Maailmanympärimatkalla Hiltonissa

| Ammattiesittely, Matkailu- ja ravintola-ala

Hilton Hotels & Resorts on kansainvälinen täyden palvelun hotelliketju. Markkinoinnin pääpaino on liikematkustuksessa, mutta ketjuun kuuluu myös lomahotelleja. Millaista on työskennellä maailmankuulun hotelliketjun palveluksessa?

”Työssäni on tärkeää tuntea eri kulttuurien tapoja.”

Jani Jernström - hotelli- ja ravintola-ala

Hilton Strandin ravintolatoimenpäällikkö Jani Jernström tuntee hotellimaailman läpikotaisin: hän on paitsi opiskellut hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohtoa, myös työskennellyt eri hotelleissa, lukuisissa toimenkuvissa. Lokakuussa 2013 hän otti vastatakseen Hilton Strandin ravintola- ja kokoustoiminnot.

– Asioiden rakentaminen ja eteenpäin vieminen motivoi minua työssä eniten. Pidän työn hektisyydestä ja siitä, että jokainen päivä on erilainen.

Jani toimii hotellin ravintola- ja keittiötiimin esimiehenä. Tiimin toisena työkielenä on englanti, joka on monen työntekijän äidinkieli. Jari puhuu myös ruotsia ja hieman saksaa ja espanjaa.

– Hotelli on mahtava työympäristö: vieraita tulee ympäri maailmaa ja ihmiset vaihtuvat koko ajan. Kun tuntee eri kulttuurien tapoja ja osaa perussanoja monista eri kielistä, tekee vaikutuksen.

Työssä on tärkeää hallita myös ruokaan ja ruokailuun liittyvät asiat. Monissa maissa etiketti poikkeaa suomalaisten tottumuksista huomattavasti.

– Esimerkiksi Venäjällä hyviin tapoihin kuuluu jättää hieman ruokaa lautaselle merkiksi siitä, että ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.

”Hilton vaalii maailmanlaajuisesti brändiään.”

Sanna-Mari Mäkeläinen - hotelli- ja ravintola-ala

Hilton Helsinki Airportin hotellipäällikkö Sanna-Mari Mäkeläinen viihtyy lentokenttähotellin vilinässä.

– Joka aamu on innostavaa tulla töihin. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, ja täällä riittää vilskettä. Sanna-Mari suoritti lukion jälkeen matkailupainotteisen opistotason tutkinnon Kajaanissa.

Työharjoitteluun hän lennähti Floridaan, Lake Worthissa sijaitsevaan motelliin.

– Koska Hilton on tunnettu brändi Amerikassa, meillä vierailee paljon amerikkalaisia liikematkustajia. Hotellista löytyy eri kielten taitajia moneen lähtöön: henkilökunta puhuu myös ruotsia, saksaa, espanjaa, ranskaa, tanskaa, portugalia ja jopa hindiä. Ja venäjän osaaminen on iso plussa, Sanna-Mari painottaa.

Kaikkien uusien hiltonilaisten pitää tuntea Hilton-standardit ja käydä Hilton University kursseja, joissa käydään läpi muun muassa asiakaspalvelua.

– Intranetistämme löytyy myös kansainvälisiä uramahdollisuuksia. Meiltä on esimerkiksi lähtenyt työntekijä Tukholman Hiltoniin. Omalla asenteella ja motivaatiolla voi päästä pitkälle.

”Kohteliaisuudet on hyvä osata useilla kielillä.”

Riitta Sorttila-Ojanen - hotelli- ja ravintola-alaHovimestari Riitta Sorttila-Ojanen aloitti Hilton Kalastajatorpassa talvihovimestarina vuonna -86. Hän toimi vuosien varrella muun muassa linnanrouvana Turun linnassa mutta palasi 2004 takaisin Torpalle.

– Kalastajatorpan miljöö ja perinteikkyys viehättävät minua. On ihanaa työskennellä paikassa, johon liittyy tarinoita ja historiaa, Riitta hymyilee ja kertoo hotellin toimineen aikoinaan mm. sotasairaalana.

Riitta opiskeli ensin tarjoilijaksi Kuopion hotelli- ja ravintolakoulussa. Työ vei mukanaan; hän halusi oppia alasta enemmän ja opiskeli työn ohessa esimiehen erikoisammattitutkinnon ravintolakoulu Perhossa.

– Haluan auttaa asiakkaita järjestämään mieleenpainuvia tilaisuuksia ja kokemaan ainutlaatuisia elämyksiä.

Kansainväliset asiakkaat saivat Riitan innostumaan myös kielistä ja kulttuureista. Kalastajatorpan banketeissa saattaa olla osallistujia kymmenistä maista, joten kielten ja kulttuurien tuntemus on tärkeää.

– Olen opiskellut myös yksityisessä ravintolakoulussa Baijerissa. Aina kun tapaan saksankielisen asiakkaan, puhuttelen häntä hänen äidinkielellään. Olen opiskellut hiukan myös ranskaa ja espanjaa.

Teksti: Noora Niemelä, kuvat: Johanna Kannasmaa

Artikkeli on tehty yhteistyössä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kanssa.