Auto- ja kuljetusala

Ammatteja

  • Ajoneuvoasentaja
  • Autokorinkorjaaja
  • Automaalari
  • Pienkonekorjaaja
  • Varaosamyyjä
  • Automyyjä
  • Linja-auton kuljettaja
  • Kuorma-auton kuljettaja

 

Autoala on monipuolinen työnantaja. Alalla voi kouluttautua esimerkiksi katsastusmieheksi, automaalariksi, automyyjäksi, varaosamyyjäksi, kuorma-automekaanikoksi tai mekaanikoksi. Työllistyä voi muun muassa autokauppaan ja korjaamotoimintoihin, autoteollisuuteen ajoneuvojen ja osien valmistukseen tai autonrenkaisiin liittyvään tukku- ja vähittäiskauppaan.

Työpaikkoja on niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Alan yrittäjyys on yleistä.

Autoala liittyy läheisesti kuljetusalaan. Kuljetusalan perustutkinnon suorittanut henkilö voi työskennellä esimerkiksi linja-auton- tai metsäkoneenkuljettajana. Myös kuorma-auton- ja yhdistelmäajoneuvonkuljettajia tarvitaan, sillä teiden päällä liikkuu Kuljetusalan verkkosivujen mukaan yli 90 prosenttia Suomen kuljetuksista.

Auto- ja kuljetusalan opintopolut

Toisen asteen oppilaitoksessa voi suorittaa autoalan ammatillisen perustutkinnon, joka antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Autoalan perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa logistiikan perustutkinnon kuljetuspalveluihin suuntautuen. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.

Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ja puutavaran autokuljetuksen ammattitutkinnot. Ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset järjestävät alan koulutusta.

Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa tekniikan- ja liikenteenalan tutkinnon, jolloin tutkintonimike on insinööri (AMK).

Yliopistossa on mahdollista suorittaa tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinto.

Alalla voi perustutkinnon jälkeen suunnata myös ammatilliseksi opettajaksi.

 

Lähteet: Opintopolku, Autoala, Ammattinetti

Info

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta.

Kunkoululoppuu.fi-kokonaisuuteen kuuluvat sivuston lisäksi myös nuorisoon liittyviä tutkimuksia sekä abeille suunnattu lehti lukion jälkeisistä vaihtoehdoista.

Sivustoa ylläpitää Talous ja nuoret TAT. Kunkoululoppuu-sivuston lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Bisneskurssit.


© 2021 Kun koulu loppuu