Koulutus Suomessa 2040?

| Artikkeli, Blogi

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikea laji. Sen tiedämme jo siitä, kun yritämme ennustaa säätä, talouden liikkeitä, lottonumeroita tai lempiurheiluseuramme menestystä. Kuitenkin tulevan ennakoiminen on välttämätöntä, jotta osaamme valmistautua ja tehdä oikeanlaisia toimenpiteitä. Tulevaisuuden ennakointi on järkevää jokaisen yksilön kannalta, mutta erityisesti koko yhteiskunnan tasolla, kun mietitään esimerkiksi millaiselta työelämä tai koulutus näyttää tulevaisuudessa. Elinikäisen oppimisen teemoihin keskittyvän Sitran Osaamisen aika -projektin Mille väestölle? on ensimmäinen selvitys, joka tarkastelee koulutusjärjestelmän suuntaa mm. väestönkehityksen huomioiden.

Nykyhetken perusteella pystytään katsomaan lähitulevaisuuteen ja hieman kauemmas. Spekuloidaan siis. Kaupungistuminen, alueellinen eriytyminen, muuttoliike ja syntyvyyden aleneminen tulevat melko varmasti vaikuttamaan Suomen kaikille alueille vaihtelevalla voimakkuudella 20- ja 30-luvuilla. Koulutuksen järjestäminen nykyisillä rakenteilla ja nykyisin toimintatavoin voi tulevaisuudessa olla vaikeaa. Uusien opiskelijoiden tarve kasvaa tai vähenee maltillisesti vain suurimmilla kaupunkiseuduilla ja muualla maassa uusien opiskelijoiden tarve vähenee. Toisen asteen koulutuksen tarve tulee vähenemään tulevana vuosikymmenenä etenkin maakuntien pienillä seuduilla. Sama kehityskulku tapahtuu myöhemmin korkea-asteen koulutuksessa. Jo nyt on paikkakuntia, joissa toisen asteen koulutuspaikat eivät täyty. Maakuntien keskuskaupungeissa eli ns. suurissa opiskelukaupungeissa koulutuksen tarve sen sijaan voi jopa kasvaa. Korkeakoulutuksen tarve puolestaan kasvaa jo tällä vuosikymmenellä Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, mutta vähenee esimerkiksi Keski-Suomessa ja Varsinais-Suomessa. 2030-luvun alkupuolella korkeakouluihin hakeutuvien nuorten ikäryhmien koot kuitenkin supistuvat raportin mukaan voimakkaasti.

Mitä sitten ratkaisuksi? Sitra ehdottaa, että Suomen tulisi panostaa kansainvälisyyteen, esimerkiksi työn ja koulutusperäisen maahanmuuton myötä. Lisäksi koulutusjärjestelmää tulisi kehittää entistä enemmän paikallisista ja alueellisista lähtökohdista, eikä samalla lailla koko maassa. Myös aikuiskoulutus voi paikata koulutuksen kysynnän vähenemistä alueilla, joilla nuorten määrä supistuu. Lisäksi opinto-ohjauksen merkitys kasvaa, nuoret tarvitsevat tietoa siitä, mille aloille tarvitaan työvoimaa ja mitkä koulutusvaihtoehdot vastaavat tulevaisuuden haasteisiin. Koulutuksen tulevaisuutta pohdittaessa ei pidä miettiä vain sitä, missä opetetaan, vaan myös sitä, mitä opetetaan. Etäopetuksen mahdollisuudet tulee ehdottamasti hyödyntää, kun koronakevään opit ovat tuoreessa muistissa.

Koulutammeko nuoria vanhaan maailmaan vai pystyykö Suomi kouluttamaan ja kasvattamaan joustavia edelläkävijöitä, jotka vastaavat tulevaisuuden haasteisiin, olivat ne sitten millaisia tahansa? Tarvitsemme tulevaisuudessa osaajia, jotka päivittävät osaamistaan jatkuvasti, osaavat reagoida ja sopeutua äkillisiin muutoksiin sekä takaavat henkistä ja taloudellista hyvinvointia koko yhteiskunnalle.

Tutustu erilaisiin ala- ja koulutusvaihtoehtoihin Mille alalle ja Minne opiskelemaan -sivuiltamme!


Ilari Äijälä

Kun koulu loppuu -projektiasiantuntija Oikotiellä.

Katso myös

Artikkeli, Kesätyökokemus

Mitä tehdä, jos jää ilman kesätyöpaikkaa?

Vielä kannattaa rohkeasti hakea itseään kiinnostaviin paikkoihin. Kesätyö -osiostamme löytyy neuvoja ja tietoa, mitä kannattaa muistaa töitä hakiessa. Lue neuvot täältä. Kuitenkin valitettavaa on se, ettei kaikille hakijoille ole tarjolla kesätyöpaikkaa. Keräsimme artikkeliin vinkkejä mitä tehdä, jos jää ilman kesätyöpaikkaa.

| Blogi

Alanvaihto mielessä? Katso Mehmet Kasapin tarina opiskelualan vaihdosta

”Tällä hetkellä olen todella tyytyväinen, että päätin vaihtaa alaa, sillä nykyinen ala tuntuu todella...

Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Kevään toinen yhteishaku on päällä! Muista nämä asiat!

Yhteishaku on päällä! Korkeakoulujen kevään yhteishaun toinen hakuaika loppuu 31.3.2021. Muista nämä asiat, kun haet kevään yhteishaussa!

Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu