Koulutus Suomessa 2040?

| Artikkeli, Blogi

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikea laji. Sen tiedämme jo siitä, kun yritämme ennustaa säätä, talouden liikkeitä, lottonumeroita tai lempiurheiluseuramme menestystä. Kuitenkin tulevan ennakoiminen on välttämätöntä, jotta osaamme valmistautua ja tehdä oikeanlaisia toimenpiteitä. Tulevaisuuden ennakointi on järkevää jokaisen yksilön kannalta, mutta erityisesti koko yhteiskunnan tasolla, kun mietitään esimerkiksi millaiselta työelämä tai koulutus näyttää tulevaisuudessa. Elinikäisen oppimisen teemoihin keskittyvän Sitran Osaamisen aika -projektin Mille väestölle? on ensimmäinen selvitys, joka tarkastelee koulutusjärjestelmän suuntaa mm. väestönkehityksen huomioiden.

Nykyhetken perusteella pystytään katsomaan lähitulevaisuuteen ja hieman kauemmas. Spekuloidaan siis. Kaupungistuminen, alueellinen eriytyminen, muuttoliike ja syntyvyyden aleneminen tulevat melko varmasti vaikuttamaan Suomen kaikille alueille vaihtelevalla voimakkuudella 20- ja 30-luvuilla. Koulutuksen järjestäminen nykyisillä rakenteilla ja nykyisin toimintatavoin voi tulevaisuudessa olla vaikeaa. Uusien opiskelijoiden tarve kasvaa tai vähenee maltillisesti vain suurimmilla kaupunkiseuduilla ja muualla maassa uusien opiskelijoiden tarve vähenee. Toisen asteen koulutuksen tarve tulee vähenemään tulevana vuosikymmenenä etenkin maakuntien pienillä seuduilla. Sama kehityskulku tapahtuu myöhemmin korkea-asteen koulutuksessa. Jo nyt on paikkakuntia, joissa toisen asteen koulutuspaikat eivät täyty. Maakuntien keskuskaupungeissa eli ns. suurissa opiskelukaupungeissa koulutuksen tarve sen sijaan voi jopa kasvaa. Korkeakoulutuksen tarve puolestaan kasvaa jo tällä vuosikymmenellä Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, mutta vähenee esimerkiksi Keski-Suomessa ja Varsinais-Suomessa. 2030-luvun alkupuolella korkeakouluihin hakeutuvien nuorten ikäryhmien koot kuitenkin supistuvat raportin mukaan voimakkaasti.

Mitä sitten ratkaisuksi? Sitra ehdottaa, että Suomen tulisi panostaa kansainvälisyyteen, esimerkiksi työn ja koulutusperäisen maahanmuuton myötä. Lisäksi koulutusjärjestelmää tulisi kehittää entistä enemmän paikallisista ja alueellisista lähtökohdista, eikä samalla lailla koko maassa. Myös aikuiskoulutus voi paikata koulutuksen kysynnän vähenemistä alueilla, joilla nuorten määrä supistuu. Lisäksi opinto-ohjauksen merkitys kasvaa, nuoret tarvitsevat tietoa siitä, mille aloille tarvitaan työvoimaa ja mitkä koulutusvaihtoehdot vastaavat tulevaisuuden haasteisiin. Koulutuksen tulevaisuutta pohdittaessa ei pidä miettiä vain sitä, missä opetetaan, vaan myös sitä, mitä opetetaan. Etäopetuksen mahdollisuudet tulee ehdottamasti hyödyntää, kun koronakevään opit ovat tuoreessa muistissa.

Koulutammeko nuoria vanhaan maailmaan vai pystyykö Suomi kouluttamaan ja kasvattamaan joustavia edelläkävijöitä, jotka vastaavat tulevaisuuden haasteisiin, olivat ne sitten millaisia tahansa? Tarvitsemme tulevaisuudessa osaajia, jotka päivittävät osaamistaan jatkuvasti, osaavat reagoida ja sopeutua äkillisiin muutoksiin sekä takaavat henkistä ja taloudellista hyvinvointia koko yhteiskunnalle.

Tutustu erilaisiin ala- ja koulutusvaihtoehtoihin Mille alalle ja Minne opiskelemaan -sivuiltamme!


Ilari Äijälä

Kun koulu loppuu -projektiasiantuntija Oikotiellä.

Katso myös

| Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Mahdollisuuksien välivuosi

Onko sinulla välivuosi edessä? Välivuosi saattaa kuulostaa jo nimenä hukkaan heitetyltä vuodelta, mutta siihen kannattaa suhtautua ennen kaikkea mahdollisuutena ja arvokkaana kokemuksena. Lue seitsemän hyödyllistä vinkkiä mahdollisuuksien täyteiseen välivuoteen!

| Artikkeli, Henkilökuva, Media- ja viestintäala, Yrittäjyystarina

Pupulandian Jenni

Jenni Rotonen kertoo moniulotteisen tarinansa kohti unelma-ammattiaan ja avaa Pupulandia -blogin muodostumista leipätyöksi.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran Kun Koulu Loppuu -oppaassa 2020.

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Kuinka saat välivuodesta kaiken irti?

Oli välivuosi sitten saamatta jääneen opiskelupaikan tuoma pakko tai tietoinen valinta, olet sen alkaessa uuden äärellä. Kokosimme alle 3 vinkkiä siitä, millaisella asenteella välivuosi kannattaa aloittaa. Joka kohdassa olemme keränneet myös resursseja, joiden avulla se onnistuu helpommin. TAT toivottaa tuleville välivuotelaisille hauskaa ja kokemusrikasta välivuotta!