Lukion kurssivalinnat: sekamelskasta selkeäksi

| Blogi

Mitähän ne lukion kurssijutut mahtavat olla? Mitä kursseja valitsen? Miten osaan valita? Nuo kysymykset pyörivät aika varmasti monella lukion aloittavalla mielessä, kuten minulla. Aivan turhaan murehdin.

Lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia. 1 kurssi on 38 oppituntia. Meillä kurssit oli valittu yllätyksekseni valmiiksi, eikä minun tarvinnut kuin klikkailla tietyt kurssit, joista muodostui lukujärjestykseni. Se tarkoittaa, että käyn saman luokan kanssa koko ykkösvuoden. Miksi sitten korostettiin niin paljon luokatonta lukiota? Se ihmetytti, koska osa kavereistani on voinut lukioissaan koota oman lukujärjestyksensä itse haluamallaan tavalla. Koulukohtaista siis sekin. Tähän mennessä kurssit ovat menneet hurjaa vauhtia ja viikot vaan vierähtelevät toinen toistaan nopeammin. Sitten aina alkaakin koeviikko. Lukiossa yksi oppikirja käydään läpi yhden kurssin aikana. Tekemällä lukusuunnitelman siitä selviää kyllä. Niin minäkin päätin tehdä, ja urakka on tuntunut paljon helpommalta.

Lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon. Lukion kurssit jakaantuvat pakollisiin, syventäviin ja soveltaviin kursseihin. Syventävät ja soveltavat kurssit voivat vaihdella koulukohtaisesti. Meillä kaikki kurssit ovat valittavissa oman koulun sisältä. Pakolliset kurssit ovat kaikille yhteisiä ja niitä valitaan vähintään 47 kurssia.

Jos ylioppilaskirjoituksia mietitään, niin ylioppilastutkinnon tehtävät tulevat pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien perusteella. Syventäviä kursseja valitaan vähintään 10 kurssia. Minulla ei ole ehtinyt olla vielä kaikkia aineita, joten en osaa tämän suhteen vielä sanoa mitä aineita ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaisin. Se selkeytyy, kun näkee, miten oppiaineet ja oma mieli muuttuvat lukiossa. Ylä-asteella historia ei kiinnostanut, mutta nyt palan intoa sitä kohtaan. Biologia oli yksi lempiaineistani aikaisemmin, nyt puolestaan tuntuu, että olen saanut siitä tarvittavat perustiedot ja se riittää.

Kaikki nämä asiat selvisivät jo lukion alussa opotunneilla ja tutoreiden avustuksella. Yksin ei tarvitse olla, ja epäselvyydet selviää kysymällä. Aluksi tuntui sekamelskalta koko järjestelmä, mutta nyt olen hyvin kärryillä. Kyllä tämä tästä.

Tsemppiä kaikille!


Sandra Malmström

Bloggaaja on lukion ykkösluokkalainen Helsingistä.