Yhteishaku on päällä – maailman mullistuksista huolimatta. Muista nämä!

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Yhteishaku on päällä! Muista nämä asiat, kun haet yhteishaussa! 

Hae yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin Opintopolku-palvelun kautta. Hakulomake on täytettävä viimeistään keskiviikkona 1.4.20 klo 15. 

Muista, että hakukohteiden järjestyksellä on merkitystä: sinulle tarjotaan paikkaa, johon valintamenestyksesi riittää ja joka on korkeimmalla tärkeysjärjestyksessä. Voit vastaanottaa vain yhden paikan. 

Korkeakouluilla on velvollisuus varata osa yhteishaun aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Velvollisuus ei kuitenkaan koske vieraskielisiä koulutuksia, maisterikoulutuksia eikä sellaisia koulutuksia, joihin otetaan vain pieni määrä opiskelijoita. Tämän vuoksi ensimmäisenä hakuaikana tarjolla olevissa koulutuksissa ei pääosin ole ensikertalaiskiintiöitä käytössä. 

  

Etkö tiedä mihin hakea kevään yhteishaussa? 

 

Ammatinvalintatesti Duunikoneesta voit löytää uusia näkökulmia tulevaisuuden suunnitteluun. Duunikone ehdottaa vastaustesi perusteella sinulle mahdollisesti sopivia ammatteja tai aloja. 

Alavalintaan löydät apua Mille alalle?-osiosta. Yliopistojen ja korkeakoulujen tarjontaan sekä opiskelijoiden kertomuksiin pääset tutustumaan Minne opiskelemaan?-osiossa. 

 

Jos et saa paikkaa kevään yhteishaussa? 

 

Ei hätää, voi hakea aina uudestaan seuraavassa yhteishaussa. Tärkeintä on, ettet luovuta.  

Korkeakouluihin voidaan valita hakijoita myös varasijoilta. Jos olet varasijalla, sinulle ilmoitetaan siitä viestissä, jonka saat valinnan tulosten yhteydessä. Ammattikorkeakoulut järjestävät myöhemmin lisähakuja, joiden kautta voit päästä opiskelemaan. 

Välivuosi kannattaa käyttää hyödyllisesti. Avoimessa korkeakoulussa voit opiskella monenlaisia aineita. Koulutusta tarjoavat myös esimerkiksi kansanopistotaikuislukiot ja kesäyliopistot. Omia taitoja voit kehittää myös ammattikoulussa. Lue lisää ammatillisesta koulutuksesta täältä. 

 

Lue artikkeli: Mitä tehdä, jos jäit ilman opiskelupaikkaa! 

 

Yhteishaun aikataulu 

 

Yhteishaku: 18.3.2020 klo 8.00 – 1.4.2020 klo 15.00 

Liitteet perillä korkeakoulussa: 8.4.2020 klo 15.00 (Tarkista tarkat palautusajat saamastasi hakemus vastaanotettu -viestistä.) 

Valintakokeet: Valintakoepäivät vaihtelevat. Tarkista hakemasi kohteen valintakoepäivä ja mahdollinen valintakoekirjallisuus oppilaitoksen nettisivuilta.

Ammattikoulut järjestävät valintakokeet etänä poikkeusolojen takia. Valintakoe järjestetään kesäkuun alussa yhtenä myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Yliopistojen kevään valintakokeet korvataan vaihtoehtoisilla valintatavoilla. Yliopistot tiedottavat muuttuneista valintatavoista huhtikuulle suunniteltujen valintakokeiden osalta mahdollisimman pian ja muutoin 30.4. mennessä.

Tilanteet valintakokeiden osalta päivittyvät vielä. Aiheesta lisää UNIFI.fi sekä Ammattikorkeakouluun.fi

Valinnan tulokset: Todistusvalinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 27.5.2020, muiden kuin todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 8.7.2020 

Muista ottaa paikka vastaan: Hakijan on otettava paikka vastaan viimeistään 15.7.2020 klo 15.00. 

Lisähaut: Mahdolliset yhteishaun lisähaut järjestetään aikavälillä 3.8.–26.8. Seuraa opintopolkua sekä korkeakoulujen omia nettisivuja.