Laita ruokaa Tähden lailla

| Artikkeli, Henkilökuva, Yrittäjyystarina
Maukasta ruokaa voi tehdä myös opiskelijabudjetilla. Kunnon välineisiin kannattaa panostaa ja hankkia omaan kotiin laadukkaita sekä mieleisiä asioita pikkuhiljaa, neuvoo Vuoden 2019 nuori kokki Niko Tähti.

Ravintola Savoyssa kokkina työskentelevä Niko Tähti innostui yläasteella ajatuksesta, että voisi laittaa ruokaa työkseen. Torniolaislähtöinen Tähti oli jo kotona tottunut hääräämään keittiössä, mutta koulun kotitaloustunnit sinkosivat tekemisen uusiin sfääreihin.

– Poimin lukujärjestykseen kaikki mahdolliset kotitaloustunnit, kokkasin kotona, luin ammattikirjallisuutta ja kokeilin reseptejä, hän muistelee.

Ysiluokan jälkeen Tähti suoritti kaksoistutkinnon ja haki oppia ulkomailta. Vuoden nuori kokki -kisan voiton napannut Tähti myös edusti Suomea syyskuussa 2019 ruoanlaiton MM-kisoissa Kanadassa.

– Ajatuksissa on ollut suorittaa jossain vaiheessa myös restonomitutkinto, jotta ruoanlaiton lisäksi myös liiketoimintapuoli olisi hallussa, Tähti kertoo.

Hyvään ruokaan ja yhdessä syömiseen uskova Tähti mainitsee ammattinsa parhaiksi puoliksi kansainvälisyyden sekä luomisen vapauden.

– Kaikkialla maailmassa tehdään ruokaa, ja tässä voi aina kehittyä. Luovuus ei periaatteessa tunne rajoja – toki tiettyjä sääntöjä ruoanvalmistukseen liittyy, mutta niitäkin voi aina rikkoa.

Nikon top5 vinkit opiskelijakeittiön hankintoihin

1. Hyvä veitsi

Jos veitsi on tylsä, leikkaamisesta tulee ainoastaan paha mieli. Myös haavereita sattuu huonolla veitsellä helpommin. Hanki ohutteräinen kokkiveitsi, joka tuntuu sopivan omaan käteen. Muista teroittaa veitsi säännöllisesti, äläkä koskaan säilytä sitä laatikossa ilman suojaa!

2. Laadukas paistokasari

Kasarissa on korkeammat reunat, eli voit paistamisen lisäksi tehdä siinä myös pieniä patoja tai tarpeen vaatiessa vaikka keiton. Sijoittaminen paksupohjaiseen laatukasariin kannattaa, sillä ne kestävät käytössä pidempään.

3. Kestävät muovi-/pakasterasiat

Opiskelijan ei ikinä kannata heittää ruokaa roskiin. Ruokaa on myös hyvä tehdä kerralla paljon, sillä ajan kuluessa se tulee edullisemmaksi ja säästää aikaa. Hyvät rasiat pakkautuvat kompaktisti pieneenkin jääkaappiin ja kestävät monta kierrosta pakastusta, mikrottamista ja uudelleen käyttöä.

4. Sauvasekoitin

On turha hankkia monia laitteita, kun yhdelläkin pärjää pitkälle. Vaihdettavalla vispiläpäällä varustettu sauvasekoitin tekee niin smoothiet, sileät sosekeitot, kermavaahdon kuin kakkutaikinan. Vältä kiusausta hankkia kaupan halvin vaihtoehto, se on harvoin hyvä sijoitus.

5. Pyöreä metallikulho

Kunnon kulhossa hoituu kaikki leivonta. Lisäksi siinä voi myös sekoittaa esimerkiksi salaatin ja laittaa sen myös pöytään tarjolle. Siisti kulho sopii muuhunkin tarjoiluun. Kansi ei ole välttämätön, mutta ei se haittaakaan – esimerkiksi salaatin peittäminen kannella parantaa sen säilyvyyttä.

+ Kauniista astioista kaikki maistuu paremmalta. Omien resurssien mukaan alkuun voi hankkia edes yhden kauniin lautasen, josta pitää ja kasvattaa sarjaa pikkuhiljaa. Kaikkea ei tarvitse hankkia kerralla!

 

Teksti: Elli Collan, Kuva: Niko Jekkonen

Lisää tietoa matkailu- ja ravintola-alasta täältä.