Kesätöitä kannattaa hakea läpi kesän

Artikkeli, Kesätyökokemus, Vastuullinen kesäduuni

Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen takia kesätyöpaikkoja on nyt useita kymmeniä tuhansia vähemmän kuin yleensä. Kesätöitä kannattaa kuitenkin hakea läpi kesän sekä seurata avoimien kesätyöpaikkojen määrää. Listasimme muutamia ajankohtaisia vinkkejä kesälle 2020:

1. Kesätöitä voi tulla vielä hakuun, älä luovuta!

Kesätyöpaikkoja voi tulla vielä hakuun, esimerkiksi ravintoloiden avaaminen kesäkuun alussa saattaa lisätä työvoiman tarvetta. Avoimia paikkoja löytyy vielä esimerkiksi rakennusalalla, sosiaali- ja terveydenhuollossa, siivouksessa, tuotanto- ja varastotyössä, puhelinmyynnissä sekä maatalouden kausitöissä.

Avoimia kesätyöpaikkoja voi etsiä esimerkiksi täältä:

Oikotien Vastuulliset kesäduunit

Töitä Suomesta

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu

Useat kaupungit jakavat myös kesätyöseteleitä 15-19-vuotiaille työnhakijoille. Seteleillä halutaan tukea tänä vuonna jopa aiempaa enemmän nuorten työllistymistä alueen yrityksiin. Kannattaakin kartoittaa oman kotipaikkakunnan yrityksiä ja seurata, olisiko heillä tarvetta kesätyöntekijöille. Kiinnostava työnantaja voi huomata kesken kesän, että töitä olisikin vielä yhdelle tai jo palkattu kesätyöntekijä saattaa syystä tai toisesta lopettaa työt.

2. Kehitä työnhakutaitojasi Duunikoutsi-sovelluksella.

Jos et ole ladannut vielä vuoden 2020 parhaaksi digitaaliseksi oppimisratkaisuksi palkittua mobiilisovellusta, niin nyt kannattaa viimeistään ladata tämä työelämävalmentaja kännykkääsi App Storesta- tai Google Play-kaupasta. Duunikoutsin Eka kesäduuni -osiossa opit tunnistamaan ja sanoittamaan osaamistasi tehtävien, videoiden ja testien avulla. Sovelluksesta saat myös osaamispohjaisen CV:n, joka on valmiiksi täytetty tehtäviesi pohjalta. 

3. Ryhdy vapaaehtoiseksi tai yrittäjäksi.

Vapaaehtoistyö on loistava tapa kerryttää työkokemusta ja samalla auttaa niitä, jotka ovat avun tarpeessa. Vapaaehtoistöitä tarjoavat monet järjestöt, kuten esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Unicef, Amnesty ja WWF.

Yrittäjyys on erittäin hyvä tapa kehittää työelämän osaamistaan. Esimerkiksi 4H-yritys on pienimuotoisen yrittäjyyden malli, jossa nuoret saavat kokeilla yrittäjyyttä ohjatusti vapaa-ajallaan. Lue lisää kesän 2020 4H-yrittäjyydestä täältä.

4. Panosta itseesi!

Jos kesätyö jää kuitenkin tänä poikkeuksellisena vuonna saamatta, niin ei kannata ottaa asiasta mitään isompaa stressiä. Kesä on hyvää aikaa lepäämisen ja liikunnan ohella myös kehittää opiskelutaitojaan, sivistää itseään hyvillä kirjoilla, podcasteilla tai elokuvilla. Kesä on myös hyvää aikaa kehittää esimerkiksi kielitaitoaan. Vamos!

 

Kuva: iStock


Ilari Äijälä