Konkari vinkkaa: työelämäkokemusta TET-jaksolta

TET-kokemus

Työelämään tutustumisjakso eli TET-jakso on upea mahdollisuus kurkistaa työelämään. Silloin voi päästä paikkoihin, joihin esimerkiksi kesätyön saaminen on vaikeaa ilman alan koulutusta. TETissä saatu työelämäkokemus avaa uusia mahdollisuuksia.

TET-jakso on tärkeä kokemus myös lukiolaiselle. Kun koulu loppuu -tutkimusten mukaan vain 18 % lukiolaisista tietää varmasti, mihin hakee opiskelemaan lukion jälkeen ja vain 16 % tietää, millä alalla haluaa työskennellä. Usein lukioon tullaan hakemaan lisäaikaa oman alan valintaan, mutta tätä ei osata hyödyntää jatkokoulutus- ja urasuunnittelun näkökulmasta. Hienoa, että sinä olet tarttunut tilaisuuteen tutustua työelämään osana lukio-opintoja!

TETissä pätee sama sääntö kuin elämässä yleensäkin: hyvin valmisteltu on puoliksi tehty. Aseta TET-jaksolle selkeät tavoitteet: mitä haluat oppia. Päätä, mihin haet TET-jaksolle, vasta, kun sinulla on selkeä käsitys siitä, millaista tietoa tai kokemusta tarvitset. TET-paikan valinnassa ei kannata tyytyä tuttuun ja turvalliseen, siihen mistä jo tietää jotain. Ole rohkea ja avarakatseinen, se kannattaa. Jos jakson aikana huomaat, ettei ala sinua kiinnosta, sekin on tulos. Kokemuksen jälkeen tiedät itsestäsi joka tapauksessa enemmän. Itsetuntemus – vahvuudet ja kehittämiskohteet – tulevat esille.

Työpaikoilla on ihan normaaleja ja tavallisia ihmisiä, jotka ovat iloisia, kun joku on kiinnostunut heidän tekemisistään. Kysele, ole utelias. Ennakkoon kannattaa ottaa selville, onko työpaikalla omia erityisohjeita muun muassa pukeutumiseen liittyen. Työpaikan nettisivuilta saa paljon hyödyllistä tietoa, mikä nopeuttaa työhön perehtymistä.

Harjoittelun lopuksi on hyvä pyytää todistus suoritetusta TET-jaksosta. Se auttaa sinua kesätöiden saamisessa. Jokainen työelämäkokemus on tärkeä.

Muista: aina riittää se, että olet oma itsesi.


Liisa Tenhunen-Ruotsalainen

Talous ja nuoret TAT
Kirjoittaja on kokenut työelämäasiantuntija, jonka sydäntä lähellä ovat nuoret, heidän vahvuudet ja työelämäkokemukset.