan?

 

Lähteenä on käytetty pääsykokeissa käyneiden  kokemuksia, LUT:n abitiimin blogia sekä Matti Pekkarisen VAKAVA-blogia.

 

Teksti: Elli Collan, kuvitus: Salla Vasenius