Opinto-ohjaajan opas – Nuoret kesätöihin

Kevät on täällä ja kesälaitumet kutsuvat pian! Kesäloman aikana nuori voi levon lisäksi hankkia arvokasta työkokemusta. Alla on koottuna muistilistoja ja tehtäviä, joiden avulla nuorta voi kannustaa kesätöiden hankkimiseen. Kompaktit videot soveltuvat näytettäväksi nuorille. Ota kesätyöt puheeksi ja auta nuori alkuun!

KESÄTÖIDEN ETSIMINEN

MUISTILISTA OPOLLE:

Milloin lähteä etsimään?

Heti alkuvuodesta. Osa kesätyöpaikoista saattaa kuitenkin tulla hakuun jo ennen joulua. Joissain työpaikoissa hakukausi jatkuu kesään saakka.

Mistä etsiä?  

Jokaisen kannattaa kysyä tutuilta ja sukulaisilta. Opasta nuorta menemään rohkeasti paikan päälle!

Verkosta löytyy paljon työpaikkoja, esimerkiksi: kesaduuni.org // www.oikotie.fi // www.monster.fi // www.te-palvelut.fi // nuorilletoita.fi // www.uranus.fi // www.duunitori.fi

Muista myös kunnan omat sivut.

Sosiaalisesta mediasta (Twitter, Instagram) saa tietoa työpaikoista muun muassa hashtageilla #kesätyö, #kesätöihin, #kesäduuni, #rekry, #rekrytointi

SEURAA Twitterissä ainakin @kesaduuni ja @kunkoululoppuu

Onko nuorella aiempaa työkokemusta esimerkiksi TET-harjoittelusta; voisiko sieltä löytyä tuleva kesätyö? Voisiko TET-paikkaa etsiessä ajatella jo mahdollista tulevaa kesätyöpaikkaa?

…Ja muista – ASENNE RATKAISEE!

Tehtävä oppilaille:

Etsi Twitteristä kesätyöpaikkoja hashtageilla #kesätyö, #kesätöihin, #kesäduuni, #rekry, #rekrytointi. Mitkä työpaikat sinua kiinnostavat? Miksi juuri se tehtävä? Valitse 3 kiinnostavinta työtehtävää ja tutki yritysten nettisivuja.

TYÖHAKEMUS JA ANSIOLUETTELO

MUISTILISTA OPOLLE:

Työhakemus sisältää:

 • Omat yhteystiedot (+henkilö, jolle hakemuksen osoittaa)
 • Kiinnostavan aloituksen ja persoonallisen esittelyn
 • Esittelyn osaamisesta ja kiinnostuksen kohteista
 • Vastauksen, miksi haluaa kyseisen paikan ja miksi on sopiva siihen
 • Kohdan, jossa kerrotaan, mitä on oppinut TETissä ja aiemmissa töissä (jos kokemusta on)
 • Tiedon suosittelijoista
 • Virheettömän ulkoasun ja oikeakielisen tekstin

Ansioluettelo sisältää:

 •  Asiallisen kuvan ja yhteystiedot
 • Tiedot koulutuksesta, työkokemuksesta ja TET-harjoittelusta
 • Kuvauksen IT- ja kielitaidoista
 • Harrastukset
 • Tiedon somekanavista, joita nuori käyttää

HUOM! Ansioluettelo voi myös olla kuva tai video. Kehota nuorta yttämään, mitä hän osaa! Esimerkiksi video-CV on tiivis ja kertoo jotain, mikä ei ole vielä tullut ilmi.
—>  Video jaetaan YouTubessa & muualla somessa ja kerrotaan linkki hakemuksessa tai kirjoitetussa CV:ssä.

Somen mahdollisuudetKehota nuorta miettimään, mitä netissä julkaisee ja miten hän käyttäytyy somessa. Somea voi käyttää hyödyksi esimerkiksi tekemällä työnhakusivuston.

Tehtävä oppilaille:

Valitse yksi kiinnostava työtehtävä ja tee siihen persoonallinen työhakemus. Tee itseäsi kuvaava CV (visuaalinen, kirjallinen tai video).

 

TYÖHAASTATTELU

MUISTILISTA OPOLLE:

Valmistaudu haastatteluun:

Muistuta, että haastatteluun on hyvä valita siistit vaatteet ja selvittää, missä työpaikka sijaitsee ja miten sinne pääsee. Kehota myös nuoria miettimään omia vahvuuksiaan ja pohtimaan, missä hän haluaisi kehittyä. On hyvä keksiä kysymyksiä haastattelijalle työpaikasta.

Työhaastattelussa:

Ole ajoissa paikalla! Ole oma itsesi! Muista hyvät käytöstavat (esim. kättele reippaasti, katso silmiin, esittele itsesi ja ota hattu pois)! Näitä asioita ei voi painottaa liikaa.

Tehtävä oppilaille:

Pyydä vanhempaasi haastattelemaan sinua. Tunnille voi myös pyytää vierailijoita paikkakunnan yrityksistä tekemään työhaastatteluja.

 

TUTUSTU TYÖELÄMÄÄN JA TIENAA

MUISTILISTA OPOLLE:

Mitä ja kenelle?

Kahden viikon mittainen kesätyöharjoittelu,  joka soveltuu yläkoululaisille, kymppiluokkalaisille ja lukiolaisille. Olennaista on, että kesäharjoitteluun pyrkivä ei opiskele ammattiin eikä hänellä ole tutkintoa. Palkka on noin 335 euroa. Lisätietoa mallista löydät Kunkoululoppuu.fi-sivustolta

Mitä pitää tehdä?

Työpaikka täytyy jokaisen hankkia itse. Mahdollista työnantajaa kannattaa kehottaa kysymään tarkempia lisätietoja omasta toimialaliitostaan.

Nuorten kanssa kannattaa käydä yhdessä läpi, miten puhelimessa esitellään itsensä ja kerrotaan asia. Myös puhelun lopetusta on hyvä hioa.

Tehtävä oppilaille:

Mene kiinnostavaan yritykseen ja kysy töitä. Tai soita sinua kiinnostavaan paikkaan ja kerro muille tunnilla, mitä vastattiin.

 

HYVÄN KESÄTYÖNTEKIJÄN PERIAATTEET

MUISTILISTA OPOLLE:

Työsopimus

Työsopimus tarkistetaan ja allekirjoitetaan ennen työn alkamista. Alle 15-vuotiaan työsopimuksen allekirjoittaa huoltaja tai nuori itse huoltajan suostumuksella.

Työaika

Alle 15-vuotiaalla max. 7 h/vrk tai 35 h/vk.

15 vuotta täyttäneen työaika on sama kuin täysi-ikäisten. Myös ylitöiden tekeminen on sallittua.

Hyvä kesätyöntekijä:

 • On ajoissa ja tekee oma-aloitteisesti töitä
 • Kysyy, jos ei ymmärrä
 • Keskittyy työhön (ei esim. puhelimeensa)
 • Tekee, mitä on sovittu ja on reilu työnantajaansa kohtaan

Tehtävä oppilaille:

Pohdi parin kanssa, mitä tarkoittaa ’olla reilu työnantajaansa kohtaan’. Millainen työntekijä olisi pomon painajainen?

Vinkkejä:

Unelmien työ -tunnit: Unelmien työ -tuntien on tarkoitus auttaa nuorta löytämään itselleen sopiva ala ja unelmien työ. Materiaalin ovat tuottaneet Nuorten Akatemia ja Taloudellinen Tiedotustoimisto TAT.

Ajokortti työelämään: 4H-liiton järjestämä ”Ajokortti työelämään” -kurssi on tarkoitettu yli 13-vuotiaille nuorille. Kurssilla opetellaan työnhaussa tärkeitä taitoja.