Kansainväliselle uralle? Viisi vinkkiä unelman saavuttamiseen

| Blogi

Jos tulevaisuus ulkomailla kiinnostaa, kannattaa pyrkiä haaveita kohti. Vuosittain tuhannet suomalaiset muuttavat ulkomaille opintojen, työn tai seikkailunhalun perässä.

Kansainvälisen uran tavoittelussa auttavat sinnikkyys ja sopivien taitojen kartuttaminen. Näiden vinkkien avulla voit ryhtyä muuttamaan haaveita todeksi.

  1. Hyvä kielitaito on välttämätön

Suomalaiset usein aliarvioivat oman kielitaitonsa. Kansainvälisen listauksen mukaan suomalaisten englannin kielen osaaminen on maailman viidenneksi parasta, kun verrataan maita, joissa englanti ei ole äidinkielenä. Englannin kielellä pärjää monissa maissa, mutta lisäksi on syytä osata vähintään alkeet paikallisesta kielestä. Jos oma kielitaito ei vielä tunnu riittävältä kansainväliselle uralle, asia on helposti korjattavissa. Ulkomailla asuminen kehittää kielitaitoa nopeasti, joten vajavaista kielitaitoa ei kannata pitää esteenä kansainvälisille haaveille.

  1. Ensimmäinen askel ulkomaille voi viedä pitkälle

Ulkomailla asuvien suomalaisten keskuudessa on tuhansittain tarinoita, kuinka muutaman kuukauden reissu on venynyt vuosikausiksi. Nuorten ja opiskelijoiden on melko helppoa lähteä ulkomaille opiskelijavaihtoon, au pairiksi tai työharjoitteluun. Kun on totutellut jonkin aikaa elämään uudessa ympäristössä, uusien uraa edistävien mahdollisuuksien löytäminen on helppoa. Asuminen ulkomailla opettaa paikallisista tavoista, työkulttuurista ja ihmisistä, joten unelmien kansainvälisen työpaikan saa todennäköisesti napattua helpommin ulkomailta kuin kotoa käsin etsimällä.

  1. Hanki verkostoja

Ulkomaille muuttaessa ei välttämättä tunne uudesta maasta paljon ihmisiä. Työuralla verkostot ovat kuitenkin tärkeitä, joten niitä kannattaa pyrkiä ulkomaillakin aktiivisesti laajentamaan. Erityisesti isommissa kaupungeissa on paljon mahdollisuuksia, kuten eri alojen järjestöjä, vapaamuotoisia verkostoitumisryhmiä, työnhakutapahtumia ja harrastusryhmiä. Juoksukerhon tuttava voi yllättäen tietää sinulle sopivan vapaan työpaikan tai toinen vastikään kaupunkiin muuttanut saattaa olla hyvä tsemppaaja työnhakuun.

  1. Ole avoin

Kaupan kassa kyselee kuulumisia, kylmä ja kuuma vesi tulee eri hanoista, työpäivä kestää iltakahdeksaan tai ruokakaupasta saa pelkkää vehnäleipää. Vaikka on itsestään selvää, että ulkomailla monet asiat ovat eri lailla kuin kotona, kulttuurishokki saattaa yllättää. Ulkomaille lähtiessä kannattaa ottaa avoin asenne uusia tilanteita ja ihmisiä kohtaan. Ulkomailla asuminen opettaa, että maailmalla on tarjota loputtomasti erilaisia tapoja nähdä ja tehdä asiat. Vaikka uusi ympäristö saattaa tuntua joskus raskaalta, kannattaa muistaa, että uudessa ympäristössä eläminen kehittää ongelmanratkaisukykyä ja joustavuutta.

  1. Hyödynnä osaamistasi

Uran alussa kannattaa pohtia tarkoin omia vahvuuksia ja kiinnostuksenkohteita. Ulkomailla suunnitelmien tekeminen korostuu erityisen vahvasti, sillä vaihtoehtoja on lähes loputtomasti. Unelmatyöpaikan eteen joutuu todennäköisesti tekemään töitä, mutta osaamista vähitellen rakentamalla pystyy etenemään kohti tavoitteita. Vaikka kilpailu työpaikoista erityisesti suurkaupungeissa voi tuntua kovalta, aina kannattaa yrittää, sillä suomalaisten koulutusta ja tavallisesti opiskeluaikana hankittua kokemusta arvostetaan ulkomailla.

Lähteet:

Tilastokeskus, Time.com, EF Education First


Johanna Malinen

Bloggaaja on uransa alussa oleva viestinnän ammattilainen, joka työskentelee parhaillaan Lontoossa.