Maksuvara on opiskelijan talouden tärkein numero 

| Blogi

Onko minulla varaa esimerkiksi uuteen takkiin, puhelimeen tai iltaan kaupungilla? Helpolta tuntuvaan kysymykseen voi olla vaikeaa vastata. Miten omaa taloutta kannattaa miettiä ja suunnitella?

Ammattikoulun tai lukion päättyessä useimmilla on edessä iso elämänmuutos. Moni lähtee opiskelemaan tai töihin, ja edessä on muutto omaan kotiin usein kokonaan uudelle paikkakunnalle. 

Elämäntilanteen muutos ja itsenäistyminen ovat upeita asioita, ja ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen on elämän hienoimpia hetkiä. Itsenäistymisen myötä alkaa myös oman talouden hallinnan aloittaminen. Oma koti ja elämä tuovat uusia kuluja, joita esimerkiksi vanhemmat eivät välttämättä enää maksa.  

Jotta itsenäisestä elämästä pääsee nauttimaan, oman talouden hallinta kannattaa laittaa kuntoon. Jo opiskelijana kannattaa opetella, onnistuuko eläminen ja talouden pyörittäminen ilman esimerkiksi vanhemmilta saatavaa tukea tai pystyisitkö säästämään vaikkapa sairastumisen varalle. 

Opin itse opiskeluaikanani talouden hallinnan tärkeyden, kun elin opiskelijaelämää kesätyöpalkoilla ja opintotuilla. Niukempi elämä opetti hyvin talouden tasapainottamisen tärkeyttä, kun huomasin miten rahaa menee huomaamattomiin ja usein piiloon jääviin kuluihin. Tulojen ja menojen seuraaminen ja säästäminen ovat auttaneet minua koko loppuelämäni. 

 

Onko minulla varaa? 

Meillä kaikilla on usein edessä tilanne, jossa pohdimme, onko meillä varaa johonkin. Monet hahmottavat rahatilanteensa aina kuukauden päätteeksi: jos tilillä on rahaa vielä juuri ennen seuraavaa opintotukipäivää ja palkkapäivää, rahat riittävät.  

Kenenkään ei kuitenkaan tulisi vain luottaa siihen, että rahaa on jäljellä. Tärkeintä on aktiivisesti seurata talouttaan ja tietää oma maksuvaransa. 

 

Maksuvara on opiskelijan talouden tärkein luku 

Maksuvara tarkoittaa sitä rahamäärää, joka sinulla on vapaasti käytössäsi kuukaudessa, eli mihin kaikkeen sinulla on oikeasti varaa. Se tarkoittaa sitä rahamäärää, joka sinulle jää käyttöön kuukauden kaikkien menojen jälkeen. Samalla se kuvaa sitä rahamäärää, josta voit tehdä säästöjä tulevaa varten. 

 

Maksuvara kuvaa hyvin oman talouden tasapainoa, ja jokaisen meistä pitäisi tietää oma maksuvaransa.  

 

Maksuvaran laskeminen on helppoa 

Maksuvaran laskemista varten lasket yhteen kuukausittaiset tulosi ja menosi. Tuloa on kaikki se raha, jota saat kuukaudessa. Sitä ovat esimerkiksi palkka, opintotuki, asumistuki, sekä muualta, kuten vanhemmiltasi, saamasi raha. Menoja ovat kaikki kuukausittaiset kulusi asumisesta, opiskelusta, elämisestä ja hauskanpidosta. Tulot ja menot voivat myös muuttua kuukaudesta toiseen, mikä tulee pitää mielessä maksuvaraa laskiessa. 

Eri ihmisillä ja opiskelijoilla on hyvin erilaiset tilanteet sekä tulot ja menot. Netissä on onneksi tarjolla erilaisia oppaita, ohjeita ja laskureita oman talouden tulojen ja menojen hahmottamiseen ja maksuvaran laskemiseen. 

Esimerkiksi Mun Talous -sivustolle on kerätty kokoelma erilaisia oppaita sekä laskureita taloudenhallintaan, ja Nuorisoasuntoliitto on koostanut kätevän oppaan ensimmäistä kertaa omaan kotiin muuttavalle. Kelan sivuilla on erilaisia laskureita opintotuen ja muiden tukien laskemiseen, ja ilmainen Penno-palvelu tekee maksuvaran laskemisesta helppoa. 

 

Keskity elämään rahan sijasta 

Maksuvaran laskemiseen ja oman talouden tasapainottamiseen voi mennä hetki, mutta se kannattaa. Maksuvaran laskeminen auttaa elämään huolettomammin, sillä se antaa selkeän käsityksen omasta rahatilanteesta.  

Kun oma maksuvara on tiedossa, ei tarvitse arvailla rahatilannetta tai jännittää rahojen riittämistä. Voit siis keskittyä opiskeluihin ja hauskanpitoon – kaikkeen siihen, mitä seuraava elämänvaihe tuo tullessaan. 

Lauri Timgren Santander

 

Haluatko oppia lisää raha-asioidesi hallinnasta ja omasta taloudestasiMillainen rahankäyttäjä olet -testillä testaat nopeasti omat kulutustottumuksesi. Oman talouden hallinta -opintojaksolla puolestaan laitat raha-asiasi kuntoon samalla, kun keräät opintosuorituksia sekä lukioon että korkeakouluun!   


Lauri Timgren

Kirjoittaja toimii liiketoimintajohtajana Santander Consumer Finance Finlandilla.