Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyö eli TTT

Mitä: kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille.

Kenelle: peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Miten: Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen ja jos työnantaja ei tiedä aiheesta tarpeeksi, vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta liitostaan.

Näin haet Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkaa:

  • Mieti, millaisessa paikassa haluaisit olla kesäharjoittelussa.
  • Tee työhakemus
  • Etsi mahdollisia työpaikkoja. Työpaikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään tietty taho ei välitä niitä. Katso vinkkejä Ohjeita työnhakuun -kohdasta.
  • Käy rohkeasti paikan päällä yrityksessä ja kysy: ”Voiko teille tulla Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun?”  Kehota työnantajaa kysymään asiaa omasta liitostaan, jos hän ei osaa vastata.
  • Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen voi joskus viedä paljon aikaa. Sinnikkyys palkitaan ennen pitkää!
  • Kun saat harjoittelupaikan, muista tehdä työnantajan kanssa työsopimus
  • Kahden viikon harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa, joka on aiempina vuosina ollut noin 370 euroa, mutta se tarkentuu kesän 2021 osalta vielä myöhemmin.
  • Pyydä kesätyöharjoittelun päätyttyä työtodistus.

 

Mille alalle kesätöihin?

Eri toimialat neuvottelevat ja määrittelevät eri tavoin omat sopimuksensa kesätöihin liittyen. Toimialat eivät ole päässeet vielä neuvotteiluissa maaliin saakka vuoden 2021 osalta, mutta alla vuoden 2020 esimerkkejä eri toimialojen tarjoamista TTT-sopimuksista.

Elintarviketeollisuus

Elintarviketeollisuus tarjoaa TTT-mallilla kaksi viikkoa tai kymmenen työpäivää kestävän kesäharjoittelun, joka voidaan sijoittaa aikavälille 1.6.–15.8.2021. Työstä maksetaan kertakaikkisena palkkana 360 euroa. Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkoja kannattaa tiedustella oma-aloitteisesti suoraan yrityksistä, vaikka paikkoja ei olisi ilmoitettu avoimeksi.

Kemianteollisuus

Kemianteollisuus ry etsii kahta Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijaa Kemianteollisuuteen Helsinkiin. Kahden viikon harjoittelu on kesäkuussa 2021.

Palveluala

Palveluala tarjoaa kesällä 2021 TTT-mallilla kesätöitä tekevälle kahden viikon työ-  ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 370 euroa (375 euroa vuonna 2021).

Kaupan ala

Kaupan ala tarjoaa kesällä 2021 TTT-mallilla kesätöitä tekevälle kahden viikon työ- ja harjoittelujakson suorittamisesta kertakaikkisena palkkana lomakorvauksineen vuonna 2021 375 euroa.

Sosiaali- ja terveyspalveluala

Sosiaali- ja terveyspalveluala tarjoaa kesällä 2021 TTT-mallilla kesätöitä tekevälle kahden viikon työ- ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 360 euroa vuonna 2020 (vuonna 2021 maksetaan 365 euroa ja vuonna 2022 maksetaan 375 euroa).

Teknologiateollisuus

Teoknologiateollisuus tarjoaa kesällä 2020-2021  TTT-mallilla kesätöitä tekevällä kahden viikon tai kymmenen päivän työ- ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 360 euroa.

 

Duunikoutsi-sovellus on valmentajasi työnhaussa

Duunikoutsi on sovellus nuorille, jotka hakevat kesätöitä. Duunikoutsi neuvoo, miten valmistaudut kesätöiden hakuun, miten tehdä hyvä kesätyöhakemus ja CV, mistä kesätöitä löytää ja miten valmistautua kesätyöhaastatteluun.

Lue lisää Duunikoutsista ja lataa sovellus Google play tai Apple Storesta.

Lisätietoa työnantajan vastuista palkatessa nuorta Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun

Alla oleva video on kuvattu vuonna 2016, minkä jälkeen palkka on muuttunut.