Kemiaa olisi voinut opiskella enemmänkin

| Ammattiesittely, Kemianteollisuus, TechWomen

 

Venla Kanko, 29, pääsi Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta valmistumisensa jälkeen kaasuyhtiö AGAlle töihin. Hän työskenteli aluksi vuoden verran teknisissä huoltopalveluissa ja siirtyi sitten turvallisuus-, terveys- ja ympäristöasiantuntijaksi. Monipuoliset työtehtävät pohjoismaisessa yrityksessä vievät häntä Suomen lisäksi ympäri Eurooppaa.

Nuoren naisen urapolku ei ole aina kulkenut itsestään selvää reittiä.

– Olen konetekniikan diplomi-insinööri ja sen suhteen kemianteollisuus ei ollut mikään suora valinta, Kanko sanoo.

Kanko kokee silti taustansa sopivaksi kaasuyhtiön palvelukseen, vaikka välillä tuntuukin, että kemiaa olisi voinut opiskella enemmänkin kuin kaksi kurssia lukiossa. Vaikka työkokemusta on jo kertynyt, vaaditaan asiantuntijan tehtävissä jatkuvaa tietojen ja taitojen päivittämistä.

– Tässä saa käyttää kokonaisvaltaisesti kaikkea oppimaansa ja koko ajan oppii uutta. Varsinkin lainsäädäntö vaatii jatkuvaa itsenäistä opiskelua. Ei näihin työtehtäviin ole olemassa mitään yhtä valmista opiskelusuuntaa, Kanko toteaa.

Tyypillinen työpäivä Espoon toimistolla sisältää sähköpostien ja raportoitujen tapausten läpikäymistä sekä puhelinpalavereihin osallistumista. Viime aikoina Kanko on työskennellyt käyttöturvallisuustiedotteen parissa tarkastamassa käännöksiä ja tutkimassa lainsäädäntöä.

– Välillä taas käydään tehtailla turvallisuuskierroksilla tai järjestetään koulutuksia ja päivitetään riskinarviointia.

Kotimaan lisäksi Kanko on käynyt työmatkoilla Tukholmassa, Münchenissa ja Manchesterissa. Työkavereita löytyy niin ikään Islannista, Norjasta, Tanskasta, Hollannista, Puolasta ja Baltian maista.

– Kaikilla pyörivät samat asiat mielessä, joten voimme keskustella ja jakaa tietoa. On ollut mahtavaa päästä näin kansainvälisiin tehtäviin.

Turvallisuus-, terveys- ja ympäristöasiantuntijan työssä kyky toimia erilaisten ihmisten kanssa on oleellinen taito. Pääasiallinen työkieli on englanti ja laajemmasta kielitaidosta on hyötyä. Kemianteollisuutta Kanko pitää houkuttelevana juuri sen monipuolisuuden ansiosta. Kaasuyhtiö AGAn asiantuntijatehtävissä riittää haasteita ja uutta opittavaa.

– On hienoa olla näin isossa yrityksessä töissä, koska se tarjoaa niin paljon mahdollisuuksia ja laajoja työnkuvia.

Lue lisää kemian alan ammateista ja mahdollisuuksista

 

Artikkeli on tehty yhteistyössä Kemianteollisuuden kanssa.