Kesätyöt alkamassa? Muista ainakin 7 asiaa

| Artikkeli, Vastuullinen kesäduuni

Joko allekirjoitit työsopimuksen? Mitkä ovat kesätyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet? Kokosimme parhaat vinkit kesätöihin.

1) Allekirjoita työsopimus ennen työn aloittamista

Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisena. Siinä sovitaan muun muassa työajasta, tehtävistä, työsuhteen kestosta, irtisanomisajasta ja palkkauksesta.

Alle 15-vuotiaan työsopimuksen allekirjoittaa huoltaja tai nuori itse huoltajan luvalla. 15-vuotias voi allekirjoittaa sopimuksen yksin, mutta reilu työnantaja antaa mahdollisuuden sopimuksen lukemiseen yhdessä huoltajan kanssa.

“Voit yleensä neuvotella työnantajan kanssa kesätyön ehdoista ennen työsopimuksen laatimista. Käy aina huolella lopullinen työsopimus läpi ja kysy esimieheltä, mikäli et ymmärrä jotain kohtaa”, vinkkaa Telian Employer Branding & Recruiting Manager Sanna Lavonen.

Lisätietoa saat alalla käytössä olevasta työehtosopimuksesta. On olemassa aloja, joilla ei ole omaa voimassa olevaa työehtosopimusta. Työhön liittyvät lait pätevät kuitenkin kaikkialla.

2) Ota työaika haltuun

Alle 15-vuotiaan säännöllinen työaika saa olla enintään 7 tuntia päivässä ja 35 tuntia viikossa. 15 vuotta täyttäneen säännöllinen työaika on enintään 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa.

Alle 15-vuotias ei saa tehdä ylitöitä. 15-vuotiaalla ylitöitä saa teettää vain työntekijän suostumuksella.

Tutustu ruokatuntiin ja lepoaikoihin liittyviin määräyksiin täällä.

3) Vaadi perehdytystä ja palautetta

Perehdytysvaiheessa kerrotaan työpaikan pelisäännöt. Heti alussa on saatava myös koulutusta työpaikan turvallisuudesta. Hyvä työnantaja perehdyttää työhön automaattisesti ja nimeää kesätyöntekijälle ohjaajan.

Työnantajalta voit pyytää palautetta työstäsi. Muista myös itse antaa palautetta työnantajallesi. Hyvät työkaverit kohtelevat kesätyöntekijää tasavertaisena kollegana.

4) Tee oma osasi palkan eteen

Toimita työnantajalle verokortti, henkilötietosi ja tilinumerosi heti työsuhteen alussa. Tarkista palkkapäivän jälkeen, onko korvaukset maksettu oikein. Esimerkiksi sunnuntailisät, ylityöt ja vuorolisät ilmoitetaan palkkalaskelmassa erikseen. Lomakorvaus kuuluu myös kesätyöntekijälle.

Nuorten palkat ovat keskimäärin 70–90 prosenttia alimmasta taulukkopalkasta. Käytössä olevan palkkataulukon löydät työehtosopimuksesta, jos sellainen on alalla olemassa.

5) Käyttäydy asiallisesti

Hyvä työntekijä noudattaa ohjeita ja sopimuksia, on ajoissa paikalla, käyttäytyy kunnolla sekä jakaa myös omia ideoita. Muista, että epäselvistä asioista voi aina kysyä!

Puhelin kannattaa jättää sivuun työajaksi, ellei se liity työn tekemiseen. Mieti tarkkaan, millaisia asioita päivität sosiaaliseen mediaan. Omassa profiilissa ei kannata puhua negatiiviseen sävyyn työstä tai työnantajasta. Osa työhön liittyvistä asioista voi myös olla salaisia. Kysy somesäännöistä työnantajaltasi!

6) Pyydä kirjallinen työtodistus

Työntekijällä on oikeus saada työtodistus. Jos haluat työtodistukseen arvion työstäsi, pyydä sitä erikseen. Automaattisesti arviota ei kirjoiteta.

“Voit valita suppean tai laajan työtodistuksen välillä. Laaja versio sisältää arvion työtaidoista ja käytöksestä sekä työsuhteen päättymisen syyn, joka usein kesätyössä on määräaikainen työsuhde. Voit keskustella esimiehesi kanssa siitä, miten työtehtäväsi kuvataan työtodistukseen”, Sanna Lavonen neuvoo.

7) Toimi ongelmatilanteissa oikein

Ongelmatilanteissa yritä ensin ratkaista asia työnantajan kanssa. Mikäli asia ei selviä, ota yhteyttä työpaikan työsuojeluvaltuutettuun. Sosiaalinen media ei ole oikea paikka ongelmien käsittelyyn. Pyydä apua ongelmien ratkaisemiseen vanhemmiltasi!

Tutustu vielä työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

 

Parhaat vinkit kesätöihin

Vastuullinen kesäduuni 2017 -leima on tae siitä, että asiat hoidetaan työntekijän kannalta rehdisti. Kampanjan nettisivuilla voit tutustua toisten kesätyöntekijöiden tarinoihin. Sieltä löydät myös hyödyllistä tietoa kesätyötä varten.

Teksti: Anne-Mari Rajala

Lähde: Työsuojelu.fi, tem.fi, finlex.fi