Kun koulut loppuu, avaa yrittäjyys uusia ovia

| Artikkeli, Kesäyrittäjä-ohjelma uutinen
Hatsolo on kovan luokan tanssitaituri, joka on viimeisten vuosien aikana luonut menestyksekkäästi uraa puhujana, kirjailijana, sarjayrittäjänä ja työhyvinvointivalmentajana. Hän on mukana Kesäyrittäjä-kampanjan Helsingin ja Vantaan lopputapahtumassa jakamassa tarinansa ja vinkkinsä kesäyrittäjille. Tässä artikkelissa Hatsolo kertoo, miten hän päätyi kirjailijaksi ja mitä yrittäjyys hänen mielestään oikein on.

 

Mä olen opiskellut useita eri aloja. En kuitenkaan ihan perinteisesti koulunpenkkiä kuluttamalla, vaan lähtemällä rohkeasti kokeilemaan erilaisia töitä. Tänäkin keväänä olen aloittanut uuden Yrittäjäpäiväkirjat Youtube-sarjan, missä olen esimerkiksi päässyt suunnittelemaan oman päähineen, valmistamaan desifiointiainepullon ja vahvistamaan itsetuntoani Miss Suomi-kilpailijoiden tyyliin. Oon monesti hypännyt tuntemattomaan ja omalle epämukavuusalueelle, mutta ehdottomasti yksi siisteimmistä kokemuksistani oli, kun sain loppuvuodesta 2015 sähköpostiini viestin Fitra-kustannusyhtiöltä. Heillä oli idea – ”kirjoita meille kirja”.

Mä en varsinaisesti pitänyt itseäni kirjailijana eikä lukiossa äidinkielen opiskelu juuri maistunut. Olin kuitenkin joutunut opettelemaan kirjoittamista eri markkinointi- ja blogitekstejä väsätessä. Kielioppinero en ole, mutta osaan vangita ihmisten mielenkiinnon innostavien ja ajatuksia herättävien tarinoiden avulla. Suostuin siis hommaan ja allekirjoitin ensimmäisen kustannussopimukseni. Kirjan kirjoittamisessa meni kokonainen vuosi ja kun olin saanut urakan maaliin, olin älyttömän ylpeä itsestäni. Olin saanut valmiiksi monta sataa sivua tekstiä omalla seitsensormitekniikalla (vasen – kolme sormea, oikea – neljä sormea) ja kaiken lisäksi kokonaisuudesta tuli hemmetin hyvä.

Kirjoittamisprosessin aikana ihmettelin usein, miksi ihmeessä Fitran kustannustoimittaja oli laittanut juuri mulle viestiä. Miksi minä, miksi ei joku kokeneempi ja paremmin koulutettu? Asia selvisi vasta kirjan julkistamistilaisuudessa. Kustannustoimittaja Kalle avasi tapahtuman puheellaan ja kertoi ensitapaamisestamme Helsingin GO EXPO-messuilla muutamia vuosia takaperin. Meillä oli siellä tanssikoulu Saiffan oma messupiste, joka oli todellinen hitti. Vedettiin breikkishow:ta, heitettiin yläfemmoja ja opetettiin hullulla energialla kaikille ohikulkijoille tanssimuuveja. Iällä ei ollut väliä ja meidän pisteellä mummot ja vaaritkin oppi breikkaamaan! Jossain välissä olin ehtinyt opettaa myös tulevan kustannustoimittajani poikaa, vaikka itse en tietenkään osannut yhdistää henkilöitä vuosien takaa. Kalle kertoi puheessaan tuosta kohtaamisestamme ja erityisestä taidoistani huomioida, innostaa ja opettaa nuoria. He olivat käyneet pisteellämme lukuisia kertoja ja innostus oli tarttunut nuoremman kautta myös Kalleen. Siitä oli syntynyt idea, että tästä asenteesta voisi olla ainesta kirjaksi asti. Ja olihan siitä!

Mulle yrittäjyys on ensisijaisesti tapa katsoa maailmaa ja vasta toiseksi se on liiketoimintaa. Yrittäjyys on mulle sitä, että arvostaa jokaista hetkeä ja jokaista kohtaamista. Sitä, että on valmis avaamaan uusia ovia ja rakentamaan siltoja ilman ennakkoluuloja. Mutta ennen kaikkea se on sitä, että antaa mahdollisuuden itselle, unohtamatta kuitenkaan naapuria. Moni jämähtää paikalleen pyörittelemään ideoita tai odottamaan sitä kuuluisaa ”oikeaa hetkeä”. Useimmiten ne mageimmat asiat tapahtuu kuitenkin täysin yllättäen. Siksi tarkka silmä, avara mieli ja oikeanlainen asenne ovat yrittäjän tärkeimmät työkalut. Niiden avulla pystyy erottamaan jokaisessa hetkessä ja kohtaamisessa niiden ainulaatuisen, pintaa syvemmällä piilevän, potentiaalin. Kun koulut loppuu, on yksi tärkeä oppimisen ajanjakso päättynyt. Mutta muista kuitenkin, että todellisuudessa oppiminen ei koskaan lopu. Se jatkuu läpi työelämän ja kaikesta matkan varrella opitusta on aina jotain hyötyä, varsinkin yrittäjyydessä.  Käytä siis koulusta vapautuva aika ja energia uusien ovien avaamiseen ja oman unelmien elämän rakentamiseen, vaikka rohkeasti yrittäjyyden kautta!

 

Nähdään torstaina 6.8.2020 Kesäyrittäjä-kampanjan Helsingin ja Vantaan päätöstilaisuudessa. Tule myös rohkeasti moikkaamaan ja juttelemaan asiasta kuin asiasta!

Terkuin, Hatsolo