Kesäyrittäjä Digissä: Mentorointeja mökillä ja kotisohvalla

| Kesäyrittäjä-ohjelma uutinen

Kesäyrittäjä-ohjelma on kasvanut vuosittain, ja tänä vuonna ohjelmaan on osallistunut ennätykselliset 275 nuorta yrittäjää. Tämän on mahdollistanut Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Kesäyrittäjä Digissä -ohjelma, joka järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaaDigiohjelman tavoitteena on ollut tarjota nuorille ympäri Suomen mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä. 

Koronaturvallinen ja esteetön vaihtoehto 

Kuten koronapandemia on osoittanut, digivaihtoehdoissa on omat puolensa. Kesäyrittäjä Digissä -ohjelman avulla on mahdollistettu osallistuminen ohjelmaan myös pienemmiltä paikkakunniltajoissa monipuolista kesätyötarjontaa toimintaa ei välttämättä ole ollut tarjolla. Kokonaan etänä toteutettava ohjelma on tarjonnut nuorille yrittäjille esteettömän ja koronaturvallisen vaihtoehdon tuen ja sparrauksen saamiseksiDigiohjelma on myös madaltanut osallistumiskynnystä, sillä tapahtumiin ja mentorointeihin on voinut osallistua mistä vain, vaikka mökiltä

Kesäyrittäjä Digissä -ohjelmaan osallistunut Henna Västi:

Oli mukavaa kun ohjelma saatiin järjestettyä tänä vuonna myös etänä, niin pystyin osallistumaan pieneltä paikkakunnalta ja vieläpä omalta kotisohvalta!

Kahvihetkiä Zoomin välityksellä  

Kokonaan etänä suoritettavassa ohjelmassa on tietysti myös omat haasteensa. Laadukkaiden etätapahtumien suunnittelu on ollut haastavaa, sillä tapahtumat tuppaavat olemaan toistensa kaltaisia.  Digiohjelmassa on järjestetty rentoja etäkahvitteluhetkiä, jotta yrittäjät ovat saaneet tutustua toisiinsa rennosti, totutusti Zoomin välityksellä.  

Myös etävuorovaikutukseen mentorin ja kesäyrittäjien välillä on liittynyt omat haasteensa, sillä luottamussuhteen luominen on ollut vaikeampaa, kun toisen tapaa vain Teamsin välityksellä.

Kesäyrittäjä Digissä -ohjelmaan osallistunut Jenni Lukkari:

Tiedostan, että fyysiset kohtaamiset varmasti loisivat enemmän vuorovaikutusta, hyvää keskustelua, ja tapahtuisi juuri tätä verkostoitumista, mutta onneksi tätä on korvattu muilla tavoilla, kuten etäkahveilla, missä pääsee kohtaamaan ihmisiä toisin kuin etäluennoilla. 

Kesäyrittäjän tuki ja turva 

Etäyhteyksin toteutetuista kohtaamisista on kuitenkin pyritty ottamaan kaikki irti.

Oli välimatkaa ja etäyhteyttä tai ei, mentorin tärkein tehtävä on kuitenkin ollut olla kesäyrittäjän tukena ja turvana.

Mentorointi jätti hyvän fiiliksen siitä, että on olemassa turvallinen henkilö, oma mentori, jota lähestyä helposti matalalla kynnyksellä asiassa kuin asiassa. Tuoteidean työstämisen kanssa ei jää missään vaiheessa siis yksin, vaan asioita voi jakaa ja selvittää yhdessä. Jenni Lukkari, Kesäyrittäjä

Etätyöskentely hellepäivinä 

Heinäkuun puolissa välin niin kesäyrittäjät kuin mentorit ovat jo tottuneet Teamsin kautta kommunikoimiseen, ja myös Kesäyrittäjä Digissä -ohjelman mentorit ovat tehneet pelkästään etätöitä. Kaikki yhteistyö onkin sujunut ensimmäisestä päivästä lähtien etäyhteyksin. Vaikka etätyö ja etänä toteutettava ohjelma mahdollistavat työskentelyn vaikka laiturin nokasta käsin, olisi joskus kiva hyötyä esimerkiksi toimiston kahvinkeittimestä tai, varsinkin näillä helteillä, ilmastoinnista. Ensimmäistä kertaa järjestettävän digiohjelman kehittäminen on kuitenkin tuonut yhteen mentoreita, jotka toivottavasti pääsevät tapaamaan toisensa viimeistään elokuussa – kahvin ja ilmastoinnin yhteydessä.


Tiia Tihinen / Kesäyrittäjämentori