Jenni ja Pinja – Tilausleipomo Neilikka

Kesäyrittäjä, Kesäyrittäjätarina

Olemme molemmat kotoisin Haukiputaalta, ja meitä yhdistää liikunnallisuus sekä innostus leipomiseen. Törmäsimme kampanjan mainoksiin netissä ja kuulimme kampanjasta myös Pinjan veljeltä, joka oli itse mukana muutama kesä sitten. Kiinnostuimme ideasta työllistää itse itsemme ja työskennellä yhdessä mielekkäässä työssä, joten päätimme sen suurempia miettimättä hakea mukaan.

Pinjan molemmat vanhemmat sekä isoveli ovat yrittäjiä, ja Jennin tädillä ja sedällä on perheyritys. Emme usko, että se on kuitenkaan vaikuttanut meidän yrittäjyyteemme. Yritysideamme sai alkunsa kun mietimme, millaista olisi yrittää yhdessä ja tienata itse. Aluksi mietimme, että voisimme perustaa yhteisen leipomon joskus kun olemme aikuisia. Sitten muistimme Kesäyrittäjä-kampanjan ja innostuimme toteuttamaan ideamme jo nyt. Kesän aikana perustimme Tilausleipomo Neilikan, eli leivomme kotonamme kakkuja ja muita makeita leivonnaisia tilauksesta.

Kampanjan ansiosta yritystoiminnan aloittaminen tuntui melko helpolta, koska ilman sitä olisimme tuskin koskaan saaneet tätä aikaiseksi. Kaverin kanssa yrityksen perustaminen oli mukavaa, kun toinen oli lähellä ja saatiin yhdessä yritys toimimaan sekä ratkaista vastaantulevia ongelmia. Toisaalta myös yksin yrittämisessä voisi olla puolensa. Yritysmuodoksi valitsimme 4H-yrittäjyyden, ja mielestämme se on sopinut meille todella mainiosti. Erillistä laskutuspalvelua emme tarvinneet.

Kesä sujui työn merkeissä ja kokemuksena se oli todella erilainen aiempiin kesätöihin verrattuna, mutta ei ollenkaan huonompi. Päinvastoin, saimme kokea raskasta, mutta palkitsevaa yrittäjän arkea. Yrittäjyydessä parasta olikin tienaaminen, mutta myös se, että sai leipoa paljon kotoa käsin. Hyvien palautteiden kautta koimme onnistuvamme työssämme. Yrittäjyydessä haasteita tuotti ajanpuute ja tilausten paljous. Välillä hurjalle määrälle tilauksia oli haastavaa löytää tilaa kotoamme.

Mielestämme yrittäjän on hyvä olla järjestelmällinen ja kyvykäs aikatauluttamaan arkea. On hyvä sietää myös stressiä ja olla tarpeen tullen valmis joustamaan vapaa-ajasta. Yrittäjyys voi olla rankkaa, mutta se on myös antoisaa. Me aiomme jatkaa yritystoimintaamme myös kesän jälkeen.

Kesäyrittäjä-kampanja tarjoaa matalan kynnyksen aloittaa yrittäminen. Kaikesta tehtiin niin helppoa sparrauksien, tukien ja mentorointien avulla. Mikäli sinulla on hyvä liikeidea, lähde rohkeasti mukaan!


Jenni ja Pinja