Kokin työ on rankkaa, mutta antoisaa

| Matkailu- ja ravintola-ala, Opiskelijaesittely

Miia OksanenMiia Oksanen, 19, on vastikään saattanut kokkiopintonsa päätökseen Ravintolakoulu Perhossa. Hän sanoo halunneensa kokiksi pienestä saakka.

Opinnot ovat Miian mukaan hyvin käytännönläheisiä, ja keittiöosaamista harjoitetaan paljon. Teoriaakin luetaan jonkin verran. Käytännön taitoja kehittävät myös työssäoppimisjaksot ja kilpailut.

– Olen ollut työssäoppimisjaksoilla Michelin-tähdellä palkitussa ravintola Olossa sekä luomuun keskittyvässä Chef & Sommelier -ravintolassa. Työskentelin opintojen puitteissa myös Ranskassa sikäläisessä ravintolassa.

Monipuoliset uramahdollisuudet

Miia on kokkiopinnoistaan huolimatta työskennellyt viime vuodet enimmäkseen tarjoilijana. Hänen mielestään on hyvä, että ala tarjoaa mahdollisuuksia monenlaisiin tehtäviin.

– Nykyinen työpaikkani Ravintola Olossa on aivan mahtava ja viihdyn siellä erinomaisesti. Pidän kuitenkin vaihtelusta, ja menen kesäksi kokin töihin Midhill-ravintolaan Linnanmäen keittiömaailmaan.

Miian kokemuksen mukaan avain alalla menestymiseen on avoin mieli. Monipuolisen työkokemuksen myötä alan töissä pärjää paremmin ja kehittyy.

– Suosittelen kokin uraa sellaiselle, jolla on aitoa mielenkiintoa ruokaa ja ravintolatyöskentelyä kohtaan. Työ on vaativaa, mutta palkitsevaa. Kokilla täytyy olla hyvä fyysinen kunto ja kestävä mieli, sillä päivät venyvät usein pitkiksi. Toisaalta antoisaa on, että työn tuloksen näkee konkreettisesti, ja tehdystä työstä saa välitöntä palautetta.