Lukio takana, välivuosi edessä?

| Artikkeli, Mun elämä

Välivuoden voi käyttää hyödyksi monella tavalla. Kokosimme kahdeksan vinkkiä, joilla pääset alkuun.

  1. Ole aktiivinen. Älä jää loikoilemaan kotiin, vaan tutki vaihtoehtoja. Selaile nettiä, juttele tuttujen kanssa ja käy oppilaitosten tutustumispäivillä. Netissä hyviä tietolähteitä ovat esimerkiksi opintopolku.fi ja ohjaamot.fi.
  2. Ilmoittaudu työnhakijaksi. Työttömäksi työnhakijaksi kannattaa ilmoittautua heti lukion päätyttyä. Voit ilmoittautua verkossa Työ- ja elinkeinopalveluiden (TE) nettisivulla. TE-toimisto tarjoaa kaikille työn ja koulutuksen hakijoille muun muassa henkilökohtaista ohjausta, neuvontaa ja CV-työpajoja.
  3. Selkeytä tavoitteesi. Mieti, onko unelmiesi opiskelupaikka tavoitettavissa, mitä se vaatii, ja mitä olet valmis tekemään asian eteen. Entiset opot, TE-toimiston ammatinvalintapsykologi ja monet muut asiantuntijat auttavat selkeyttämään tavoitteitasi. Yritä miettiä, mitkä muut asiat tai urat saattaisivat kiinnostaa sinua.
  4. Kerää pisteitä pääsykokeeseen. Aikuislukiossa voit korottaa lukion päättötodistuksen ja ylioppilastodistuksen arvosanoja. Voit myös parantaa pääsykoevalmiuksiasi opiskelemalla kokonaan uusia aineita. Hyödynnä myös valmennuskursseja ja vanhoja pääsykokeita valmistautuessasi seuraavan vuoden koitokseen.
  5. Tee avoimia opintoja. Monet korkeakoulut tarjoavat avoimia opintoja eri koulutusohjelmista. Avoimien opintojen kautta voi aueta paikka tutkinto-opiskelijana. Opintoja voi suorittaa iltaisin ja viikonloppuisin sekä etänä kotoa. Opinnot maksavat tyypillisesti noin 15 euroa opintopisteeltä.
  6. Opiskele kansanopistossa. Kansanopistot tarjoavat eripituisia opintolinjoja monella eri alalla. Vuoden aikana voit tutustua itseäsi kiinnostavaan alaan ja kerätä pisteitä seuraavaan hakuun. Kansanopistossa voi opiskella esimerkiksi viestintää, hoitoalaa tai yhteiskunnallisia aineita. Koulutusten hakuajat ja pääsyvaatimukset vaihtelevat.
  7. Tutustu työelämään. Hae työ- tai harjoittelupaikkaa itseäsi kiinnostavalta alalta. Palkkatyön lisäksi voit päästä TE-toimiston kautta työkokeiluun sinua kiinnostavaan yritykseen. Työkokeilun aikana olet oikeutettu työttömyysetuuteen.
  8. Lähde ulkomaille. Tutkinnon opiskelemista ulkomailla kannattaa harkita etenkin, jos itseä kiinnostavalle alalle on vaikea päästä Suomessa. Moni suomalainen lähtee ulkomaille opiskelemaan esimerkiksi lääketiedettä.

Tutustu eri aloihin ja oppilaitosten tarjontaan.

Teksti: Katja Pajula, kuvitus: Ville Salonen