Nollapäästöpäivä 2017

Ilmastonmuutos on yksi yhteiskuntamme merkittävimmistä ratkaisuja kaipaavista ongelmista. Ratkaisun ja päästöjen vähentämisen keskiössä ovat kuluttajien tekemät valinnat. Kansainvälisen nollapäästöpäivän 21.9. tavoitteena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä, kiinnittää huomiota omien valintojemme aiheuttamiin ilmastovaikutuksiin ja herätellä tekemään kestävämpiä kulutusvalintoja.

Nollapäästöpäivänä koulussa voi käsitellä ilmastonmuutosta ja kuluttajien mahdollisuuksia vähentää omia päästöjään. Viikon 38 aikana voi muutoinkin kiinnittää huomiota esimerkiksi asumisen energiatehokkuuteen, ilmastomyönteiseen ruokaan, puhtaaseen liikenteeseen, ilmastomyönteisiin hankintoihin ja jätteiden kierrättämiseen. Myös koulun ruokala voi osallistua Nollapäästöpäivään tarjoamalla kasvisruokaa tai muutoin vähän päästöjä aiheuttavaa ruokaa. Tätä tukemaan voi ruokalan seinälle tulostettaa infosivut ilmastoystävällisistä ruokavalinnoista ja ruuan päästövaikutuksista (kts. alla).

Osallistu keskusteluun ja jaa luokkasi kokemukset sosiaalisessa mediassa #nollapäästöpäivä #zeroemissionsday.

Materiaaleja, aineistoja ja tehtäviä Nollapäästöpäivän viettoon:

Oppimateriaalit:

 • Mikä on ilmastonmuutos, mitä siitä seuraa ja miten jokainen meistä voi vaikuttaa sen ehkäisyyn? Nollapäästöpäivän Powerpoint-esityksessä kerrotaan ilmastonmuutoksesta, haitallisten päästöjen syntymisestä sekä esitetään vinkkejä päästöjen vähentämiseen helpoilla arjen valinnoilla.
 • Ilmastonmuutos kuuluu kaikille. Open ilmasto-opas on yläkouluille ja lukioille suunnattu opetusaineisto, josta löydät helposti kattavat tietopaketit ja tehtäväideoita jokaiselle eri oppiaineelle. Open ilmasto-oppaan on laatinut ympäristökasvattaja Pinja Sipari Maj ja Tor Nesslingin säätiön rahoituksella.
 • ILMASTO.NYT on monialainen ilmastonmuutokseen keskittyvä opetusmateriaali, joka soveltuu käytettäväksi lukioissa ja antaa opettajille hyvät taustatiedot ilmastonmuutoksesta.
 • Havina on pelillistetty opetusmateriaali, joka kertoo suomalaisen yhteiskunnan ja teknologian kehittymisestä, ihmisten elämäntavan ja metsäsuhteen muuttumisesta. Se kertoo siitä, miten nuo kaikki vaikuttavat toisiinsa ja tapaamme käyttää metsiä. Aikajanalla matkatessaan huomaa, miten yksi asia johtaa toiseen.

Opetusta tukevat materiaalit

 • PYÖRIIKÖ MAAILMA NAPASI YMPÄRILLÄ? Pyöriihän se. Nimittäin sillä mitä valitset – miten asut, syöt ja liikut – on välitön vaikutus ympäristöön. Sitra on koonnut 100 fiksua arjen tekoa helpottamaan kuluttajien kestäviä valintoja.
 • Ilmastodieetti sopii kestävän kulutuksen teemojen opetukseen ja havainnollistamiseen. Laske oma hiilijalanjälkesi Ilmastodieetti-laskurilla, katso mistä arjen päästöt syntyvät ja miten niitä voi vähentää. Laskurin on tuottanut Suomen ympäristökeskus SYKE.

Kilpailut, kampanjat ja tapahtumat

 • Voit tehdä Ilmastolupauksen ja puolittaa oman hiilijalanjälkesi seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Ilmastolupauksen on ideoinut ilmastokatastrofin torjumista edistämään perustettu yhdistys, Myrskyvaroitus. Ilmastolupauksen on tähän mennessä allekirjoittanut suuri joukko sekä tunnettuja vaikuttajia että yksityisiä kansalaisia.
 • Boast it – Call to action! Nyt on aika leveillä omilla pienillä ja suurilla teoilla maapallon puolesta. Boastaa, mitä sinä teet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Pelasta maailma ja voita palkinto luokallesi! Kilpailussa koululaisten tulee jakaa Boastit-sovelluksessa teko, jolla he henkilökohtaisesti vaikuttavat ilmastonmuutoksen hillintään. Suosituimman teon jakanut henkilö voittaa koko luokalleen palkinnon. Ladatkaa sovelluskaupasta ilmaiseksi Boastit -app ja leveilkää sovelluksessa pienillä ja suurilla ympäristöä pelastavilla teoillanne. Suosituimmat ‘boastit’ tehneiden luokat voittavat yhteistyökumppaniemme palkintoja. Voittajaboastit ovat ne, jotka on tagattu hashtageilla #kouluskaba, #”koulusi nimi” sekä #nollapäästöpäivä ja on kilpailuaikana buustattu (jaettu) eniten. Buustaus tapahtuu, kun muut käyttäjät reagoivat jaettuun tekoon millä tahansa kolmesta tarjolla olevasta vaihtoehdosta: kertomalla 1) aikovansa tehdä saman teon, 2) tehneensä saman teon jo tai 3) ettei aio sitä tehdä.
  Kilpailuaika on 2 viikkoa Nollapäästöpäivästä, 21.9. – 5.10.2017. Tulosta tästä kilpailujuliste.
  Palkinnot:
  • Leirikoulu, kaksi päivää Nuorisokeskus Metsäkartanossa, Rautavaara
  • Luokkaretki, Nuorisokeskus Anjala, Kouvola
  • Korkeasaaren opastettu vierailu
  • Liput Korkeasaareen
  • Lahjakortit, Hesburger
  • Leffalippuja
  • Tuotepalkintoja
 • Ilmastonmuutoksesta pääsee keskustelemaan Power Shift Suomi -ilmastotapahtumassa Helsingissä 30.9.–1.10. Tapahtumaan ovat tervetulleita niin aiheesta kiinnostuneet nuoret kuin opettajatkin. Vuoden 2017 tapahtuman teema on Pohjoismainen yhteistyö ja ilmastotoiminta. Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!
 • Tulevilla rannoilla -elokuvan esityksen järjestäminen. Millaisen perinnön jätämme ihmisille, jotka tulevat meidän jälkeemme? Voiko yksi ihminen vaikuttaa koko maailmaan? Näitä kysymyksiä pohtii ohjaaja John Webster testamentissaan 2060-luvulla syntyvälle lapsenlapsenlapselleen Doritille. Webster kietoo menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden dokumentiksi siitä, miten jokainen meistä voi vaikuttaa. Elokuvassa on suomenkielinen tekstitys. Elokuva soveltuu yläkoulun oppilaille ja sitä vanhemmille. Katso elokuvan traileri. Koulut, järjestöt, yritykset ja yhteisöt voivat halutessaan järjestää elokuvasta oman näytöksensä. Ei-kaupalliset näytökset ovat maksuttomia. Koululais- ja kaupallisista näytöksistä peritään lisenssimaksu (150 euroa – 300 euroa tilaisuuden laajuudesta riippuen). Lisätietoja: John Webster, JW Documentaries Oy. Sähköposti: litteleyellowbootsmovie(a)gmail.com.

Materiaalilistaa päivitetään teemapäivään saakka.

 

Lisätietoja

Päivän koordinointi ja materiaalit Sari Siitonen, Clonet Oy, sari.siitonen(a)clonet.fi sekä Auri Kohola, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, auri.kohola(a)tat.fi