Työelämässä on tärkeää tehdä sitä, mistä tykkää. Kaikkeen työhön liittyy kuitenkin myös asioita, joista et pidä.

  1. Mieti, missä olet hyvä. Pyydä rohkeasti opettajaltasi tai valmentajaltasi palautetta vahvuuksistasi ja heikkouksistasi. Tunnista asiat, joissa kaipaat harjoittelua. Miten voisit parantaa niitä?Kysy itseltäsi, mitä tavoittelet ja mihin tähtäät tulevaisuudessa. Älä huolestu, jos et vielä tiedä. Mitä paremmin opit tuntemaan itsesi, sitä paremmin tuot vahvuutesi esille ja löydät oman polkusi. Tee Duunikone ja selvitä persoonallesi sopivimmat ja yleisimmät ammatit!
  2. Selvitä, millaisiin ammatteihin ja työtehtäviin eri kouluaineita tarvitaan. Jatko-opiskeluihin ja työelämään pääsemistä helpottaa, jos olet valinnut aineita, joita tarvitaan unelmatyössäsi.
  3. Ota huomioon, että tulevaisuuden työntekijältä vaaditaan kykyä toimia eri maista ja kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Tarvitset siis hyvän kielitaidon ja ymmärrystä vieraista kulttuureista menestyäksesi työelämässä.
  4. Tulevaisuudessa ammattiryhmien rajat hämärtyvät. Työntekijät ovat monitaitoisia ja laaja-alaisia osaajia. Toisaalta he ovat erikoistuneita ja hallitsevat yhä pienempiä yksityiskohtia. Hallitset siis oman duunisi, mutta myös paljon muuta.
  5. Ole luova, rohkea ja innovatiivinen sekä valmis muutoksiin. Muutoskyky on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista tulevaisuudessa.
  6. Duunikoutsi-sovellus auttaa sinua tunnistamaan auttaa tunnistamaan vahvuuksia ja taitoja.