Kesäyrittäjä on pomo ja työntekijä samassa paketissa

| Kesätyökokemus, Mun elämä, Mun rahat, Yrittäjyys, Yrittäjyystarina

Joensuulainen Oskar Mannelin jäi 8-luokan jälkeisenä kesänä ilman kesätöitä – niinpä hän perusti oman yrityksen työllistääkseen itse itsensä kesäyrittäjänä. Kaksi vuotta jatkuneen yrittäjyysuran jälkeen takataskussa on oman yrityksen lisäksi ensimmäinen kesätyö sekä tukku vinkkejä omasta yrityksestä haaveileville nuorille.

Lastenvahtiminen, pihatyöt, vanhusten auttaminen arjen ja tietotekniikan kanssa, kirpputoripöydän ylläpito asiakkaan puolesta. Tässä on muutama esimerkki kaksi vuotta yrittäjänä toimineen Oskar Mannelinin töistä, joita hän tekee asiakkaidensa arjen helpottamiseksi kahdeksan euron tuntipalkkaa vastaan.

Mannelinin oma yritys, OMapu, on 4H-yrittäjyyskurssin kautta perustettu arkiapu- ja lapsenvahtiyritys, joka toimii Joensuun alueella. Yritys on ollut toiminnassa kaksi vuotta, ja sen pyörittämiseen on mahtunut monia vaiheita.

Epävarmuus osana uusia kokemuksia

Yrittäjyysuran alussa vaikeinta oli itsevarmuuden löytäminen, sillä uusien työtehtävien ja asiakkaiden kohtaaminen oli aluksi jännittävää. Varmuus omasta työnteosta ja työtehtävistä suoriutumisesta karttuu kuitenkin Mannelinin mukaan ajan myötä, kunhan pääsee vauhtiin.

Uudet tilanteet ovat jännittäviä, mutta niissä piilee Mannelinin mielestä myös yrittäjyyden suola.
”Parasta oman yrityksen pyörittämisessä on ehdottomasti uudet kokemukset. Jokainen työpäivä on uusi jännittävä haaste, joka opettaa jotain uutta.”

Perhe on tarvittaessa kannustanut Mannelinia yrityksen perustamisessa. Vanhemmat auttoivat alkuun yrityksen markkinoinnissa ja ensimmäisten asiakkaiden hankkimisessa. Ystävät sen sijaan olivat aluksi epäileväisiä.

Nuori yrittäjä ei kuitenkaan antanut epäilysten haitata, ja nyttemmin ystävienkin mielipiteet ovat muuttuneet.
”He suhtautuivat aluksi yritykseeni todella epäilevästi ja hieman huvittuneesti, mutta vähän ajan päästä he huomasivat, että ’Hei, tuohan tienaa rahaa! Tuo toimi sittenkin’”, Mannelin kertaa. Hänen esimerkkinsä kautta kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan vaikuttaa kasvaneen myös ystävien keskuudessa.

Pystyt vaikuttamaan omiin mahdollisuuksiisi

Nyt 16-vuotias Mannelin muistelee kahden vuoden takaista kesäyrittäjyyspäätöstä tyytyväisenä, sillä hän sai hiljattain kesätöitä juuri yrittäjyyden myötä kertyneen työkokemuksen ansiosta. Hän halusi näyttää, että pystyy itse vaikuttamaan omaan tilanteeseensa, vaikka ei töitä perinteisen kesätyönhaun kautta aluksi löytynytkään.
”Perustin yritykseni työllistääkseni itse itseni, mutta myös osoittaakseni, että jokainen nuori voi tehdä itse jotain tulevaisuutensa eteen”, hän toteaa.

Mannelin osoitti työnantajille kyvykkyytensä työntekoon ottamalla ohjat omiin käsiinsä, ja onnistui kartuttamaan itselleen työkokemusta kesätyönhakua varten. Nyt hän toivoo työnantajilta uskoa nuoriin kesätyönhakijoihin ja kannustaa antamaan nuorille mahdollisuuksia.
”Toivoisin, että ihmiset kokeilisivat rohkeasti nuoren palkkaamista. Ikä ja kokemattomuus voivat olla joillekin isoja kynnyskysymyksiä, mutta lähes aina nuorelta löytyy intoa ja innovatiivisuutta senkin edestä”, hän teroittaa.

Tärkeintä innostus ja oma idea

Lisäksi Mannelin kannustaa muita myös yrittämään. Yrityksen perustamiseen ei tarvita suuria summia rahaa. Esimerkiksi Mannelinilla itsellään yrityksen perustamiskustannukset olivat noin 60 euroa.

Lisäksi tulee muistaa, että yrittämistä ei tarvitse tehdä yksin, vaan apua kannattaa kysyä vanhemmilta, ystäviltä ja erilaisilta yrittäjyyttä edistäviltä tahoilta, joiden yhteystietoja löytää vaikkapa helposti Google-haulla.

Tärkeintä Mannelinin mielestä on, että on ajatus siitä, mitä tahtoo työkseen tehdä.
”Jos on joku asia, jossa olet hyvä, josta olet kiinnostunut tai pidät sen tekemisestä, mieti miten voisit kehittää siitä oman yrityksesi”, hän vinkkaa.

Mitä seuraavaksi?

Tulevaisuudessa Mannelin aikoo jatkaa yrityksensä toimintaa kesäisin ja lukio-opintojen ohella. Pidemmän tähtäimen tavoitteena hänellä on päästä ajamaan nuorten yrittäjien asioita tulevaisuudessa politiikan kentällä ja edistää uusien yrittäjien mahdollisuuksia muun muassa jatkamalla omien yrittäjyysstipendien myöntämistä.

Myös henkilökohtaisia unelmia nuorelta löytyy.
”Unelmani olisi toimia jonkin menestyvän yrityksen johtajana. Tahtoisin tukea seuraavaa yrittäjäsukupolvea ja nähdä yrittäjyyden kasvavana trendinä. Lisäksi olisi hienoa tehdä matka maailman ympäri!”

Haaveiletko oman yrityksen perustamisesta?

Kaksivuotisen yrittäjäuransa aikana Mannelin on luovinut yrittäjän maailmassa eteenpäin oppimalla tekemisen kautta. Omasta yrityksestä haaveileville hän antaa viisi neuvoa:

1. Joskus tulee epäonnistumisia, mutta niistä päästään eteenpäin.

2. Jos haluat että joku asia muuttuu, sen eteen on tehtävä töitä.

3. Jos et kykene työhön, kieltäydy. Älä kuitenkaan ikinä sano ei, jos et ole varma siitä.

4. Tee aina työsopimus.

5. Yrittäminen palkitaan. Aina.

Lue kesäyrittämisestä lisää täältä.

 

Teksti: Veera Sinervo

Kuva: Oskar Mannelin