Mahdollisuuksien välivuosi

| Artikkeli, Mun elämä, Opiskelutaidot

Onko sinulla välivuosi edessä? Välivuosi saattaa kuulostaa jo nimenä hukkaan heitetyltä vuodelta, mutta siihen kannattaa suhtautua ennen kaikkea mahdollisuutena. Välivuosi voi avata ovia monenlaisiin erilaisiin mahdollisuuksiin ja arvokkaisiin kokemuksiin. Hyödynnä tilaisuutesi!

Jos et saanut korkeakoulujen yhteishausta paikkaa, vaan sait ilmoituksen varasijalla olemisesta, niin voit saada varasijalta opiskelupaikan vielä 3.8. saakka, jolloin varasijoilta hyväksyminen päättyy. Mahdolliset lisähaut järjestetään 16.6.-17.8.2020. Katso korkeakoulujen lisähakujen tarkemmat päivämäärät täältä.

1.

Kannattaako ottaa toissijainen opiskelupaikka vastaan? Jäitkö ilman eniten havittelemaasi opiskelupaikkaa, mutta sinulle myönnettäisiin opiskelupaikka jostakin muualta? Lain mukaan korkeakoulujen täytyy varata osa yhteishaun opiskelupaikoista sellaisille hakijoille, jotka hakevat ensimmäistä korkeakoulupaikkaa.

Hakija määritellään ensikertalaiseksi, jos hän ei ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa tai ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen. Eli jos sinulla ei ole aiempaa tutkintoa ja et ole vastaanottanut myöskään muuta opiskelupaikkaa, olet edelleen ensikertalainen. Pelkkä hakeminen tai hyväksytyksi tuleminen ei vaikuta ensikertalaisuuteen, joten välivuosi on myös vaihtoehto jos haluaa säilyttää ensikertalaisuuden.

Opiskelupaikka kannattaa ottaa vastaan, jos aiot opiskella alaa ja suorittaa siinä tutkinnon. Jos kuitenkin myöhemmin haluaa hakeutua muuhun koulutukseen, alan vaihtaminen tai toisen tutkinnon opiskelu on edelleen mahdollista, vaikka ei silloin enää kuulukaan ensikertalaiskiintiöön. Ei kuitenkaan kannata ottaa vastaan sellaista opiskelupaikkaa, jossa ei aio tai halua opiskella.

2.

Pysy aktiivisena ja pidä mieli avoimena eri vaihtoehdoille. Kotiin ei kannata jäädä makoilemaan. Opintopolku.fi ja ohjaamot.fi tarjoavat netissä opiskeluun liittyviä palveluita. Tutustu eri oppilaitoksiin, kysy neuvoa tutuilta ja selkeytä tavoitteesi. Tutustu eri opiskeluvaihtoehtoihin Minne opiskelemaan -osiostamme.

3.

Korota pääsykoepisteitä. Lukion päättötodistuksen ja ylioppilastodistuksen arvosanoja voi nostaa aikuislukiossa, mikä parantaa mahdollisuuksia tulevissa valinnoissa. Pääsykokeisiin voi valmistautua opiskelemalla välivuoden aikana aivan uusia aineita ja käymällä esim. valmennuskursseilla.

4.

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi. Työ- ja elinkeinopalveluiden verkkosivuilla voit ilmoittautua TE-toimistoon, jolloin sinulle tarjotaan henkilökohtaista neuvontaa, ohjausta ja erilaisia työpajoja parantamaan työnhakuasi. Tutustu myös erilaisiin alavaihtoehtoihin Mille alalle -osiostamme.

5.

Muista avoin yliopisto ja vapaa sivistystyö! Korkeakouluopinnot voi saada käyntiin jo välivuoden aikana avoimien kurssien kautta. Opiskella voi vaikka töiden ohella, sillä kursseja voi tehdä joustavasti myös etänä sekä iltaisin ja viikonloppuisin. Ahkera ja tuloksekas opiskelu avoimessa yliopistossa voi poikia myös korkeakoulupaikan. Avoimen väylä on hakutapa yliopistoon todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalla. Opiskelun ohessa saa sekä valmennusta yliopisto-opiskeluun että varmuutta alanvalintaan. Suoritetuilla opinnoilla voi hakea tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Lisäksi avoimen väylällä suoritetut opintopisteet saa myöhemmin osaksi tutkintoaan.

Vapaassa sivistystyössä on olennaista se, että koulutukseen hakeutuminen on avointa kaikille. Koulutus ei ole tutkintotavoitteista eikä sen sisältöjä säädellä lainsäädännössä. Vapaan sivistystyön koulutusta tarjoavat kansanopistot, kansalaisopistot, opintokeskukset, liikunnan koulutuskeskukset (urheiluopistot) ja kesäyliopistot. Vapaan sivistystyön koulutusorganisaatiot vastaavat itsenäisesti koulutuksestaan ja sen kehittämisestä. Opiskelu vaihtelee iltaopiskelusta kokopäiväisiin lyhyt- ja pitkäkestoisiin kursseihin, etäopiskeluun tai intensiivikursseihin.

6.

Lataa Duunikoutsi ja ota rohkea askel työelämään.  Duunikoutsi on tekoälyä hyödyntävä työelämätaitojen valmentaja, joka auttaa erityisesti nuoria tunnistamaan omia vahvuuksia ja osaamista. Duunikoutsi mobiilisovellus on ladattavissa ilmaiseksi Applen ja Googlen sovelluskaupoista. Kannattaa rohkeasti kartuttaa kokemusta itseäsi kiinnostavalla alalla ja hakea työ- tai harjoittelupaikkaa. Kiinnostavia aloja voit löytää Mille alalle -osiostamme ja avoimia työpaikkoja löytyy mm. Oikotien sivuilta. Ilmoittautuessasi TE-toimiston kautta voit päästä työkokeiluun haluamaasi yritykseen, jolloin olet myös oikeutettu työttömyysetuuteen. Kannattaa pohtia rohkeasti myös vapaaehtoistyötä erilaisissa järjestöissä tai yrittäjyyttä. Lisää tietoa yrittäjyydestä löytyy täältä.

7.

Opiskele tai työskentele ulkomailla. Monet opiskelijat, joiden toivealoille on vaikea päästä Suomessa, hakeutuvat opiskelemaan toisaalle. Voit myös viettää ikimuistoisen välivuoden tekemällä esimerkiksi vapaaehtoistyötä ulkomailla.

 

Teksti: Katja Pajula, Leila Välimaa, Ilari Äijälä

Kuva: Shutterstock