Usein kysytyt kysymykset

TET

Mihin kaikkialle otetaan TET-harjoittelijoita?

Tähän osaa parhaiten vastata mahdolliset työnantajasi tai oposi. TET-harjoittelijoiden palkkaaminen on täysin paikkakunta- ja yrityskohtaista.

Kannattaa kuitenkin miettiä, onko harjoittelupaikkatoiveesi realistinen. Joihinkin ammatteihin vaaditaan turvallisuussyistä koulutus. Ole reippaasti yhteydessä omaan opoon ja/tai toiveittesi TET-paikkaan!

TET-paikan valintaa kannattaa pohtia tarkkaan, jotta jaksoista olisi sinulle hyötyä tulevaisuudessa. Katso lisätietoja TETistä.

Voinko mennä vanhemmalleni tai sukulaiselle TETiin?

Se on täysin mahdollista useimmissa kouluissa. Tämä on kuitenkin koulu- ja paikkakuntakohtaista, joten mene reippaasti kysymään omalta opoltasi neuvoja. Kannattaa muistaa, että TET on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua työelämään. Siksi kannattaa pyrkiä saamaan TET-paikka alalta, johon tutustuminen sinua todella kiinnostaa.

Ammatit

Miten löydän itselleni sopivan ammatin?

Aloita miettimällä omia vahvuuksiasi, harrastuksiasi ja kiinnostuksen kohteita. Voit käyttää apuna esimerkiksi tältä sivustolta löytyvää Duunikonetta.

Lähesty rohkeasti sinua kiinnostavissa ammateissa työskenteleviä ihmisiä ja pyydä mahdollisuutta heidän haastattelemiseensa ja tutustumiskäynteihin työpaikoilla. Useimmiten ihmiset ovat iloisia, että heidän työnsä kiinnostaa nuoria. Myös esimerkiksi kesätyöt, TET-jaksot ja taksvärkkipäivät tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa ammattilaisen arkeen.

Kun koulu loppuu -sivustolta löytyy runsaasti ammattiesittelyvideoita, joissa eri alojen osaajat kertovat työstään. Hyviä kuvauksia eri ammateista löydä myös Ammattinetistä. Kannattaa pitää mielessä, että tv-sarjojen ja muun median välityksellä välittyvä kuva ammateista on harvoin täysin totuudenmukainen.

Oman koulusi opo auttaa sinua etsimään itsellesi sopivaa ammattia. Mikäli et ole tällä hetkellä koulutuksessa, sinun kannattaa hakea ohjausta lähimmästä TE-toimistosta eli työvoimatoimistosta.

Mikäli sinulla on terveydellisiä seikkoja, jotka mietityttävät ammattia valitessa, kannattaa jutella näistä terveydenhoitajan tai muun terveysalan ammattilaisen kanssa. Osa terveydellisistä seikoista voi estää tietyissä ammateissa toimimisen, mutta monet ovat ratkaistavissa oikealla hoidolla ja apuvälineillä. Lisätietoja saat esimerkiksi Opintopolusta.

Kannattaa aloittaa miettiminen ajoissa ja olla ottamatta kauheasti stressiä. Pidä lukiossa tai ammattikoulussa ainevalintasi kattavina ja suorita opintosi huolella, niin et sulje mitään ovia.

Mitä minun tulisi opiskella päästäksesi tiettyyn ammattiin?

Jos et ole varma, mitä sinun tulisi opiskella päästäkseni haluamallesi alalle, kannattaa kysyä omalta opoltasi. Jos lähipiirissäsi on unelma-ammatissasi työskentelevä henkilö, kannattaa kysyä vinkkejä myös häneltä. Myös eri oppilaitosten internetsivut ja ammatinesittelyvideot voivat auttaa sinulle sopivan koulutuksen valinnassa.

Jos haaveilet yrittäjyydestä, voit saada siihen eväitä merkonomin, tradenomin tai kauppatieteiden maisterin koulutuksista.

Kannattaa muistaa, että vain harva ammatti on sellainen, joka vaatii ehdoitta tietyn koulutuksen. Tällaisia ovat esimerkiksi lääkäri ja sairaanhoitaja.

Mistä tiedän työllistynkö valitsemalleni alalle?

Työllistyminen on täysin ammatti- ja paikkakuntakohtaista. Parhaiten työllistyt, jos sinulla on loppututkinto tai pätevyys ammattiisi. Tällä hetkellä arvioidaan, että varsinkin sosiaali- ja terveysalalla sekä “puhtaan teknologian” eli cleantechin alalla työllisyystilanne on tulevaisuudessa hyvä. Ahkera asenne on usein ratkaiseva työnhaussa. Tulevaisuudessa yrittäjämäistä asennetta tullaan tarvitsemaan työelämässä yhä enemmän. Kannattaa myös pitää mielessä mahdollisuus työllistää itsensä yrittäjänä sinua kiinnostavalla alalla.

Yhteiskunnan ja työelämän muuttuessa täytyy olla valmis kouluttautumaan lisää tai vaihtamaan tarvittaessa kokonaan uuteen ammattiin. Kannattaa muistaa, että välillä on aikoja, jolloin työelämään pääseminen voi olla vaikeaa. Siitä ei kuitenkaan kannata lannistua, sillä ennemmin tai myöhemmin tilanne helpottuu.

Opiskelu

Lukio ei sovikaan minulle, mitä nyt tehdä?

Jos huomaat, ettei lukio olekaan sinun juttusi, keskustele asiasta oposi kanssa. Hänen kanssaan voit miettiä, miksi lukio-opinnot tuntuvat vaikeilta ja mitä muita vaihtoehtoja olisi.

Kannattaa myös muistaa, että monilla paikkakunnilla voit yhdistää ammatillisia ja lukio-opintoja. Voit esimerkiksi suorittaa ammatillisen tutkinnon, opiskella lukiokursseja ja kirjoittaa ylioppilaaksi. Kyseessä ei siis ole “joko tai” -valinta. Tästäkin mahdollisuudesta saat lisätietoja omalta opoltasi. Ystäväsi ja perheesi voivat auttaa sinua miettimään, mikä ala voisi olla sinulle sopiva.

Lukio-opintoihin – kuten elämään yleensäkin – kuuluu myös rankempia jaksoja. Opintojen keskeyttämispäätöstä ei kannata tehdä hätäisesti. Ensin kannattaa varmistaa, että sinulla on jatkosuunnitelmat selvillä. Esimerkiksi VALMA tai kymppiluokka voi olla sopiva vaihtoehto sinulle.

Mikäli oman alan löytyminen tuntuu hankalalta, kannattaa miettiä vaihtoehtona myös lukiossa jatkamista. Lukiopohja tarjoaa sinulle paljon jatkokoulutusmahdollisuuksia. Mahdollisesti lukiovuosien aikana kypsyy ajatus myös omasta alastasi.

Mikä on kaksois- ja kolmoistutkinto?

Kaksoistutkinnossa suoritat opintoja sekä ammatillisesta että lukiotutkinnosta. Jos haluat suorittaa ammatillisen koulutuksen rinnalla ylioppilastutkinnon, sinun tulee opiskella vähintään neljää lukion ainetta. Voit myös suorittaa koko lukion oppimäärän, jolloin sitä kutsutaan kolmoistutkinnoksi. Lisäopintojen suorittaminen voi olla rankkaa, mutta oppilaitoksissa pyritään lyhentämään opintojasi esimerkiksi niin, että yhteisten aineiden opinnot käyvät molempiin tutkintoihin.

Useammalla tutkinnolla saat paitsi lukion tarjoamaa yleissivistystä ja jatko-opintovalmiuksia myös hyvät eväät työelämään. Kysy lisätietoja kaksois- tai kolmoistutkintoon hakemisesta omalta opinto-ohjaajaltasi.

Lukion ainevalintojen merkitys tulevaisuudelle?

Jos et ole vielä varma tulevaisuuden suunnitelmistasi, sinun kannattaa pitää ainevalintasi mahdollisimman monipuolisena ja seurata mielenkiinnon kohteitasi. Korkeakouluun hakiessasi saat aloituspisteitä ylioppilaskirjoitusten arvosanojen pohjalta. Äidinkielen tutkintoarvosana on tärkeä, sillä siitä saat pisteitä kaikkiin suomenkielisiin koulutusohjelmiin. Jos olet varma, mitä tulevaisuudeltasi haluat, kannattaa tutkia etukäteen haluamasi jatkokoulutuksen sisäänpääsyssä painottamia aineita. Tietyillä aloilla esimerkiksi matemaattis-luonnontieteellisten aineiden painoarvo voi olla suuri. Saat tähän tarvittaessa apua omalta opoltasi.

Kesätyö ja työelämä

Mikä on Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu?

Tutustu työelämään ja tienaa -mallin tavoitteena on tutustuttaa koululaisia työelämään ja tarjota heille työkokemusta. Se on tarkoitettu peruskoululaisille, lukiolaisille ja kymppiluokkalaisille. Nuoren tulee täyttää 14 vuotta viimeistään loppuvuoden aikana, jotta hän voi osallistua kesätyöharjoitteluun. Harjoittelu kestää pääosin kaksi viikkoa ja siitä maksetaan palkkaa vähintään 335 euroa. Kesätyöharjoittelupaikka täytyy löytää itse. Mikäli työnantaja ei ole kuullut mallista, pyydä häntä ottamaan yhteyttä oman toimialansa liittoon.

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelija allekirjoittaa työsopimuksen ja saa työsuhteen loputtua työtodistuksen.

Kuka maksaa palkan Tutustu työelämään ja tienaa -mallissa?

Työnantaja maksaa pääsääntöisesti palkan. Joissain kunnissa kesätyöseteliä on voitu käyttää osana palkkaa. Selvitä omasta kunnastasi mahdollisuus kesätyösetelin saamiseen.

Voiko Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla olla töissä kaksi kertaa saman kesän aikana?

Tämä vaihtelee alakohtaisesti. Varminta on, että mahdollinen työnantajasi selvittää asian oman alansa liitosta. Toisilla aloilla ei ole estettä, mutta esimerkiksi kaupan alalla ei voi olla samassa tehtävässä kaksi kertaa peräkkäin, vaikka olisi eri työpaikoissa.

Olenko liian nuori kesätöihin?

On hieno asia, että olet jo nuorella iällä innostunut hakemaan kesätöitä! Kannattaa kuitenkin muistaa, että työnantajille on usein haasteellista ottaa hyvin nuoria kesätyöntekijöitä. Työnantajia rajoittavat muun muassa nuoria työntekijöitä koskevat lait. Jo 14-vuotias voi kuitenkin osallistua Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluun.

Nuoren työnhakijan pitää olla sisukas ja muistaa, että suhteista on aina hyötyä. Kannattaa kysyä vanhemmilta, sukulaisilta ja tuttavilta, olisiko heidän yrityksessään mahdollisuus ottaa sinua kesätöihin.

Miten ja mistä nuori voi hakea kesätöitä?

Kesätyön löytäminen voi olla haastavaa. Tärkeintä on olla aktiivinen, omatoiminen, reipas eikä lannistua kielteisistä vastauksista. Pyydä opoltasi ja vanhemmiltasi apua ansioluettelon tekemisessä ja työhakemuksen muotoilussa.

Kesätyön haussa kannattaa hyödyntää vanhempien ja sukulaisten suhteita, tutustua avoimiin työpaikkoihin ja tehdä listaa mielenkiintoisista työpaikoista esimerkiksi kaupungilla liikkuessasi. Myös kavereilta ja vanhemmilta sisaruksilta voi saada hyviä vinkkejä. Kesätöiden haussa ei kannata olla valikoiva, sillä kaikissa työpaikoissa opit varmasti tulevaisuuden kannalta hyödyllisiä taitoja.

Kun olet löytänyt yrityksen yhteystiedot, ole sinne aina itse yhteydessä. Tämä antaa sinusta reippaan kuvan. Soita työpaikalle, esittele itsesi, kerro miksi soitat ja kysy, milloin sopisi tulla paikan päälle esittäytymään. Mikäli et saa työantajaa kiinni puhelimitse, voit käydä suoraan työpaikalla ja kysyä kesätöitä. Ota käynnille mukaan työpaikkaan kirjoitettu hakemuksesi ja ansioluettelosi.

Mikäli et saa työpaikalta ketään kiinni tai työantaja niin toivoo, voit lähettää työhakemuksesi ja ansioluettelosi sähköpostilla. Tässä tapauksessa kannattaa yleensä soittaa hakemuksesi perään jonkin ajan kuluttua, sillä sähköpostilla on vaikea erottua massasta. Voit esimerkiksi kysyä tarkentavia kysymyksiä työstä tai hakemuksen käsittelemisen etenemisestä.

Muista aina olla kohtelias ja reipas, sillä sinun pitää erottua eduksesi! Työpaikalla käydessäsi muista pukeutua siististi, ota hattu pois päästä sisällä, kättele reippaasti ja katso silmiin.

Kesätöitä hakiessasi sinun kannattaa tutustua myös Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmaan. Myös monet kunnat tarjoavat kesätöitä tai kesätyöseteleitä nuorille. Kesätyösetelin avulla työnantajalle korvataan osa palkastasi, jos hän ottaa sinut töihin. Tarkoituksena on kannustaa työnantajia antamaan nuorille töitä. Tietoa sekä kotipaikkakuntasi kesätyöpaikoista että kesätyöseteleistä kannattaa etsiä paikkakunnan internetsivuilta tai käydä kysymässä kotikuntasi nuorisotoimesta tai opoltasi.

Vapaa aihe

Mikä on oppisopimus?

Oppisopimus on tapa suorittaa ammatillinen tutkinto pääosin työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksessa tehdään työnantajan kanssa määräaikainen työsopimus. Työpaikalla tapahtuvaa opiskelua täydennetään ammattioppilaitoksissa järjestettävillä oppitunneilla.

Oppisopimus kestää ensimmäisenä toisen asteen koulutuksena 2-4 vuotta. Oppisopimuskoulutus on mahdollista räätälöidä juuri sinun tarpeisiisi ja siksi se on monipuolinen mahdollisuus nuorelle. Lue lisää oppisopimuksesta!

Miten keskiarvo ja koulumenestys vaikuttavat jatko-opiskelumahdollisuuksiini?

Peruskoulun keskiarvolla on merkitystä, kun haet toisen asteen opintoihin. Jos olet huolissasi, riittääkö keskiarvosi haluamaasi oppilaitokseen, voit tarkistaa oposi kanssa, millä pistemäärällä sinne on viime yhteishaussa hyväksytty oppilaita. Voit kysyä tätä myös suoraan oppilaitoksesta, johon haluat pyrkiä. Muista kuitenkin, että keskiarvon lisäksi sisäänpääsypisteisiin vaikuttavat yhteishaussa valitsemasi hakujärjestys sekä mahdollisesti järjestettävät pääsykokeet. Jos et heti pääse haluamasi kouluun, voit hakea esimerkiksi kymppiluokalle tai VALMAan parantamaan numeroitasi tai miettimään jatkokoulutusvalintojasi ennen seuraavaa hakukertaa.

Vaikuttaako pelaaminen koulumenestykseen?

Pelien vaikutukset voivat olla monenlaisia. Pelaamisen välittömänä vaikutuksena on vireyden, valppauden ja reagointinopeuden paraneminen – mutta vain tiettyyn rajaan saakka. Pelaamisen kautta moni on oppinut paljon tietoteknisiä asioita ja saattanut jopa löytää alan, jolle haluaa työllistyä. Samalla englannin taito on voinut kohentua.

Jos pelaaminen vaikuttaa vuorokausirytmiin ja nukkumiseen heikentävästi, vaikeuttaa ajan hallintaa ja tuottaa poissaoloja koulusta, on kyse sairauden kaltaisesta tilasta. Koulusta voi joutua erotetuksi kesken opintojen, jos suorituksia ei kerry tarpeeksi.