Maanmittausinsinöörille on löytyy monenlaista hommaa

| Lapin ammattikorkeakoulu, Opiskelijaesittely

Lapin_AMK_Maanmittaus-1_webTuomas Jylhä, maanmittausalan opiskelija

Muutin Rovaniemelle Kangasalalta, Tampereen läheltä, kaksi vuotta sitten. Vaikka tämä on pienempi paikka kuin esimerkiksi Tampere, niin olen kyllä viihtynyt hyvin. Täällä luonnonjäätkin tulevat nopeammin kuin etelässä.

Äitini työskentelee maanmittausalalla, ja olen itsekin ollut alan kesätöissä. Sieltä tuli kipinä lähteä tänne opiskelemaan maanmittaustekniikkaa. Täällä opiskellaan aika paljon kiinteistölainsäädäntöä ja yleisesti maankäyttöön liittyviä asioita.

”Maailmassa mitataan aika paljon asioita.”

Ensimmäisen vuoden jälkeen käytetään paljon tietokoneohjelmia. Maanmittaustekniikan alalta valmistutaan maanmittausinsinööriksi, ja sen jälkeen voi työllistyä julkiselle puolelle eli kunnille tai valtiolle. Lisäksi on aika laaja yksityinen sektori, josta löytyy vaikka minkälaista hommaa. Voi tehdä esimerkiksi niin kuin minä ja mennä ratapuolelle. Sitten on myös tiemittauksia, vedenalaisia mittauksia ja siltamittauksia. Yleisesti maailmassa mitataan aika paljon asioita.

Lapin AMK:sta saa perustyökalut työelämään, ja työssä kyllä sitten oppii kaikki siihen tarvittavat tiedot.

Maanmittaustekniikan koulutusohjelma, insinööri AMK

Maanmittaustekniikan opiskelussa perehdytään muun muassa paikkatietojen ja karttojen tuottamiseen sekä kiinteistöjen muodostukseen. Koulutuksen tavoite on antaa valmiudet toimia maanmittausinsinöörin tehtävissä. Jokaisen opintovuoden aikana toteutetaan vuositeeman mukainen ja käytännönläheinen ammattiprojekti.

lapinamk

Teksti: Henri Saloranta, kuvat: Teemu Granström.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Lapin AMK:n kanssa.