Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan alojen työpaikat säilyvät Suomessa

| Artikkeli

Suomi on matkailumaana kovassa nosteessa, joten töitä riittää jatkossakin. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan alalla työskentelet ihmisten parissa, työyhteisöissä ja asiakkaita palvellen. Näet joka päivä kättesi työn jäljen, eikä yksikään päivä ole samanlainen.

Alalla tärkeitä ominaisuuksia ovat kyky toimia niin itsenäisesti kuin ryhmässäkin ja saada käytännön asiat rullaamaan nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Ala on kansainvälinen ja saat käyttää kielitaitoasi monipuolisesti.

maraOpiskeluaika

Opiskelu ammattikorkeakoulussa restonomiksi kestää n. 3,5 vuotta. Siihen sisältyy työharjoittelua yrityksissä. Kun olet valmistumisen jälkeen hankkinut työkokemusta vähintään kolme vuotta, voit hakeutua suorittamaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Alan ammatilliset perustutkinnot, esimerkiksi kokin ja tarjoilijan tutkinto, ovat kolmivuotisia.

Työllistyminen

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan alalla pääset helposti työhön käsiksi. Kun saat työkokemusta, sinulla on hyvät mahdollisuudet jatkaa eteenpäin ja rakentaa itsellesi sopivaa uraa. Ala kuuluu Suomen vahvimpiin kasvualoihin, joten työpaikat säilyvät myös tulevaisuudessa.

Työn arki ja juhla

Työ alalla on vaativaa ja usein kiireistä, mutta palkitsevaa. Kädentaidot ja ihmistuntemus ovat alalla arvossaan. Saat käyttää myös myyntitaitojasi. Tapaat paljon ihmisiä ja olet mukana heidän elämänsä kohokohdissa. Monipuolinen kielitaito on tärkeää: vieraita kieliä pääsee toden teolla käyttämään. Suomessa toimii useita kansainvälisiä hotelli-, ravintola- ja henkilöstöravintolayrityksiä, ja ammattilainen voi hakeutua töihin myös ulkomaille. Etenemismahdollisuudet ovat hyvät, sillä ala on kasvussa ja monipuolisia uramahdollisuuksia avautuu jatkuvasti. Moni on toteuttanut haaveensa perustamalla alalle oman yrityksen.

matkailupilv

Opiskelupaikat

Restonomin tutkinnon ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon voi suorittaa ammattikorkeakouluissa eri puolilla maata. Ammatillinen perustutkinto suoritetaan ammattioppilaitoksissa.

Arcada – Nylands svenska yrkeshögskola
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Högskolan på Åland
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Kajaanin ammattikorkeakoulu
Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu – Mellersta Österbottens yrkeshögskola
Lahden ammattikorkeakoulu
Laurea-ammattikorkeakoulu
Mikkelin ammattikorkeakoulu
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
Rovaniemen ammattikorkeakoulu
Saimaan ammattikorkeakoulu
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Savonia-ammattikorkeakoulu
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Turun ammattikorkeakoulu
Vaasan ammattikorkeakoulu – Vasa yrkeshögskola
Yrkeshögskola Novia

Lisätietoja: www.mara.fi

Katso video, jossa hotellijohtaja Kirsi Stenius kertoo työstään: