Kolme myyttiä sijoittamisesta – onko jokaisella mahdollisuus vaurastua? 

| Mun elämä, Mun rahat

Säästäminen on suhteellisen kiinteä osa ihmisten käsitystä taloudenhallinnasta, mutta sijoittaminen aiheuttaa usein hämmennystä. Tietoa sijoittamisesta halutaan levittää laajemmalle, jotta kaikilla ihmisillä olisi tasa-arvoisemmat mahdollisuudet vaurastua. Miksi silti niin harvat sijoittavat?

Yhdistämällä säästämisen sijoittamiseen omia raha-asioita voi hallita suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisellä sijoittamisella voi vaurastua tavalla, joka ei muuten olisi mahdollista. Puheet pörssikursseista, koroista ja osakesalkuista saattavat kuitenkin pelottaa sijoittamisesta kiinnostuneita vasta-alkajia. Listasimme kolme yleisintä myyttiä sijoittamisesta ja selvitimme, pitävätkö ne paikkaansa:

1. Sijoittaminen on ammattilaisille

Väärin.

Toisin kuin monet luulevat, sijoittaminen ei vaadi ammattitutkintoja tai erityisosaamista. Tärkeintä on perehtyä ennen aloittamista sijoittamisen perustietoon ja selvittää, miten omat varat kannattaa sijoittaa. Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel, jonka jälkeen sijoitustaidot alkavat karttua ja sijoittamisesta tulee luonteva osa omaa taloudenhallintaa. 

2. Vain rikkaiden on järkevää sijoittaa

Väärin taas.

Monet kuvittelevat, että sijoittaminen on vain rikkaille. On totta, että usein kuuluisat miljonäärit ovat tavalla tai toisella myös sijoittajia, mutta kuka tahansa voi ryhtyä sijoittajaksi, vaikka suurta omaisuutta ei olisikaan. Mikä tahansa pienikin säästettävä rahasumma riittää sijoittamisen aloittamiseen, ja tärkeintä on pitää mielessä pitkäjänteisen säästämisen ja sijoittamisen yhtälö. 

Tyypillinen suomalainen pitää säästämiään rahoja säilössä tavallisella pankkitilillä, jolloin rahojen voidaan katsoa olevan muuttumattomassa tilassa. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä korkotason ollessa matala pankkitilillä olevat rahat eivät kerrytä tuottoa. Kun lisäksi huomioidaan inflaatio, todellisuudessa tilillä olevat rahat hupenevat jatkuvasti inflaation ja matalan koron yhteisvaikutuksen vuoksi. Pankkitilillä laiskottelevan rahasumman muuttumaton tila on siis käytännössä illuusio. 

Pelkän tilillä säilyttämisen sijaan omille säästöille voi hakea tuottoa sijoittamalla. Kun pieniä summia sijoittaa pitkäjänteisesti, omat säästöt tuottavat rahaa osakekurssien määrittämien korkojen mukaan.

3. Vain aikuiset voivat olla sijoittajia

Osittain oikein.

Alle 18-vuotiaan sijoittajat tarvitsevat toimintaansa huoltajan suostumuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sijoitustilien avaaminen ja lomakkeiden täyttäminen tulee suorittaa vanhempien kanssa, tapahtuipa sijoitustoiminta pankin tai suoraan verkossa toimivien osakevälitystoimijoiden kautta. Täysi-ikäisenä sijoittamista voi jatkaa itsenäisesti. 

Sijoittaminen perustuu pitkälti korkoa korolle -ilmiöön, jota pääsee hyödyntämään sitä paremmin, mitä pidemmällä aikavälillä sijoittaa. Korkoa korolle -ilmiö voimistuu ajan kuluessa, joten sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorella iällä. 

Testaa korkoa korolle -ilmiötä tällä laskurilla, niin hahmotat ajan merkityksen paremmin. 

Miksi kannattaa sijoittaa?

1) Voit toteuttaa unelmiasi

Sijoittamalla on mahdollista kerryttää varallisuutta, jota pelkästään säästämällä ei saisi aikaiseksi. Pitkäjänteisesti säästämällä ja sijoittamalla voit saavuttaa helpommin sellaisia unelmia, jotka vaativat enemmän rahallista pääomaa. 

2) Raha tekee työtä puolestasi

Korkoa korolle -ilmiön myötä tuottoa saa paitsi sijoitetuille rahoille, myös sijoituksista ansaituille tuotoille. Näin sijoitettu rahasumma kasvaa vuosi vuodelta, vaikka rahaa ei sijoittaisikaan enää lisää. Toisin sanoen raha tekee työtä sijoittajan puolesta. 

3) Pienikin aloitussumma riittää

Sijoittaminen edellyttää säästöjä. Omista tuloista ja menoista kannattaa tehdä budjetti, jonka pohjalta voi miettiä erilaisia säästökohteita omasta arjesta. Pienetkin säästöt omassa arjessa ovat merkittäviä. Esimerkiksi säästämällä 6 euroa viikossa saa vuodessa kasaan 300 euroa, joka on jo hyvä summa sijoittamisen aloittamiseen. Budjetoinnin avuksi on olemassa lukuisia sovelluksia, kuten Penno ja Moneyfy, jotka löytyvät useimpien puhelimien sovelluskaupoista.

Miten aloittaa?

Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa selvittää omat tavoitteet. Tässä vaiheessa on hyvä istua alas ja miettiä, mitä elämältään tavoittelee. Unelmia on monenlaisia: toiset unelmoivat hienoista tavaroista, omasta asunnosta tai matkailusta, toisilla saattaa olla tavoitteena tehdä tulevaisuudessa vähemmän töitä ja elää omilla sijoituksillaan. 

Tärkeintä on määritellä jokin tavoite, jotta motivaatio säästää ja sijoittaa pysyy yllä. Mikään unelma ei ole liian pieni tai suuri, joten kannattaa unelmoida rohkeasti! 

Kun tavoite on määritelty ja säästöjä saatu kerrytettyä, on aika aloittaa sijoittaminen. Kunnianhimoinen sijoittaja haluaa saada mahdollisimman hyvää tuottoa rahoilleen, jolloin katse kääntyy osakkeisiin, koska osakemarkkinat ovat historian aikana tuottaneet parhaiten.  

Osakesijoittamisen aloittaminen edellyttää kahta asiaa: välittäjää ja arvo-osuustiliä. 

Välittäjä on toimija, jonka kautta voi ostaa ja myydä osakkeita pörssissä. Välittäjiä ovat kaikki tavalliset pankit, mutta niiden lisäksi on olemassa pelkästään osakevälitykseen erikoistuneita toimijoita. Arvo-osuustili on puolestaan tili, jossa osakkeita säilytetään sähköisessä muodossa. Arvo-osuustilin saa avattua välittäjän kautta.

Kannattaa vertailla eri välittäjien hintoja ennen sijoittamisen aloittamista, sillä välittäjän ja arvo-osuustilin aiheuttamat kulut ovat myös osa sijoitustoimintaa.

Tee harkittuja ja pitkäjänteisiä päätöksiä

Kun välittäjä on valittu ja arvo-osuustili avattu tulee pohtia, minkä yhtiön omistajaksi haluaa ryhtyä. Sijoituspäätöksiä voi tehdä puhtaasti rahaan perustuen tai sitten pohtimalla syvemmin yritysten arvoja ja tarkastelemalla niiden toimintaa. Sijoittamiseen sisälyy aina riski, joka tulee myös huomioida sijoituspäätöksiä tehdessä. Matalan riskin sijoitukset tuottavat vakaampaa tulosta hitaammin, kun korkean riskin sijoituksissa mahdolliset osakeansiot ovat suurempia, mutta epävarmempia. Jokaiselle sijoittajalle muodostuu ajan kanssa omanlainen osakesalkku, joka puhuu sijoittajansa puolesta. 

Tehtyäsi sijoituspäätöksen kirjaudut välittäjäsi nettipalveluun, valitset yhtiön, jonka osakkeita haluat ostaa, syötät ostettavien osakkeiden määrän ja määräät hinnan osakkeille. Lopuksi painat vain ”Osta”, minkä jälkeen kauppa toteutuu, jos jokin muu sijoittaja on valmis myymään osakkeita samaan hintaan kuin sinä haluat ostaa niitä. 

Kaupan toteuduttua sinusta on tullut valitsemasi yhtiön omistaja ja osakesalkkusi on avattu.

Mistä saa luotettavaa perustietoa? 

Sijoittamisesta löytyy runsaasti tietoa sekä internetistä että kirjallisuuden parista. Erilaiset virallisten tahojen julkaisemat sijoitusoppaat ovat hyvä tapa alkaa kerätä tietoa, jota voi myöhemmin peilata internetistä löytyviin tietolähteisiin, kun kokonaiskuva alkaa hahmottua. Esimerkiksi Pörssisäätiö julkaisee helppolukuista ”Sijoittaminen – Opas uteliaille” -nimistä opasta, joka käsittelee sijoittamisen perusasioita. Lähipiiristä löytyvien aikuisten tietämystä ja neuvoja ei kannata myöskään aliarvioida, sillä jo rahasta keskustelemalla päästään tiedon äärelle. 

Muita hyviä tietolähteitä ovat esimerkiksi sijoitusblogit, podcastit ja sosiaalisen median ryhmät. Sijoitusblogeista löytyy monia listauksia, kuten ”Suomen parhaat sijoitusblogit”, jossa on listattuna hyviä sijoittamiseen liittyviä blogeja niin kaupallisten toimijoiden kuin yksityishenkilöiden toteuttamina. Sijoitusaiheisia sosiaalisen median ryhmiä löytyy runsaasti Facebookista. Yksi esimerkki tällaisista ryhmistä on Shareville, joka kokoaa sijoittajat yhteen keskustelemaan yhtiöihin liittyvistä asioista.

Taloudellinen tiedotustoimisto julkaisee Nordnetin kanssa myös nuorten rahankäyttöön keskittyvää #puhurahasta-podcastia, jonka jaksot löydät videona ja audiona täältä.

Teksti: Veera Sinervo

Kuva:123rf.com