Kesätöissä bisnesmaailmassa: rahan hohtoa vai paperisilppurin hurinaa?

| Kesätyökokemus

Puku päällä pönötystä, tähtitieteellisiä palkkoja, loputtomien Excel-taulukkojen täyttämistä euronkuvat silmissä…

Kun kesätyöpaikka sijaitsee lähikaupan kassan sijaan Etelärannan työnantajapalatsissa tai Finanssiala ry:n toimistolla, kavereiden oletukset työstä vastaavat lähinnä edellä mainittuja. Kysyimme kunkoululoppuu-IG:n tarinassa nuorilta oletuksia talouden ja rahan parissa työskentelystä tarkoituksemme murtaa esille nousevat harhaluulot.

Nuoret tekee aikuisten hommia ja vain erikoislahjakkuudella pärjää

Ella: “On totta, että me tehdään aikuisten hommia. Monet tehtävät luonnistuvat ihan sen puolesta, että on nuori, kunhan oman nuoruuden tuomia hyötyjä ei häpeä.”

Petra: “Näinpä. Monet nuoret on esimerkiksi todella hyviä somen käytössä. Siitä on selvää etua työelämässä. Omat taidot pitää oppia tunnistamaan.”

Ella: “Nuoren uniikit näkökulmat ja tieto nuorten keskinäisestä kulttuurista on työnantajille todella arvokasta. Niitä olisi tyhmää vähätellä.“

Töissä täytetään exceleitä ja raportteja kaiket päivät

Petra: “Minä en ole ainakaan juuri exceleitä täyttänyt. Teen paljon viestintää, mihin kuuluu niin artikkeleiden kirjoittamista ja haastattelumatkoja kuin podcastien suunnittelua sekä nauhoittamista. Todella paljon pääsee hyödyntämään omaan luovuuttaan.”

Ella: “Tässä vaiheessa on tullut tehtyä niin monia erilaisia juttuja, että on vaikea muistaa kaikkea, mitä on päässyt tekemään. Olen tehnyt sisältöä moneen eri mediaan ja toiminut niin videoiden ohjaajana kuin uutisten ja artikkelien kirjoittajana. Yhtä Exceliä olen täyttänyt, mutta siinäkin omalle ideoinnille, luovuudelle ja tekstintuotannolle oli tarvetta. Talouden ei tarvitse olla tylsää.”

Toimistoduuni, jossa jännittävintä on paperisilppurin käyttö

Ella: “Tämä ei kyllä yhtään pidä paikkaansa.”

Petra: “Jokainen päivä on erilainen ja kaikkea yllättävää saattaa tulla eteen. Sain esimerkiksi yhtenä päivänä ex tempore -tehtävän lähteä haastattelemaan Finanssialan kattojärjestön EBF:n (European Banking Federation) Suomeen kokoustamaan saapuneita johtajia. Taksilla vaan Kauppatorille, ja siellä me sitten toisen kesätyöntekijän kanssa haastattelimme englanniksi eurooppalaisen pankkimaailman ykkösnimiä.”

Paperisilppuria ei ole kumpikaan käyttänyt.

Alalla on “ikälasikatto”, jonka takia teitä ei oteta tosissaan.

Ella: “En koe, että ikäni rajoittaisi sitä, kuinka vakavasti mua työssä kohdellaan. En toisaalta yritäkään olla 50-vuotias kauppatieteistä väitellyt yritysjohtaja, vaan pyrin olemaan rehellisesti oma itseni. Koen, että minua kunnioitetaan sellaisena kuin olen ja ajatuksiani arvostetaan, kun esitän ne tuntemassani kontekstissa.”

Petra: “Nuorten ideoille on paljon tilausta finanssialalla. Kyse on kuitenkin toiminnasta, joka koskettaa koko yhteiskuntaa. On tärkeää, että talouasioista puhutaan myös nuorten äänellä. Ne koskettavat meitäkin.”


Petra Uusikumpu ja Ella Okko

Tekstin ovat kirjoittaneet Finanssiala ry:n kesätyöntekijä Petra Uusikumpu, 17, sekä TATin kesätyöntekijä Ella Okko, 18. Kirjoittajat toivovat, että heidän esimerkkinsä luo nuorille monipuolisemman kuvan talouden parissa työskentelystä ja kannustaa heitä laajemmin alalle kesätöihin.