Johanna tähtää hotelli- ja matkailualan huipulle sveitsiläisessä yliopistossa

| Matkailu- ja ravintola-ala, Opiskelijaesittely

Johanna Haapaniemi22-vuotias Johanna Haapaniemi on Sipoosta kotoisin oleva opiskelija. Hän kirjoittaa opinnoistaan Sveitsissä, Hotel Institute Montreux’ssa:

Hotelli- ja matkailuala tarjoaa monipuolisia, kiehtovia ja haastavia uramahdollisuuksia sekä kotimaisilla että kansainvälisillä työmarkkinoilla. Sveitsin hotellialan yliopistot takaavat kolmivuotisen tutkinnon tuloksena kansainvälisen uran huipulla. Unelmani urasta hotellialalla selkiytyi pikku hiljaa lukion aikana ja Sveitsissä vierailtuani tiesin tarkalleen, mitä lähteä tavoittelemaan.

Ylioppilaaksi kirjoitettuani keväällä 2012 Helsingin Yliopiston Viikin normaalikoulun lukiosta lähdin huolellisen harkinnan ja pitkän hakuprosessin tuloksena ”Sveitsin Rivieralle” toteuttamaan unelmaani. Hotel Institute Montreux on yksi maailman johtavista hotellialan yliopistoista, jossa opiskelu johtaa sekä sveitsiläiseen että yhdysvaltalaiseen BBA in Hospitality Management -tutkintoon.

Miksi juuri Sveitsiin?

Yli 100 vuotta sitten Euroopan ylimystö, kuninkaalliset ja aristokraatit matkustivat Sveitsin Grand Palace -hotelleihin viettämään laatuaikaa loisteliaassa ympäristössä henkeäsalpaavista maisemista nauttien. Hotelliala kehittyi nopeasti Sveitsin tärkeimmäksi elinkeinoksi ”vain kaikkein parasta” vaativien asiakkaiden ansiosta. Sveitsiläinen hotelli- ja matkailualan koulutus saa yhtenään kansainvälistä tunnustusta erinomaisuudestaan ja alan ammatit ovatkin Sveitsissä erittäin arvostettuja. Tutkinto Sveitsissä perustuu pitkiin traditioihin ja vahvaan ammattitaitoon.

Opiskelu Hotel Institute Montreux’ssa painottaa verkostoitumista

Hotel Institute Montreux valmistaa opiskelijansa alalle, jonka huipulle pääsy vaatii kovaa työtä ja intohimoa. Yliopistossa painotetaan kontaktien ja verkostoitumisen sekä ammattimaisen olemuksen tärkeyttä.  Yliopistolla käytetään koululta saatavaa bisnespukua, henkilökohtainen vaikutelma on aina oltava ammattimainen ja huoliteltu.

Useimmista yliopistoista erottuen Hotel Institute Montreux’ssa opiskelu on luokkamuotoista ja luokat ovat suhteellisen pieniä, noin 20 opiskelijaa per luokka. Tämä luo erinomaiset mahdollisuudet intensiiviselle, vuorovaikutteiselle ja tehokkaalle oppimiselle. Opiskeluympäristö on hyvin kansainvälinen, sillä opiskelijat tulevat yli 80 eri maasta ja opiskelukieli on englanti. Hotel Institute Montreux’sta erityisen tekee keskittyminen kansainväliseen liiketoimintaan ja yrittäjyyteen. Se tähtää opiskelijoiden kasvamiseen alan johtaviksi ammattilaisiksi monipuolisella osaamisella laadukkaasta asiakaspalvelusta liiketoiminnan johtamiseen ja yrittäjämyönteiseen ajattelutapaan.

Työharjoittelut ovat oleellinen osa opiskeluja

Opintoihini kuuluu kaksi työharjoittelua. Ensimmäisenä vuonna toimin tarjoilijana eteläisessä Saksassa Schloss Elmau – hotellissa (Leading Hotels Of The World). Tämä kuuden kuukauden mittainen työharjoittelu hotellin ravintoloissa, kokouksissa ja häätilaisuudessa oli upea kokemus, jonka aikana minusta kasvoi nuori alan ammattilainen. Schloss Elmau on valittu vuodesta toiseen maailman parhaaksi Spa-hotelliksi. Kesällä 2015 Schloss Elmaussa pidetään myös G7-maiden huippukokous. Schloss Elmau palkkaa nuoria opiskelijoita, jotka ovat suoriutuneet erinomaisesti harjoittelustaan hotellissa, avustamaan huippukokouksessa, mikäli heillä on tarvetta lisäkäsille. Olen itsekin heidän listallaan. Toisen vuoden työharjoittelun suoritin geneveläisessä business hotellissa, jossa tällä hetkellä työskentelen viikonloppuisin vastaanotossa.

Tulen vielä Suomeen kehittämään alaa!

Opiskelu Sveitsissä on antanut minulle erinomaiset edellytykset luoda unelmaura hotellialalla. Valmistumiseni jälkeen aion kasvattaa työkokemustani ulkomailla. Tällä hetkellä haen työpaikkaa valmistumisen lähestyessä. Yliopistoni kautta olen osallistunut hakuprosessiin johdonkoulutukseen muun muassa seuraaviin hotelliketjuihin: Mandarin Oriental, Regent Hotels & Resorts, Swissôtel, Intercontinental Hotel Group sekä Hilton Conrad Miami. Suuri osa opiskelijaystävistäni on valmistumisen jälkeen päässyt kyseiseen noin kahden vuoden ohjelmaan, jonka jälkeen heille on taattu työpaikka keskijohdon tasolla. Urakehitys on siis huikean nopeaa!

Myöhemmin tavoitteeni on palata Suomeen ja osallistua hotelli- ja matkailualan kehittämiseen kotimaassani, jossa näen erityistä potentiaalia alan kestävälle kehitykselle.

Omasta mukavuusalueestaan irtautuminen ei ole helppoa, mutta se on ehdottomasti sen arvoista. Nuorena on helppoa mennä ja nähdä, kerätä kokemuksia ja elämyksiä, jotka myöhemmin varmasti osoittautuvat tärkeiksi voimavaroiksi urakehitykselle ja elämälle.