Kirje ammattiin valmistuville

Artikkeli

Te valmistutte ammattiin, se on ihan mieletöntä! Mä ainakin pitäisin kunnon bileet, uisin suihkulähteessä, huudattaisin parhaita biisejä ja juhlisin tärkeimpien tyyppien kanssa. Toivottavasti teilläkin on mietittyinä jokaiselle parhaat ja sopivimmat tavat juhlistaa huippusaavutustanne. Vaikkette muuta tekisi, niin ottakaa hetki, pysähtykää ja fiilistelkää. Te olette ihan itse tän homman maaliin saattaneet!

Te, amiksesta valmistuvat, olette kunnianhimoisia ja rohkeita. Te uskotte löytävänne paikkanne työelämästä ja suhtaudutte innokkaasti tulevaan. Puolella teistä on suunnitelmissa hakea korkeakouluun, kaksi kolmesta kertoo aikovansa päivittää osaamistaan tulevaisuudessa eri keinoin. Osa teistä unelmoi ulkomailla opiskelusta tai yrittäjyydestä, miltei kaikki aiotte hakea töitä. Teistä on vaikka mihin, tulevaisuus on teitä varten. Me tiedetään kaikki tämä, koska ollaan tutkittu teitä!

Puskekaa täysillä ja sisulla eteenpäin, uskokaa itseenne, arvostakaa hienoa osaamistanne. Miettikää Kevin Lankista torjumassa Suomen tietä finaaliin ilman mailaa, Kristian Kuuselaa debytoimassa MM-kisoissa 36-vuotiaana, Marko Anttilaa tekemässä ratkaisumaaleja finaalissa, välierässä ja puolivälierässä, Kaapo Kakkoa iskemässä kuutta maalia neljään peliin, vaikkeivat muiden maiden selostajat osanneet edes lausua hänen nimeään.

Vaikka muut eivät odottaisi teiltä mitään, älkää antako sen vaikuttaa – lätkän maailmanmestaruuteenkaan ei tarvita NHL-tähtisikermää. Kun on valmis uskomaan unelmiin ja laittamaan kaiken peliin, pystyy ihan mihin tahansa, vaikka joku muuta väittäisi.

Nauttikaa ja iloitkaa valmistumisestanne – se on oikeasti ylpeyden aihe! Painakaa valmistujaislakki arvokkaasti ja päättäväisesti päähänne. Lakki päässä ja leveä hymy kasvoilla voi keskittyä jännäämään paljastuuko valmistujaislahjapaketista mörköaiheinen muumimuki.

 


Edla Inkilä

Kirjoittaja on ammatillisen koulutuksen työelämälähettiläs Talous ja nuoret TATissa.