Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyö eli TTT

Huom! Vuoden 2020 Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyön neuvottelut ovat käynnissä. Päivitämme tämän sivun heti, kun tiedämme TTT-kesätyömallin ohjeet, palkan ja määrittelyt kesälle 2020.

Mitä: kahden viikon mittainen kesätyökokemus nuorille.

Kenelle: peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Miten: Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen ja jos työnantaja ei tiedä aiheesta tarpeeksi, vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta liitostaan.

Lisätietoa työnantajan vastuista palkatessa nuorta Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun

 

Näin haet Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkaa:

  1. Mieti, millaisessa paikassa haluaisit olla kesäharjoittelussa.
  2. Tee työhakemus
  3. Etsi mahdollisia työpaikkoja. Työpaikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään tietty taho ei välitä niitä. Katso vinkkejä Ohjeita työnhakuun -kohdasta.
  4. Käy rohkeasti paikan päällä yrityksessä ja kysy: ”Voiko teille tulla Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun?”  Kehota työnantajaa kysymään asiaa omasta liitostaan, jos hän ei osaa vastata.
  5. Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen voi joskus viedä paljon aikaa. Sinnikkyys palkitaan ennen pitkää!
  6. Kun saat harjoittelupaikan, muista tehdä työnantajan kanssa työsopimus
  7. Kahden viikon harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa, joka on aiempina vuosina ollut noin 350 euroa, mutta se tarkentuu kesän 2020 osalta vielä myöhemmin.
  8. Pyydä kesätyöharjoittelun päätyttyä työtodistus.

Duunikoutsi-sovellus on valmentajasi työnhaussa

Duunikoutsi on sovellus nuorille, jotka hakevat kesätöitä. Duunikoutsi neuvoo, miten valmistaudut kesätöiden hakuun, miten tehdä hyvä kesätyöhakemus ja CV, mistä kesätöitä löytää ja miten valmistautua kesätyöhaastatteluun.

Lue lisää Duunikoutsista ja lataa sovellus Goole play tai Apple Storesta.

Alla oleva video on kuvattu vuonna 2016, minkä jälkeen palkka on muuttunut.