Liiketoiminnan kaksoistutkinnolla vauhtia kaupan alalle

| Artikkeli, Kaupan ala, Opiskelijaesittely

Kaksoistutkinnossa suoritetaan samanaikaisesti ammatillisten opintojen ohella myös lukio-opintoja. Sen avulla voi syventää ja laajentaa ammattitaitoa, saada paremmat edellytykset työelämää varten ja parantaa jatko-opiskelumahdollisuuksia. Savon ammattiopistossa liiketoiminnan kaksoistutkintoa suorittavat Ilona, Camilla, Annika kertovat meille opinnoistaan ja työssäoppimisesta. 

Ilona, Camilla ja Annika kertovat, että heillä on kaksoistutkinnossa jokaisena lukuvuonna kaksi lukio- ja kaksi ammattiopiston jaksoa sekä ainakin yksi harjoittelujakso. Joskus lukiota ja ammattiopistoa voi olla yhtä aikaa samassa jaksossa, jolloin ollaan osa päivästä lukiolla ja osa ammattiopistossa. 

Ilona haki liiketoiminnan perustutkintoon kaupan alan kesätöiden ja TET-jaksojen innoittamana.  ”Liiketoiminnan tutkinnon suorittaminen kaksoistutkintona kiinnosti, koska lukio antaa hieman enemmän haastetta ja monipuolisuutta opintoihin. Kaupan ala kiinnosti, koska siitä on mahdollisuus lähteä monille eri poluille”, Ilona kertoo.

”Kaupan ala kiinnosti, koska siitä on mahdollisuus lähteä monille eri poluille.”

Camilla valitsi liiketoiminnan kaksoistutkinnon, koska halusi yo-tutkinnon lisäksi ammatin.  ”Vanhempi kaverini opiskeli myös liiketoimintaa ja suositteli sitä minulle”, kertoo Camilla.

Annikan mielestä kaksoistutkinto vaikutti sopivan haastavalta ja monipuoliselta. ”Hain liiketoiminnan kaksoistutkintoon, koska halusin käydä sekä lukiota, että ammattiopistoa, ja liiketoiminta tuntui eniten omalle jutulle”, Annika sanoo.

Ilona, Camilla, ja Annika toteavat, että kaksoistutkinnon suorittaminen ei ole ollut niin raskasta kuin he odottivat. Opinnot etenevät vauhdikkaasti ja sujuvasti lukuvuosisuunnitelman ansiosta. 

”Opinnot etenevät vauhdikkaasti ja sujuvasti lukuvuosisuunnitelman ansiosta.”

”Myös opinto-ohjaajat ja opettajat huolehtivat, että valmistumme tiettyyn ajankohtaan mennessä ja tarvittaessa saamme tukea opintoihimme”, Ilona kertoo.

”Toki kursseja on paljon opiskeltavana, mutta ammattiopiston jaksot tuovat onneksi hieman vaihtelua”, Camilla sanoo.

”Positiivista on myös se, kuinka paljon opot ja tutor-opettajat neuvovat meitä opiskeluissa”, kertoo Annika.

Työssäoppimisjaksot ovat opintojen parasta antia

Ilona, Camilla ja Annika ovat tehneet monipuolisia kaupan ja palvelualan työtehtäviä työssäoppimisjaksoillaan. Työharjoittelut ovat opettaneet paljon hyödyllisiä taitoja.

Ilona suoritti asiakaspalvelun tutkinnon osan kahvilassa, jossa hän pääsi ensimmäistä kertaa työskentelemään kassalla ja keittiössä. Myynnin harjoittelun hän suoritti Carlsonilla, ja pääsi myös käyttämään kassaa ja myymään tuotteita asiakkaille. 

”Sain paljon vinkkejä, myynti- ja asiakaspalveluun ja rohkeutta lähestyä asiakkaita.”

”Sain paljon vinkkejä, myynti- ja asiakaspalveluun ja rohkeutta lähestyä asiakkaita. Pääsin myös toteuttamaan erilaisia esillepanoja ja tutustumaan varastotyöskentelyyn”, Ilona kuvaa.

”Työssäoppimisen lisäksi pidän myös markkinointiviestinnän tutkinnon osasta, koska siinä saamme suunnitella omat yritykset ja toteuttaa niiden markkinointia sosiaalisen median kanavissa”, Ilona kertoo.

Myös Camilla kehuu työssäoppimisjaksoja kaikkein kiinnostavimmiksi, samoin yrityksiin ja niiden toimintoihin tutustumista. ”Työssäoppimisjaksoissa saa paljon kokemusta, työelämäntuntemusta ja joskus jopa kontakteja, jotka voivat olla hyödyksi tulevaisuudessa”, Camilla sanoo.

Hän suoritti asiakaspalvelun tutkinnon osan Suomalaisessa Kirjakaupassa. Toimituksen purussa sai tutustua tuotteisiin, ja hyllyttäessä tuotteiden paikat jäivät mieleen – se auttoi asiakaspalvelutyössä. Myynnin osan hän suoritti Indiskassa, jossa hän opetteli kassan käytön, purki toimituksia, rakensi hyllyjä ja siirsi tuotteita aina uusien visuaalisten ohjeiden saapuessa. 

”Viihdyin molemmissa paikoissa hyvin ja sain myös mahdollisen työtarjouksen”, Camilla kertoo.

”Parasta liiketoiminnan opinnoissa on monipuolisuus.”

Annika on viettänyt työharjoittelujaksonsa Kuopion Sokoksella, josta hän kertoo saaneensa todella hyvät opit asiakaspalveluun ja myyntiin. Sokoksen useat kampanjat toivat Annikan mukaan lisää kiinnostavuutta työhön. 

”Päivät harjoittelussa sujuivat hyvin, sillä ne olivat aina erilaisia, yleensä purin kuormaa, järjestelin ja sommittelin tuotteita ja niiden paikkoja, sekä totta kai, palvelin asiakkaita. pääsi myös mm. käyttämään kassaa, tekemään reklamaatioita ja näkemään, kuinka tilauksia tehdään”, Annika kertoo.

Annikasta parasta liiketoiminnan opinnoissa on monipuolisuus. ”Tällä hetkellä odotan eniten markkinointiviestinnän työharjoittelua ja mahdollisuutta päästä ulkomaille työharjoitteluun”, Annika kertoo.

Oma yritys ja asiakaspalvelu kiinnostavat

Ilona haluaa kehittää uraansa kaupan alalla monimuotoisesti. Hän haaveilee yrittäjyysopinnoista ja oman yrityksen perustamisesta. ”Olen kiinnostunut kauneudenhoidosta, joten yritykseni toiminta voisi liittyä siihen. Markkinointiviestinnästä olen myös saanut hyvän pohjan yrittäjyyden opiskeluun ja voin hyödyntää sitä monessakin asiassa”, Ilona kertoo.

”Markkinointiviestinnästä olen myös saanut hyvän pohjan yrittäjyyden opiskeluun.”

Camilla haluaa opintojen jälkeen työskennellä asiakaspalvelun parissa, ja sen jälkeen häntä kiinnostavat suunnitteluun liittyvät tehtävät. ”Haluaisin kuitenkin tehdä myös myyntityötä suunnittelun ohella”, Camilla kertoo.

Annika suunnittelee opintojen jälkeen osallistumista vapaaehtoiseen asepalvelukseen, ja sen jälkeiset suunnitelman ovat vielä avoinna. ”Mahdollisesti pyrin opiskelemaan rakennusarkkitehdiksi ja muutan ulkomaille rakentamaan uraa. Myös autot ja moottoripyörät kiinnostavat, ja haluaisin työskennellä niidenkin parissa tulevaisuudessa”, Annika pohtii.

Teksti ja kuva: Ilona Markkanen, Camilla Tikka ja Annika Riihiluoma, Jaana Sivén (edit.) 

 

Tee sinäkin kannattava kauppa ja tule alalle! 

Lisätietoa kaupan alan uramahdollisuuksista ja koulutuksesta >>

#kannattavakauppa