Ilmastonmuutosta ei ratkaista ilman kemian osaajia

| Blogi, Kemianteollisuus

Kun nyt opiskelevat siirtyvät töihin, tulee heidän mukanaan uusia ratkaisuja siihen, miten toimitaan ympäristöä kuormittamatta. Nämä ratkaisut edellyttävät kemiaa.

Ilman molekyylejä ei olisi elämää. Maan alta pumpattava raakaöljy on modernin elämän peruskivi. Fossiilisessa öljytipassa on valtava määrä pieniä molekyylejä. Kaikki ympärillämme rakentuu molekyyleistä. Teollisuudessa niistä voidaan muovata raaka-aineita ja edelleen materiaaleja ja tuotteita. Näin saadaan valmistettua hyödykkeitä, joilla voimme tuottaa ruokaa, hoivata sairaita, varmistaa energiansaannin sekä mahdollistaa tiedon liikkumisen yhteiskunnassa.

Tapamme valmistaa tuotteita on kuitenkin väärä. Se kuormittaa ympäristöä ja muuttaa ilmastoa. Pumppaamme fossiilisia raaka-aineita maaperästä, poltamme niitä saadaksemme energiaa ja käytämme tuota energiaa uusien tuotteiden valmistamiseen. Kun tuotteet on käytetty, roskaamme niillä ympäristöämme tai poltamme ne, päästäen hiiltä ilmakehään. Tämä ylimääräinen hiili aiheuttaa ilmiön, jota kutsumme ilmastonmuutokseksi. Jos haluamme säilyttää elinkelpoisen planeetan, meidän pitää muuttaa toimintatapojamme.

Mistä saamme energiaa, joka ei lisää hiiltä ilmakehässä? Miten löytäisimme korvaajan öljylle ja sen molekyyleille? Energiaa osaamme jo valmistaa päästöttömästi, esimerkiksi vesivoimalla, tuulivoimalla, ydinvoimalla tai aurinkovoimalla. Tulevaisuudessa energiaa saadaan aaltojen liikkeestä ja maankuoren lämmöstä. Fossiilinen öljy koostuu hiilestä ja vedystä, korvaajat näille löytyvät ympäristöstämme. Ilmakehän hiili voidaan ottaa talteen ja vetyä taas osataan valmistaa vedestä. Näitä voidaan hyödyntää tuotteiden valmistuksessa. Käytössämme on jo valtava määrä tuotteita, jotka voidaan elinkaaren loppupäässä kierrättää ja voimme hyödyntää niiden molekyylit yhä uudestaan. Tai mitä jos materiaalien raaka-aineiden hiili ja vety olisivatkin kasviperäisiä, eli peräisin puista tai ruokokasveista?

Tarvitsemme kemian osaajia kiihdyttämään tätä kehitystä. Maailma ei ilman heitä pelastu.

Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia. Niiden hyödyntäminen vaatii taitavia kemistejä, nokkelia insinöörejä ja visionäärisiä johtajia, jotka kehittävät tapaamme elää kestävämmäksi, tehokkaammaksi ja vähäpäästöisemmäksi. Oletko sinä seuraava osaaja, joka pelastaa maailman kemian avulla?

Rasmus Pinomaa

Vastuullisuuden asiantuntija
Kemianteollisuus ry